Aquest dimecres, 9 de setembre, el Parlament de Catalunya votarà les esmenes a la Llei de Regulació dels Lloguers, una iniciativa impulsada pel Sindicat de Llogateres i Llogaters. El text, previsiblement, tirarà endavant amb el suport de Junts per Catalunya, ERC i la CUP.
Aquesta nova normativa neix destinada a limitar els preus dels lloguers dels habitatges, un autèntic problema a l'hora d'accedir a un pis per part de bona part de la ciutadania. Ara bé, la llei neix amb polèmica: política, legal i ciutadania.
Tensió a Junts per Catalunya pel projecte
La polèmica legal: el Consell de Garanties Estatutàries ha determinat que 11 dels 15 articles són constitucionals. La política: el sector més liberal de Junts per Catalunya ha ensenyat les urpes davant una proposta que consideren que «no soluciona el problema, l'empitjora».
La branca del PDeCAT, amb representants destacats com el reusenc Marc Arza o el tortosí Ferran Bel, s'hi ha mostrat en contra. La branca més 'Puigdemontista', amb el vicepresident del Parlament Josep Costa al capdavant, s'hi ha mostrat a favor però no per encarar el problema de l'accés a l'habitatge, sinó per mantenir viu el 'processisme': «L'hem d'aprovar per deixar en evidència que el Parlament està intervingut, per veure si es publica el text i per deixar en evidència els que ara la defensen i després la portaran al Tribunal Constitucional i no la compliran» ha piulat recentment Costa.
A més a més, el Partit Popular, com ha avançat el seu portaveu Alejandro Fernández a aquest mitjà, votarà en contra de les esmenes i «com que no respecten el Consell de Garanties Estatutàries, ho portarem al Tribunal Constitucional».
L'esquerra papanates vol arreglar el problema de l'habitage com només ella sap fer-ho: empitjorant-lo.
— Marc Arza (@marcarza) September 5, 2020
Regular el preu del lloguer és un tret al peu en tota regla. L'@InstitutOstrom fa dies que ho raona amb ets i uts. Sort d'ells.
I la ciutadana? La nova normativa sorgeix del treball de tres anys del Sindicat de Llogateres i Llogaters, una associació de caràcter principalment barceloní que s'ha dedicat, en cos i ànima, a aconseguir «limitar i abaixar els preus de lloguer. Viure sense por si s'acaba el teu contracte, viure sense la pressió d'haver de negociar un preu just. És hora de limitar l'especulació amb l'habitatge», com expliquen al seu perfil de Twitter.
Però realment aquesta llei limitarà els preus dels lloguers? I on queden els petits rendistes, aquells que estan també en situació vulnerable i només tenen com a ingrés un lloguer? La rendibilitat d'un pis de lloguer a Tarragona oscil·la entre «el 3 i el 5%», segons expliquen des de la Cambra de la Propietat Urbana de Tarragona. Aquest percentatge es calcula «sobre el quocient de la inversió que ha fet el propietari en el pis». Per posar un exemple, si un propietari ha fet una inversió de 9.000 euros en un pis per deixar-lo llest per llogar, el preu final del pis serà aquests 9.000 euros, dividits pels 12 mesos de l'any, més entre un 3 i un 5% de benefici pel propietari.
«Menys gent podrà viure de lloguer»
TarragonaDigital ha preguntat a la Cambra de la Propietat Urbana de Tarragona, una entitat amb més de 100 anys d'història que es dedica, entre altres, a assessorar el govern català en qualsevol tasca relacionada amb la propietat urbana.
Hèctor Ruana, gerent de la històrica entitat tarragonina, creu que estem davant «d'una llei no consensuada amb la part que representa als propietaris». Ruana admet que hi ha un problema amb el preu dels lloguers, «és cert que els preus han crescut, però no a tot arreu igual», però l'origen està «en l'excés de demanda sobre l'oferta. L'increment del preu es troba en la manca d'un parc d'habitatge públic».
La Llei de Regulació dels Lloguers «farà menys atractiva l'oferta i la contraurà. Els preus no pujaran però hi haurà menys gent que pugui viure de lloguer i, a més a més, on vulgui viure. És una mala solució fruit d'un mal diagnòstic».
I quines són les solucions que apunten des de l'entitat tarragonina? «No hi ha receptes màgiques per solucionar un problema tan complicat. L'increment estable de l'oferta d'habitatge de lloguer és la fórmula més apropiada per atacar les causes que expliquen l'increment excessiu dels preus» explica Ruana que afegeix un factor més.
El gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Tarragona apunta que «sempre s'apunta al sector privat però el sector públic també hi pot fer molt. Els poders públics tenen diferents instruments, com ara comprar habitatges per transformar-los per lloguer social; incentivar la rehabilitació d'habitatges amb el mateix objectiu; fomentar la col·laboració público-privada per desenvolupar terrenys urbans; flexibilitzar l'estricta normativa urbanística amb l'objectiu de transformar l'ús de molts immobles inutilitzats; incentivar els propietaris perquè posin més habitatges de lloguer a preu assequible; i, entre altres, donar suport a nous models (cooperatives amb cessió d'ús, 'cohousing')».
És previsible que aquest dimecres s'aprovi una llei al Parlament que no està gens clar que solucioni un problema tan agreujant com l'accés a l'habitatge.