Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un grup d'activistes a l'assut del riu Siurana amb una pancarta de Gepec i una de la Paltaforma pel Riu Siurana

El pantà de Riudecanyes demana presó per als dos activistes pel riu Siurana encausats

La Comunitat de Regants demana 4 anys de presó i gairebé 6.000 euros de multa per a cadascun dels acusats | La notificació arriba menys d'una setmana abans de la pròxima reunió de la Taula del Siurana

Dos activistes de la Plataforma pel Riu Siurana i de Gepec s'enfronten a peticions de quatre anys de presó i prop de 6.000 euros de fiança. Així ho ha denunciat l'entitat aquest dimarts a les xarxes socials convocant una concentració de protesta per aquest dijous. Denuncien que la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes els demana les penes de presó per una acció «pacífica» de protesta contra «l'espoli» que pateix el riu.

També recorden que el màxim accionista de la comunitat és l'Ajuntament de Reus, contra qui carreguen per demanar aquestes penes. Aquest divendres passat, segons confirmen fonts de la Plataforma, una de les activistes acusades, Anaïs Estrems, va rebre la notificació judicial. Va ser tot just sis dies abans de la pròxima reunió convocada de la Taula del Siurana, l'organisme constituït per resoldre el conflicte de l'aigua.

Els regants demanen quatre anys de presó i gairebé 6.000 euros de fiança

A Estrems se li reclama una fiança de 5.848,505 euros i se li demanen quatre anys de presó. Una pena que, segons preveuen des de la Plataforma, serà la mateixa que es demanarà per a Andreu Escolà, el segon activista acusat. Tot plegat es remunta als estius dels anys 2017 i 2018.

Van organitzar-se dues accions de protesta que van consistir a desviar l'aigua del riu Siurana cap al seu pas natural. Les accions es van dur a terme a l'assut que hi ha a l'altura de la Venta del Pubill, al terme de Cornudella del Montsant. Són instal·lacions de la Comunitat de Regants, motiu pel qual aquesta va presentar denúncia.

La protesta va consistir a tapar l'assut perquè l'aigua el saltés i baixes per la llera del riu, una acció que els regants van denunciar com un «sabotatge». Per la via administrativa la causa es va arxivar, però els regants van traslladar-la a la via penal, on actualment segueix el seu curs. A més de la Comunitat de Regants, carreguen també contra l'Ajuntament de Reus, màxim accionista de l'entitat de dret públic.

Qualifiquen la comunitat, de fet, com «la màscara de pagesia que es posa l'Ajuntament de Reus». Pel que fa a la denúncia i posteriorment a la querella, ho veuen com una prova de la nul·la voluntat de diàleg per part de la Comunitat de Regants. Un diàleg que s'hauria de dur a terme en el marc de la Taula del Siurana, convocada justament aquest dijous.

La Taula del Siurana plantejarà els primers acords concrets

La notificació judicial va arribar divendres passat, quan faltaven sis dies per a la següent convocatòria de la Taula del Siurana. L'organisme havia quedat aturat des del 9 de març del 2020, i no es va reactivar fins al passat 28 de setembre de 2021. D'aquella trobada, tant la Generalitat de Catalunya com l'Agència Catalana de l'Aigua van sortir-ne amb el compromís de tornar a convocar la Taula al cap de tres setmanes.

La reunió, però, no es va produir, i la d'aquest dijous és la segona que es convoca després de l'aturada. És per això, també, que la Plataforma pel riu Siurana ha convocat una concentració de protesta a les onze del matí. Serà a les dependències territorials de Cultura a Tarragona, al carrer Major, on s'ha convocat la reunió de la Taula.

A l'ordre del dia hi apareixen els primers acords concrets per al futur del riu. Com bé recordaven el passat mes de setembre, el dia 22 de desembre és la data límit per presentar al·legacions a la CHE. La Confederación Hidrográfica del Ebro decretarà els cabals dels afluents de l'Ebre i, per tant, la Taula del Siurana té una setmana de termini.

La proposta que es debatrà aquest dijous estableix els cabals ecològics del riu, però els condiciona a les inversions anunciades a la depuradora de Reus. El compromís del Govern és millorar l'eficiència de l'estació reusenca «per utilitzar les aigües regenerades a la depuradora per reg». L'acord que proposen estableix que el cabal «serà d’obligat compliment a partir del moment en què es disposi d’un subministrament alternatiu d’aigua regenerada pels usos de la conca de Riudecanyes».

Aposten, també, perquè el compliment del cabal ecològic sigui progressiu, en consonància amb l'anunciada inversió a la depuradora de Reus. També es proposa la manera de compensar les deficiències o els excedents d'aigua en relació amb el cabal ecològic. Si els acords s'aproven aquest dijous, la CHE i l'Agència Catalana de l'Aigua hauran de trobar un òrgan de gestió de l'embassament de Siurana.

Aquest nou organisme comptarà, segons figura a la proposta, «amb una participació adequada de tots els interessos afectats». També es preveu revisar les concessions actuals de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes per adaptar-les a les seves necessitats actuals.