Passats Nadal, Sant Esteve, i un 27 de desembre laborable només per als més desafortunats, arriba la diada dels Sants Innocents, que se celebra aquest dissabte, com cada 28 de desembre. La tradició indica que la broma i la ironia són les protagonistes d'aquest dia, en què —vagin alerta— les 'fake news' tenen excusa.
També cal anar amb compte si passegen pel carrer: és dia d'enganxar llufes, un dels símbols més icònics dels Sants Innocents. Però si són de Torredembarra o, per casualitat, s'hi troben aquest dissabte, cal que pugin encara més la guàrdia. A la Torre no és tan sols dia de llufes sinó que, sobretot, és dia de fer barrera.
'Fer barrera' cada 28 de desembre: una tradició genuïnament torrenca
Tan típic com senzill: la canalla, sovint en grups, surt al carrer amb un bastó de fusta, un pal d'escombra, una branca o algun element similar. Quan s'acosta qualsevol transeünt, li barren el pas. Qui vulgui que s'aixequi la barrera, haurà de pagar: com Abertis, però força més entranyable... i barat. Els torrencs, coneixedors d'aquesta tradició, solen treure de bon grat algunes monedes de la butxaca i paguen el seu peatge.
La tradició havia decaigut bastant durant una època, però alerta, perquè en els darrers anys ha revifat d'una forma notable. Fa exactament un any, diversos grups de nens i nenes feien barrera a l'entorn de la plaça de la Font i del carrer Nou —oficialment, carrer d'Antoni Roig—, una de les zones més transitades del municipi, i també a Baix a Mar, que aquest dissabte també aplegarà desenes de passejants. Una diada ideal, doncs, perquè la canalla surti al carrer a fer barrera i a arreplegar monedes.
Un origen incert
La tradició de 'fer barrera' és d'aquelles que, popularment, la gent de la Torre diu que s'han fet 'tota la vida'. Fins i tot els torrencs centenaris expliquen que, de menuts, ja feien barerra el dia dels Sants Innocents. Ara bé, podem establir una data concreta sobre quan es va iniciar aquesta tradició? Fa uns anys, l'historiador local Jordi Suñé recollia les diverses connexions de la tradició de fer barrera amb el passat i amb costums d'altres viles per celebrar el dia dels Sants Innocents, aquest 28 de desembre.
Suñé citava un breu publicat el 1977 al diari 'Mediterráneo' que, amb llenguatge simpàtic, retratava aquesta tradició torrenca. «Un tropel de niños de la localidad de Torredembarra han salido a la calle armados con palos de madera, barrotes de hierro y otros elementos, amenazando a transeuntes y exigiéndoles el pago de un tributo metálico», relata el curiós text d'aquest diari, que explicava després que la canalla obtenia joguines i llaminadures gràcies a les monedes que rebien.
Una de les teories que exposa Suñé al seu blog és que té origen medieval: els nens van començar a fer aquesta barrera 'de broma' un cop es van acabar els peatges d'accés a la muralla. Però Jordi Guasch, al seu llibre 'El culte de Santa Rosalia a Torredembarra', es planteja si la tradició s'origina al segle XVIII, amb la capta que solien fer els membres de la Confraria de Sant Sebastià i Sant Fabià.
Tradicions similars prop de la Torre
De tradicions relacionades amb la picaresca n'hi ha diverses arreu del territori català. La més propera és la Festa de la Banya del 28 de desembre a Castellvell del Camp, just al costat de la ciutat de Reus. Precisament, se solia barrar el pas a la gent arribada des de la capital del Baix Camp a canvi d'un impost festiu, que es compensava, un cop pagat, amb una mica de garnatxa. A Montblanc, també hi ha documentada una tradició similar a la de fer barrera, segons apunten alguns reculls, a principis del segle XX.
Amb tot, enguany caldrà estar atents a com es consolida la tradició: el fet de caure en dissabte farà augmentar o disminuir els grups de canalla fent barrera pels carrers de la Torre? Serà car i complicat circular pel carrer Nou o per Baix Mar? Incògnites que resoldrà aquest 28 de desembre... per si de cas, preparin monedes.