Iglesias i Sánchez acorden renovar el sistema de cotització de treballadors autònoms

A més a més han anunciat un augment del salari mínim a 900 euros

El presidente de Gobierno Pedro Sánchez y Pablo Iglesias firman los Presupuestos Generales del Estado para 2019.
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, en la signatura dels Pressupostos Generals de l'Estat 2019 | CatalunyaDiari

L'acord sobre els Pressupostos Generals de l'Estat pel 2019 inclou una reforma important al sistema de cotització dels autònoms, un fet que permetrà reflectir els ingressos reals de cada treballador.

Aquest punt forma part dels acords que van signar els líders de Podemos i del Govern de l'Estat, amb l'objectiu d'acabar amb els anomenats 'falsos autònoms' i les innumerables queixes pel desequilibri en els costos de cotització per aquells que tenen ingressos menors.

En el mateix pacte, anunciat el passat dijous 11 d'octubre, Pablo Iglesias i Pedro Sánchez han confirmat un augment del salari mínim interprofessional de 900 euros.

Pacte per canviar la cotització dels autònoms

Tant el Govern de l'Estat com el representant de Podemos van acordar que era just i urgent fer una reforma del sistema de cotització dels treballadors autònoms, i que abans d'acabar aquest 2018, era necessari treballar en aquest canvi.

Un dels primers passos és acabar amb els anomenats 'falsos autònoms', prenent diverses mesures com per exemple que es considerin relacions laborals per compte aliè la prestació de serveis en les que els ingressos del treballador provinguin d'un únic client o ocupador.

Un altre punt dels acords és que enquatre mesos s'ha d'haver avaluat i fixat un règim especial pels autònoms i les petites empreses de «criteri de caixa en l'IVA» i fer que aquests cobraments no es facin efectius fins que els treballadors cobri les seves factures.

De la mateixa manera van manifestar l'interès per treballar seguint fent millores al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), on estan inscrits gairebé 3 milions de cotitzants a l'Estat espanyol, i seguir buscant el punt d'equilibri entre el que realment guanyen i el que han de declarar.

Augment del salari mínim a 900 euros

En el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat del 2019, s'inclou un punt important relacionat amb els treballadors, l'augment a 900 euros del salari mínim interprofessional.

Segons s'ha pogut conèixer als mitjans de comunicació, aquest fou un aspecte determinant pels representants de Podemos i el Govern de l'Estat, doncs cadascun tenia una perspectiva diferent sobre la xifra del salari.

Per una banda, Pablo Iglesias demanava que el salari mínim pugés fins als 1.000 euros, tenint en compte diversos factors, com l'augment dels preus de la cistella familiar i l'habitatge, entre d'altres; per la seva banda Pedro Sánchez, proposava que el salari mínim es quedés en 850 euros. Finalment van acordar mútuament que quedés fixat a 900 euros mensuals.


Comentaris

envia el comentari