Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Ermita del Loreto de Bràfim

Unes obres molt esperades: l’ermita del Loreto de Bràfim culmina la rehabilitació de la coberta del temple

La construcció havia quedat parcialment malmesa a causa de les filtracions d’aigua de la pluja i de diverses patologies

Fa unes setmanes que han acabat les obres de rehabilitació de la coberta de l’ermita de la Mare de Déu del Loreto  de Bràfim. La construcció, havia quedat parcialment malmesa a causa de les filtracions d’aigua de la pluja i de diverses patologies.

De fet, el temple arrossega importants mancances des de fa anys. L’estat en què es troben algunes zones de l’edifici és  preocupant. Per aquest motiu, calia fer una actuació urgent per tal d'evitar danys majors.

Evitar les filtracions d'aigua

Ara, gràcies a les aportacions de la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Bràfim, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Arquebisbat de Tarragona i el Patronat Ermita del Loreto s’ha pogut fer front a les obres.

Segons ha pogut saber TarragonaDigital, l’actuació ha consistit a  impermeabilitzar les pendents afectades i renovar part dels canals que recullen l’aigua de pluja per evitar que l’aigua entrés al temple.

Teulada en obres al Loreto de Bràfim
Imatge de les obres a la teulada | Cedida

Cal destacar que totes les obres que s’han dut a terme s’han fet tenint en compte la catalogació de l’ermita com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) «raó per la qual no s’ha alterat cap paràmetre ni característica del lloc», diu el rector.

Construïda entre 1889 i 1892

L’ermita actual, d’estil neoromànic, va ser construïda entre els anys 1889 i 1892. Va substituir una edificació anterior del segle XVIII, en funcionament al llarg de 225 anys (1664-1889). Havia estat edificada per albergar la imatge de la Mare de Déu que el sacerdot Pere Codol havia portat d'una peregrinació a Roma.

Durant la dècada dels anys seixanta del segle XX va fer-s'hi obres de restauració i condicionament de l'entorn.

Alhora, l'arquitecte modernista Josep Maria Jujol  també va fer-hi intervencions. Per exemple, a la bassa i font exterior, que tenen un ànec metàl·lic fet de restes industrials i va en la seva línia d'art pobre i popular.

Bastida a l'ermita del Loreto de Bràfim
Bastida a l'ermita | Cedida