El refredat i la grip tenen 6 diferències fonamentals

La gravetat dels símptomes que s'experimenten o l'època de l'any poden ajudar a distingir-los

La grip i el refredat tenen alguns elements diferents
La grip i el refredat tenen alguns elements diferents | Cedida

 

Com que la grip i el refredat comú tenen molts símptomes semblants, és molt freqüent que es confonguin entre ells quan comencem a experimentar-ne els símptomes. Ara bé, normalment la grip és més greu que no pas el refredat, sobretot perquè pot contribuir a fer que apareguin les pneumònies.

Sigui com sigui, tal com explicarem tot seguit, la grip i el refredat es poden distingir a través de diferències remarcables. Per tal de saber si n'estem patint un o altre, pot ser molt interessant tenir en compte aquestes diferències.

Trets distintius entre la grip i el constipat

Avui explicarem els trets que distingeixen la grip i el constipat en diversos àmbits d'importància: els símptomes, tant a nivell de naturalesa com d'intensitat i de complicacions possibles, els virus que els provoquen i les maneres de transmissió que existeixen, la durada i el curs dels símptomes i l'època de l'any en què és més habitual que apareguin.

 

1. Principals signes i símptomes de tots dos

Tot i que la grip i el constipat tenen molts signes i símptomes comuns, cosa que explica en gran mesura les confusions que provoquen, hi ha determinades manifestacions que poden resultar de gran utilitat per tal de fer una distinció entre aquestes dues malalties de tipus respiratori

 

Podem vincular el constipat amb símptomes de l'estil de la tos, el degoteig i la congestió nasal, els esternuts, el mal de cap, la gola irritada, el dolor muscular i una moderada sensació de cansament.

En canvi, pel que fa a la grip, tot i que també es poden produir dolors a nivell muscular, mal de gola, fatiga, problemes nasals o mals de cap, els símptomes solen ser més intensos. La tos, per exemple, és més seca que en el cas dels constipats. 

La grip, a més, pot comportar determinats símptomes que són inexistents en el refredat, com els calfreds, la febre intensa o moderada, els tremolors i els vòmits i nàusees, especialment entre els infants.

  2. Durada i curs de la malaltia

  Els símptomes del refredat, de manera general, apareixen progressivament durant un lapse que engloba diversos dies. Al voltant de dues setmanes després de l'inici de la malaltia, normalment es resol, i cal destacar que al cap d'una setmana o 10 dies després d'haver-se iniciat ja comença a notar-se una millora. 

   

  La grip, però, és habitual que aparegui de manera més sobtada, i molts cops els seus símptomes van desapareixent entre 2 i 5 dies després d'haver fet la seva aparició. Després d'aquests 2-5 dies, l'individu malalt habitualment continua sentint un estat de fatiga general durant 7 dies o més.

  3. Gestió dels símptomes i tractaments 

  Normalment, els símptomes del refredat i també els de la grip es resolen al cap de pocs dies sense que calgui tractament, tot i que la durada de totes dues patologies pot variar força. Sigui com sigui, en qualsevol de les dues circumstàncies es recomana descansar i mantenir el cos ben hidratat, a banda de proveir-nos d'algun tractament per tal de mitigar els símptomes si resulten especialment molestos. 

   

  Pel que fa al refredat, en el cas que no millorin els símptomes després d'haver-los patit durant una setmana podria resultar útil demanar el consell d'un metge, perquè podria ser que s'hagués produït una infecció de tipus bacterià i, per tal de tractar-la, s'haurien de prendre antibiòtics.

  La hidratació i el descans són fonamentals per tenir una bona recuperació en qualsevol dels dos casos
  La hidratació i el descans són fonamentals per tenir una bona recuperació en qualsevol dels dos casos | Cedida

   

  4. Virus causants i maneres de contagiar-los

  Tant en el cas dels virus que originen els refredats com en els dels que provoquen la grip, la seva introducció dins de l'organisme es fa per mitjà del recobriment de les membranes mucoses que tenim als ulls i a dins del nas i la boca. Per això, s'aconsella anar amb compte i mirar de tenir les mans ben netes en els contextos de més risc, com en el de l'educació infantil. 

   

  Ara bé, els virus que es vinculen amb aquestes afeccions no són els mateixos: pel que fa al constipat comú, hi ha més de 200 soques víriques que l'originen, sobretot de tipus rinovirus. En canvi, els vinculats amb la grip són inferiors i es poden classificar en un total de tres categories grans: A, B i C. La transmissió de totes dues classes de malaltia, però, es fa sobretot a través de l'aire. 

  5. Complicacions i gravetat

  És molt freqüent que els signes i els símptomes de la grip tinguin més intensitat que els del constipat. Igualment, predisposen els individus que la pateixen en una mesura més gran al desenvolupament d'altres problemes de salut greu, sobretot de pneumònia. En aquest sentit, si apareixen dificultats importants a nivell respiratori ens hem d'alarmar.

   

  6. Moment de l'any

  Normalment, les epidèmies de grip es produeixen durant l'hivern i la tardor, i especialment entre novembre i març. Això no obstant, és freqüent també que hi hagi casos de grip en altres moments de l'any, especialment quan l'època crítica a la qual hem fet referència s'acosta. 

   

  Els refredats, contràriament a allò que passa amb la grip, es poden patir durant tot l'any, sense que l'estació hi tingui a veure. Sigui com sigui, és més habitual tenir-ne a l'hivern, perquè baixa la temperatura i se n'incrementen els contagis d'una manera exponencial.

   


  Comentaris

  envia el comentari