Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Assaig del ball de Gitanes de Montblanc

El nou ball de Gitanes de Montblanc es queda a les portes de l’estrena per segona vegada

L’estrena al carrer estava prevista per les Festes de Sant Maties, al maig, i ja es va haver d’aplaçar a causa de la Covid-19

Assaig del ball de Gitanes de Montblanc
Imatge d'un assaig del ball de Gitanes abans del coronavirus | Cedida

Definitivament, el nou ball de Gitanes de Montblanc no sortirà al carrer aquest mes de setembre. L’agreujament de la crisi sanitària de la Covid-19 a la Conca de Barberà ha fet que el consistori de la vila ducal hagi decidit suspendre de dalt a baix la programació de la Festa Major 2020, que s’havia de dur a terme entre el 7 i l’11 de setembre, i en la qual hi havia prevista l’estrena del ball. Els membres de la nova entitat han vist frustrat, així, el seu debut al carrer per segona vegada en menys de quatre mesos, ja que inicialment la dansa s’havia d’incorporar al seguici montblanquí per les Fires de Sant Maties, al maig.

La il·lusió i les ganes de trenar de les 20 balladores i balladors, però, augmenten a mesura que passen els dies i elles mateixes es reafirmen en el propòsit. Així ho explica la  Núria Serra, la cap de colla del ball, que assegura que «malgrat les nombroses dificultats i la situació actual, els entrebancs fan que cada dia tinguem més ganes de poder fer realitat el nostre projecte i estem segurs que tan aviat com es pugui el ball sortirà al  carrer».

Un ball referenciat el 1816

El primer pas que va fer el grup de joves, conjuntament amb l'Ajuntament, per tal de materialitzar el projecte va ser buscar referències històriques per constatar que un ball d'aquest tipus ja havia format part del seguici de la vila, requisit indispensable per poder-lo recuperar. Així, es va demanar un informe a l'Arxiu Històric de la Conca de Barberà i es va trobar que «a Montblanc hi ha escrits de diversos balls parlats, però en concret d'un ball de gitanes citat en una crònica de les  Festes de la Serra del 1816, on es parla directament d'un ‘baile de gitanas que bailan con sus cordones’», explica la cap de colla a TarragonaDigital.

Assaig del ball al claustre de Sant Francesc
Assaig al claustre de Sant Francesc | Cedida

«Ens hem inspirat en els balls homòlegs del Camp de Tarragona»

Tal com es va desvelar el dia de la presentació del projecte al saló de plens de l’Ajuntament, el grana serà el color corporatiu de la colla i el pal que aguanta les cintes s’ha fet amb el tronc d’un dels arbres que es va endur la riuada del Francolí del passat 22 d’octubre. Per la seva banda, el  vestuari de les gitanes, que s’està confeccionant a la botiga El Barato de Reus, consta d’una brusa blanca, una cotilla, una faldilla florejada i un mantó, indumentària característica dels balls d’aquesta tipologia.

Pau Fernàndez, l’assajador i artífex de la colla, també explica que pel que fa a la coreografia i a la música de la dansa, la font d’inspiració principal han estat els altres balls homòlegs que existeixen a la zona del Camp de Tarragona i el Penedès: «No teníem cap informació de com era el ball de Gitanes montblanquí de fa 200 anys i hem basat la recuperació de la dansa en els models existents i que ens són propers i, per això, l’espectador podrà detectar alguns trets dels balls de Gitanes de Reus, Tarragona o Valls en alguns dels nostres passos i moviments», explica.

Els parlaments, un fet inèdit a Montblanc

Una de les singularitats més destacades del ball de Gitanes montblanquí, i que causa més expectació, són els parlaments i els  versos que diran les gitanes, els galerons i l’estaquirot. Aquest fet, segons la cap de colla, «és únic en el si de la realitat del seguici de Montblanc, ja que cap altra colla o element té una part parlada destinada a fer  burla i sàtira  de l’actualitat».

En aquest sentit, el dia 7 de setembre hi havia prevista la representació completa del ball parlat i això ha comportat, en les darreres setmanes, una major exigència dels balladors i balladores, que han hagut d’incrementar els assajos del text i de les coreografies. «Hem de confessar que el primer ajornament de l’estrena i el confinament ens van anar molt bé per avançar en els versots i polir alguns aspectes formals del ball» explica la Núria.

Presentació de Montblanc Vila Gitanera 2020.
La celebració tindrà lloc els dies 3 i 4 d'octubre. | Júlia Giribets

La Vila Gitanera, posposada al 2021

Per altra banda, els dies 3 i 4 d’octubre d’enguany hi havia prevista la celebració de la Vila Gitanera, amb la participació d’unes 20 colles i d’uns 800 balladors d’arreu de Catalunya. La incertesa a causa de la pandèmia, però, han fet que l’esdeveniment multitudinari s’ajorni un any, ja que la conjuntura actual no afavoriria un bon desenvolupament dels diferents actes previstos i, per aquest motiu, s’ha acordat el seu ajornament per la tardor de l’any  2021. Així, doncs, caldrà esperar uns mesos més per veure com el projecte de recuperació del ball de Gitanes de Montblanc es fa realitat al carrer.