Més d'un centenar de tortugues mediterrànies han estat alliberades al Parc Natural de la Serra del Montsant, en el marc del programa de reintroducció de la Testudo hermanni hermanni en aquest espai natural del qual n'és autòctona.
Es vol aconseguir una població estable al Montsant de més de 10.000 exemplars
En col·laboració amb el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), i el suport de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, aquest projecte està en marxa des del 2005, amb l'objectiu d'aconseguir una població establa i viable de tortuga mediterrània a la Serra del Montsant, d'entre 10.000 i 20.000 exemplars.
La tortuga mediterrània és una espècie altament amenaçada per la pèrdua d'hàbitats, que a la península Ibèrica només es troba a Catalunya i el País Valencià; motiu pel qual l'èxit d'aquestes reintroduccions són crucials per la pervivència de l'espècie als Països Catalans.
Ja s'han alliberat prop de 4.000 tortugues
Des de l'inici de la iniciativa, s'han alliberat prop de 4.000 tortugues adultes al Montsant provinents majoritàriament de Menorca, especialment del centre de recuperació de fauna salvatge GOB Menorca, a excepció d'alguns exemplars que provenien del CRARC.
Tots aquests exemplars es poden identificar mitjançant un codi, per tal de facilitar el seguiment de la població i la seva estabilització a la zona.
Espècie amenaçada
Si bé la Testudo hermanni hermanni és considerada com a 'Gairebé amenaçada' pels criteris internacionals de preservació d'espècies; aquest fet s'agreuja fins a l'extrem als Països Catalans, espai límit de l'expansió occidental d'aquest animal, on es troba en un greu risc d'extinció.
La tortuga mediterrània és molt més sensible a la destrucció del seu hàbitat que d'altres espècies invasores i més resistents, de tal manera que els incendis forestals i l'acció humana sovint les condemnen a desaparèixer. A més a més s'hi ha de sumar el fet que durant molts anys han estat capturades il·legalment per ser destinades al mercat de mascotes.
D'aquesta manera doncs, per garantir la conservació d'aquest animal a Catalunya i als Països Catalans, s'ha de protegir a tota costa l'última població natural del Principat, situada al Paratge Natural de l'Albera a l'Alt Empordà; al mateix temps que s'ha de seguir insistint en la reintroducció en zones refugi de l'àrea de distribució històrica de la Testudo hermanni hermanni, com és el cas de la Serra del Montsant.