Una regió espanyola diu prou i exigirà una prova PCR negativa a tothom

Ni les autoritats britàniques ni les alemanyes exigeixen ja als seus ciutadans una quarantena quan tornen de les illes

Un grup de turistes passejant pels carrers de Barcelona
Canàries aposta clarament pels tests d'antígens | Cedida

Canàries reformarà per la via d'urgència la seva legislació per garantir a través del dret d'admissió que els turistes que rebin estiguin lliures de Covid-19: En qüestió de dies, sense test negatiu, cap viatger serà admès en un hotel, apartament o habitatge de vacances .

El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres (PSOE), i la seva consellera de Turisme, Yaiza Castilla (Agrupació Socialista Gomera), han donat a conèixer aquesta nit els principals detalls del decret llei que el seu govern vol aprovar aquesta mateixa setmana després d'haver vist, una vegada darrere l'altra, com diferents instàncies nacionals i europees rebutjaven la seva proposta d'implantar els tests en origen.

Castilla ha subratllat que, dins d'un àmbit de la seva exclusiva competència, el turisme, el govern canari creu haver trobat l'«enginyeria jurídica» que necessita per convertir-se en la primera comunitat que estableix aquest tipus de control. Reconeix que no pot imposar directament un test al viatger procedent de la resta d'Espanya o d'un altre país, però exerceix el seu dret d'admissió en els allotjaments reglats, que ara demanaran als seus clients una PCR o una prova d'antígens negativa feta un màxim de 72 hores abans.

Per això, Canàries impulsa la reforma de dues lleis autonòmiques, la d'Ordenació del Turisme i la d'Activitats Classificades, quan tot just han transcorregut 48 hores des que els dos països que representen més del 50% dels seus turistes, el Regne Unit i Alemanya, li han retirat l'etiqueta de destinació amb risc de contagi.

Segons la bona evolució de la pandèmia en les últimes setmanes a les illes, que ha portat a Canàries a tenir la taxa d'incidència més baixa d'Espanya (77,41 casos per 100.000 habitants en 14 dies), ni les autoritats britàniques ni les alemanyes exigeixen ja als seus nacionals una quarantena quan tornen de les illes.

Torres i Castilla han subratllat que les Canàries no vol ni arriscar tot el que ha aconseguit per intentar que la seva indústria turística surti del «zero» en què està sumida des de mitjans de març, ni de bon tros exposar a la salut de la seva població per brots que hipotèticament entrin a les illes a través dels turistes procedents d'altres llocs amb major incidència (la resta d'Espanya té una taxa de 410 per 100.000; Alemanya, 130, i el Regne Unit, 384; França, 589, i els Països Baixos, 615).

La consellera ha explicat que el decret llei fa referència als «turistes», siguin espanyols o d'altres països, perquè aquest és l'àmbit en el qual pot legislar de forma ordinària i dins les seves competències autonòmiques, però el president Torres ha precisat que el Govern de Canàries no descarta buscar una fórmula per a la resta de viatgers que arribin a les illes sense tenir com a destinació un hotel o un apartament, aprofitant el paraigua de l'estat d'alarma.

El text del decret llei ha estat presentat aquest dilluns al Consell Assessor del President, conformat de manera estable per les dues grans patronals, CEOE, Confederació Canària d'Empresaris, UGT i CCOO i ampliat per a aquesta ocasió amb representants de les quatre patronals turístiques i dels set capítols de l'arxipèlag.

Amb el suport unànime d'aquest òrgan assessor, el Govern inicia la tramitació del decret llei amb el propòsit d'aprovar-se aquesta mateixa setmana. La normativa entraria en vigor l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de Canàries, encara que després hagi de rebre obligatòriament la ratificació de Parlament autonòmic.

No obstant això, el Govern canari també vol preservar el «dret a la informació» dels seus turistes de qualsevol país i donarà un termini d'uns dies, encara per definir, però mai més de 15, perquè aquesta normativa arribi a tot Europa a través dels operadors turístics, les cadenes hoteleres, les agències de viatge o les ambaixades, de manera que tothom conegui que necessita un test.

Castilla ha precisat que el decret va ser prou obert perquè s'acceptin els certificats expedits per organismes sanitaris o clíniques de tots els països de procedència dels turistes i perquè, si l'avanç tecnològic aporta noves vies diagnòstiques ràpides, no sigui necessari reformar el seu article.

En aquest moment, ha dit la consellera, Canàries aposta clarament pels tests d'antígens, capaços de detectar la infecció de la Covid amb molt alta fiabilitat, en minuts i a un cost molt baix (20-30 euros, davant els més de 100 que costa una PCR). La consellera també ha precisat que els tests els pagarà el viatger, tant si se sotmet a la prova del seu país, com si arriba a la recepció del seu hotel sense ella i des d'allà li deriven a un centre sanitari, clínica o laboratori de Canàries perquè la hi faci.

Torres ha explicat que el seu Govern hauria desitjat que aquesta mena de test es fessin en els aeroports, però ha recordat que les seves propostes al respecte han estat reiteradament rebutjades. Així que, sense competències sobre aquestes instal·lacions, Canàries opta per una altra via, perquè creu que «no es pot perdre més temps».

El decret llei també suggerirà als turistes que es descarreguin l'aplicació mòbil 'Radar Covid', per facilitar el rastreig (completament anònim) dels seus contactes si es produeix un positiu, i deixarà oberta la regulació dels tests de retorn, si algun país torna a exigir quarantenes a qui torni des de Canàries.


Comentaris

envia el comentari