Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
torraires-montblanc

Els Torraires de Montblanc, 25 anys de la recuperació d'una colla castellera històrica

La primera menció documental del nom de «torraires» és de l'any 1849, en una actuació davant de la Mare de Déu de la Serra de Montblanc. La colla castellera és refundada el 1994.

torraires-montblanc

Els Torraires aixequen un pilar de quatre dalt de la muralla montblanquina | Cedida

 

Els Torraires de Montblanc estan de celebració. Aquest 2019 commemoren els 25 anys de la refundació de la colla, l'any 1994.  L'entitat actual es considera l'hereva de l'antiga colla dels Torraires que va existir a la capital de la Conca de Barberà en el segle XIX. Vesteixen camisa de color grana, faixa negra i pantalons blancs. Segons l'historiador Josep M. Porta, la primera referència sobre el fet casteller a Montblanc data d'un diari del 1816 que relata l'actuació de «tres bayles de Valencianos con sus elevadas torres».

Durant el darrer terç del segle XIX, l'afició castellera que hi havia a Montblanc va portar a la creació d'una colla pròpia, i fins i tot dues, durant alguns anys. Ja en aquesta època es troba documentat el nom de «Torraires», anomenats així perquè no deien que anaven a fer castells sinó que anaven a fer torres. En aquest sentit, la primera menció documental del nom es troba l'any 1849, quan s'alcen diverses construccions davant de la Mare de Déu de la Serra, patrona de la vila, i aquest fet converteix la colla montblanquina en una de les de més tradició del país

Amb l'arribada de la fil·loxera i el declivi socioeconòmic que pateix Catalunya, tot el món casteller es veu greument perjudicat. Els Torraires no en són cap excepció i la colla es veu greument afectada. Els castells disminueixen d'alçada i l'agrupació perd molts components, fins a la seva extinció al voltant de l'any 1920. 

El mes de desembre d'enguany, farà 25 anys que un grup de montblanquins i gent d'arreu de la comarca van reunir-se perquè Montblanc tornés a recuperar una tradició que feia 75 anys que s'havia perdut.  La reaparició dels Torraires, el 1994, va coincidir amb el que es va anomenar el «boom casteller» de la dècada dels anys 90 del segle XX, quan el fet casteller va tornar a créixer fins a assolir les fites de l'anomenada Època d'Or dels castells. «El creixement de la recuperada colla montblanquina va ser molt ràpid els primers anys, arribant a assolir en poc temps el tres i el quatre de set i el pilar de cinc», apunten des de la colla.

torraires-montblanc
La festa del Corpus de 1995 va acollir la primera actuació amb camisa de l'actual colla dels Torraires de Montblanc | Cedida

 

No obstant això, amb l'entrada del nou mil·lenni, a partir de l'any 2000, els Torraires entren altre cop en decadència. Molts dels castellers de la refundació van anar abandonant la colla per causes diverses, cosa que comporta la pèrdua de la seva condició de colla de set. El nivell de l'agrupació anirà baixant fins a la temporada 2005, quan tindran un període en el qual només faran pilars per falta d'efectius. Poc a poc, la colla recupera la dinàmica habitual i des de l'entitat asseguren que, en l'actualitat, es troben en una fase significativa de recuperació d'antics castellers i de captació de nous membres. Gràcies a aquest fet, en les últimes temporades han pogut recuperar la gamma de castells de sis, el pilar de cinc i el tres de set.

Amb aquests alts i baixos, els actuals Torraires de Montblanc asseguren estar molt orgullosos de complir un quart de segle. S'autodefineixen com «una colla modesta que ha hagut lluitar amb la dificultat d'estar situada en una comarca poc poblada i on s'havia perdut la tradició castellera». Tot i això, han aconseguit portar la camisa grana, amb el nom de la vila i de la comarca, per molts indrets de Catalunya i en alguna ocasió també fora del Principat.

torraires-montblanc
L'any 2000 els Torraires van actuar a Manacor, a les Illes Balears | Cedida

 

La Festa Major de Montblanc, eix de la celebració

Del programa d'actes de la Festa Major de Montblanc d'enguany destaca la celebració del 25è aniversari de l'entitat amb una fotografia de família que durant aquest quart de segle ha format part dels Torraires de Montblanc i l'aixecament de diversos pilars commemoratius. L'acte tindrà lloc el dissabte 7 de setembre, a les 12.00 h del migdia, a la plaça Sant Francesc i es repartiran samarretes entre els assistents. Per finalitzar el matí hi haurà un piscolabis al local de la colla.

El mateix dia a la tarda, es durà a terme la tradicional diada castellera de la Serra a la plaça Major, que en aquesta ocasió comptarà amb la participació de la Colla Castellera de la Bisbal del Penedès, la Colla Joves Xiquets de Valls, a més de la colla local. Durant l'acte, els Torraires aixecaran un castell commemoratiu amb diverses persones veteranes de l'entitat,  una construcció que es va començar a assajar la setmana passada i s'acabarà de polir aquest divendres, en el darrer i assaig abans de la diada de la Serra, al qual tothom està convidat. Per altra banda, des de la colla castellera avancen que a finals de 2019 es presentarà un llibre sobre la història dels Torraires des del segle XIX, amb Pere Ferrando i Xavier Güell com a autors de la publicació.

Un cinc de sis dels Torraires en una diada de la Serra a la plaça Major de Montblanc | Cedida

Teatre de l'Artesana, actual seu dels torraires

La restitució de la colla castellera montblanquina va lligada a un altre fet patrimonial important a la vila: la recuperació de l'Antic Teatre de l'Artesana. Aquest edifici va ser un centre destacat de la vida cultural de Montblanc des de mitjans del segle XIX i fins a la Guerra Civil, i avui en dia llueix els seus espais restaurants i és la seu social i el local d'assaig de la colla.

Potser també t'interessa: