Amb l’arribada del mes de juny i de la calor, s’apropa la Festa Major de Sant Joan, i amb ella, una de les cites ja tradicionals de la prèvia santjoanera. Es tracta de l'exposició temporal de la imatgeria festiva del Seguici Cerimonial de Valls, la Casa de la Festa Major.
Si bé la Festa Major de Sant Joan és una oportunitat única per veure l’esplendor de la cultura popular vallenca al carrer amb les seves músiques i balladetes, aquesta mostra estàtica permet visitar les bèsties i gegants, així com palpar i visualitzar la riquesa de colors i l’ornamentació dels vestits dels diversos balls del seguici popular vallenc. L’obertura de la Casa de la Festa Major, cada mes de juny, suposa el preludi del Sant Joan a Valls i s’afegeix a les propostes i iniciatives que durant els propers dies ompliran l’agenda dels vallencs i vallenques en aquesta prèvia de la Festa Major.
Aquesta mostra temporal permet descobrir les figures d’imatgeria i els vestuaris dels balls de la Festa Major de Sant Joan: el drac, el ball de diables, l'ós i els trabucaires, el basilisc, el ball de gitanes, els nans, els gegants de la Ciutat, el bou, el ball de vells, el ball dels cercolets, el ball de bastons, el ball de pastorets, el bou tradicional, la mulassa, el ball de la primera, la moixiganga, el lleó, l'àliga de la Ciutat i els Xiquets de Valls.
Des de fa 8 anys, la Casa de la Festa Major és organitzada per la Fundació Unió Anelles de la Flama amb el suport de l’Ajuntament de Valls i amb la participació del conjunt d’entitats que integren el seguici cerimonial de la ciutat: la Colla Gegantera La Pessigolla, el Bou de Valls, el Grup del Teatre Principal, l’Associació Cultural Ball dels Cercolets, l’Associació Cultural Verge de la Candela, l’Associació Cultural L’Espardenya, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls.
Actualment, la mostra, forma part del cicle expositiu de la Biblioteca Popular, edifici patrimonial que acull exposicions temporals del Museu de Valls, amb la voluntat de dinamitzar culturalment aquest espai emblemàtic de la ciutat. L'equipament actual ha ajudat a identificar la mostra dins de la programació estable d'exposicions vallenques, i l'ha consolidat en el format actual. No obstant això, la primitiva Casa de la Festa Major també havia ocupat altres espais com el nou edifici de Ca Creus que, amb més o menys encert, va desenvolupar la funció expositiva de la imatgeria festiva local, el 2011.
Una necessitat de ciutat reivindicada
La Casa de la Festa Major actual pretén ser l'avantsala d'un equipament cultural que permeti la conservació dels elements del Seguici Popular de la ciutat i que expliqui la seqüència ritual de les festes patronals de Sant Joan, Santa Úrsula, el Corpus i les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. Per a les entitats, el futur espai expositiu ha de consistir en un edifici on es conservin i s'exposin els elements patrimonials d'aquestes festes i se n'expliqui la seqüència ritual. S'ha de tenir en compte que alguns elements de la imatgeria festiva de Valls són un bé patrimonial significatiu de Catalunya, com el gegant negre, que data de 1764.
El futur equipament hauria d'estar ubicat al centre històric de la ciutat, a pocs metres de l'espai natural de la seva representació, i hauria de ser capaç d'oferir unes sales expositives que captessin la màgia pròpia de les grans festes vallenques, per donar-les a conèixer als visitants al llarg de tot l'any. Només d'aquesta manera la Casa de la Festa Major esdevindria un reclam cultural més que, afegit al Museu Casteller de Catalunya, es podria convertir en un revulsiu turístic i econòmic per a Valls.
En aquest sentit, donada l'alta significació patrimonial dels elements del Seguici Popular, les danses i dels Xiquets de Valls, actualment, la societat civil vallenca, juntament amb les entitats, reivindica una Casa de la Festa Major estable durant tot l'any, concebuda com a equipament cultural que permetés la conservació dels elements identitaris de la celebració, la seva explicació pedagògica i la seva difusió turística. El futur equipament també ha d'esdevenir un espai de referència en la conservació de la imatgeria festiva, assaigs i fins i tot residència d'entitats. Només d'aquesta manera, la Festa Major de Sant Joan o les Festes Decennals de Valls s'assimilaran, pel que fa a equipaments, a la Festa Major de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès, a la de Santa Tecla de Tarragona, a la dels Blancs i els Blaus de Granollers, a la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, a les Festes Sexennals de Morella o a la Festa o Misteri d’Elx.
Visites de les escoles
En l'actualitat, entre els objectius de la Casa de la Festa Major hi figura la divulgació del patrimoni festiu de la ciutat entre els més petits. És per aquest motiu que, conjuntament amb la Regidoria d'Ensenyament de l'Ajuntament de Valls, la Fundació Privada Unió Anelles de la Flama organitza anualment visites dels centres escolars i educatius de la ciutat. Enguany, les visites a la mostra de bestiari i elements festius es desenvoluparan els dies 4, 5, 6, 7, 11, 12, 13 i 14 de juny.
Horaris d'obertura de l’exposició
L'exposició del Seguici Cerimonial de Valls es pot visitar de manera gratuïta fins al 16 de juny. Romandrà oberta al públic de dimarts a divendres de 10.00 h a 13.00 h i de 17.00 h a 20.00 h, els dissabtes d’11.00 h a 14.00 h i de 17.00 h a 20.00 h i els diumenges només en horari matinal, d’11.00 h a 14.00 h.