Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

L’Ajuntament i els regants s’uneixen per exigir que s'acabi la xarxa de reg de Valls

Tots els grups municipals presentaran una moció conjunta en el proper plenari

Reunió de l’alcalde i portaveus municipals amb representants de la Comunitat de Regants de Valls.
Reunió de l’alcalde i portaveus municipals amb representants de la Comunitat de Regants de Valls. | VallsDiari

 

La comunitat de regants de Valls ha s’ha reunit aquest dimarts al vespre amb l’alcalde de Valls, Albert Batet, i els portaveus de tots els grups municipals  per analitzar la situació en què es troba la segona fase del projecte de modernització dels regs de Valls.

Moció conjunta de tots els grups municipals

De forma excepcional s’ha aprovat que en el proper ple tots els partits amb representació al consistori presentin una moció conjunta per sol·licitar a l’Estat que desencalli la segona fase del projecte.  El projecte ja està elaborat però per executar-lo falta que el Ministeri d’Agricultura retiri la catalogació del rec de Valls com d’interès general. «Estem a prop d’una solució», ha assegurat l’acalde de Valls. 

 

Només s'ha executat la primera fase del projecte de modernització de la xarxa de reg de Valls

Les comunitats de regants de Valls venen regant, tradicionalment, a partir dels barrancs del Catllar i la Xamora a través de diferents captacions i xarxes de distribució. Per tal de millorar la gestió de l’aigua, amb el corresponent estalvi, així com la qualitat de vida dels regants i la millora de les produccions, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya va  redactar fa uns anys el projecte de modernització de la xarxa de reg  i es va constituir una comunitat de regants que agrupa a les diverses comunitats que capten l’aigua dels barrancs.

Aquest projecte es va dividir en dues fases. La primera fase, amb una inversió de 4.740.098 euros, ja està finalitzada i la va executar l’Estat, a través de l’empresa SEIASA, amb la col•laboració del Departament d’Agricultura i de la Comunitat de Regants. Aquesta primera fase només permet regar una part molt petita de la superfície i amb un elevat cost energètic.

La segona fase encallada

Les obres de la segona fase encara no han començat a l'espera que l'Estat deixi sense validesa un projecte que en el seu moment va ser considerat d'interès general. Aquesta segona fase consisteix en la finalització de la xarxa de reg que permetrà regar tota la superfície, unes 363 hectarees, principalment, d’avellaner (77%), d’olivera (8%) i horta (5%).