Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona amb un paper i un boli i una maqueta duna casa en miniatura sobre una taula

Prepara't si has de renovar el contracte de lloguer: quant podrien apujar-te'l

Molts llogaters quedaran desprotegits després de la darrera decisió del Govern

Els llogaters que hagin de renovar els seus contractes de lloguer ja no estaran tan protegits com fins ara. I és que és més que probable que es vegin afectats per alguna pujada de les rendes.

Fa uns dies, el Govern comunicava la intenció de no renovar les pròrrogues al lloguer. Aquesta mesura, que estava vigent fins al 30 de juny, permetia als arrendataris allargar la vigència dels contractes durant sis mesos. I sempre en les mateixes condicions que estiguessin en vigor, per la qual cosa donaria lloc a increments.

Aquesta iniciativa va sorgir durant la pandèmia i es va presentar com una mesura de protecció social. Entenien que per aquella època resultava complicat canviar d'habitatge en haver-hi tantes restriccions de mobilitat. Així doncs, després d'una sèrie de pròrrogues, ara ens trobem davant del final.

Des de l'Executiu entenen que els llogaters estan degudament coberts per la Llei d'Habitatges, on s'inclou un límit del 2% durant aquest any i un 3% el 2024. Només donar-se a conèixer la notícia, els primers a reaccionar van ser els socis del PSOE al Govern. La portaveu en matèria d'habitatge de Sumar, Alejandra Jacinto, va mostrar malestar per la mesura, indicant que «causarà estralls en milers de persones que viuen de lloguer».

Vista exterior d'un bloc de pisos de color blanc amb balcons de cristall
El límit de les rendes queda fixat en el 2% aquest any i en el 3% l'any 2024 | Getty Images

Per la seva banda, la ministra d'Economia, Nadia Calviño, va intentar restar transcendència a l'assumpte. En concret, va subratllar que la nova llei preveu que les persones vulnerables puguin allargar un any més els seus contractes «per tenir protecció».

Alhora, va destacar la decisió de l'Executiu d'estendre fins al 31 de desembre la suspensió dels desnonaments. Principalment per a aquelles famílies sense recursos que no tinguin cap altra alternativa d'habitatge.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Els sindicats denuncien que els lloguers pujaran «tot el que vulguin»

Durant els dos pròxims exercicis, tant el 2023 com el 2024, els lloguers es trobaran blindats. No hi podrà haver pujades per sobre del 2% i 3%, respectivament. En qualsevol cas, els nous plantejaments del Govern no van agradar als sindicats d'inquilines de Catalunya i Madrid.

Entenen que a partir d'ara, amb la finalització de les pròrrogues dels contractes, hi haurà «pujades abusives o les no-renovacions dels lloguers». Així es va expressar a Público la portaveu del Sindicat de Llogateres, Sílvia Abadía.

Per part seva, la delegació de Madrid, assenyalava en un comunicat que això originarà «una onada de desnonaments invisibles». A través d'un 'post' a Twitter, el Sindicat d'Inquilines i Inquilins de Madrid revelava la situació que es podria donar a partir d'ara.

Afirmen que el límit del «2% només s'aplica a les actualitzacions anuals del contracte». Tot i això, el gran problema es produeix a la conclusió d'aquest mateix, ja que «poden apujar tot el que vulguin», denuncien.

Clau amb un clauer d'una casa sobre diversos bitllets i factures
Alguns inquilins temen que els puguin pujar en excés els lloguers | Getty Images

La limitació als lloguers per la Llei d'Habitatge és competència de les comunitats autònomes. És a dir, són els governs autonòmics els que tenen la potestat de decidir quan una zona es pot considerar de tensada o no. De moment, segons indica Abadia, només s'està aplicant aquest sostre als increments a Catalunya.

Aquests sindicats temen que sense una adequada regulació de preus a tot el país, els llogaters podrien enfrontar-se a un seriós contratemps. Aquesta postura per part del Govern implicarà «una nova onada de pujada de preus, i, en definitiva, l'expulsió de milers d'inquilins».

Fins on poden arribar els augments?

Aquestes pujades del 2% i 3% no es podran dur a terme a tots els habitatges. Algunes esquivaran aquest límit, com és el cas de les sumptuàries i les de temporada, publica Economía Digital. Això és així pel fet que no estan contemplades a la Llei d'Arrendament Urbà. En alguns casos, les rendes podrien disparar-se fins al 10% quan l'immoble hagi estat reformat els dos darrers anys.