Glacera de Groenlàndia

Registren pujades sobtades de 16º en situacions de desgel a Groenlàndia

Fa un 30.000 anys, la massiva fusió del gel marí a l’Àrtic va provocar situacions climàtiques molt inestables, amb un augment estratosfèric de la temperatura global en pocs anys

El canvi climàtic actual no ha estat l’únic en el nostre planeta, anteriorment la Terra va experimentar pujades de la temperatura global més importants que en els nostres temps. Però en aquell cas, foren per causes naturals, i ara el detonant són les activitats humanes.

El gel marí de l’hemisferi nord va patir reduccions massives, sobretot en el cercle polar àrtic, en una edat geològica entre els 30.000 i els 100.000 anys, i el desgel va provocar conseqüències molt greus i brusques en el clima planetari.

Durant aquest període, les temperatures de Groenlàndia van augmentar fins a 16º en menys d'una dècada, segons un estudi a nuclis de gel perforats per científics del ‘British Antarctic Survey (BAS)’, la Universitat de Cambridge i la Universitat de Birmingham, publicat a PNAS. Aplicant les dades obtingudes dels isòtops d’oxigen de les mostres als models climàtics, que s’executen amb super ordinadors, han descobert que en aquest temps van succeir alguns dels canvis climàtics més ràpids i més grans mai registrats.

Aprendre de les grans pèrdues de gel en el passat per comprendre la situació climàtica del futur

Imatge d'una porció de gel extret d'una mostra de Groenlàndia
Imatge d'una porció de gel extreta d'una mostra de Groenlàndia | British Antarctic Survey

 

L'autora principal, la dra. Louise Sime, científica climàtica de BAS, està encantada d’haver demostrat la importància del gel marí a l’equilibri del clima o en els seus desajustos.

Assegura que «durant l'estiu, el gel marí a l'Àrtic ha experimentat un descens del 40% a les últimes dècades, però sabem que al voltant de dos terços d'aquesta reducció és causada pel canvi climàtic induït per l'home. El que ara hem de determinar és què es pot aprendre d'aquestes passades pèrdues de gel marí perquè puguem comprendre el que podria succeir amb el nostre clima».

Altres climatòlegs es feliciten perquè «ens acostem al moment de desxifrar, entre diferents teories, que va desencadenar aquests notables episodis climàtics». Aquest treball confirma la importància del gel marí per a situacions d'escalfament sobtat del passat.

Això és important perquè els canvis en el gel marí tenen profundes conseqüències a escala global i local, inclosos els impactes en el clima global i els ecosistemes locals. Els pronòstics precisos de gel marí a l'Àrtic durant les pròximes dècades o segles són crucials per comprendre com respondrà la Terra davant qualsevol canvi.