Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
castell-garidells

El risc de col·lapse del castell dels Garidells obliga a actuar-hi de forma urgent

Les obres de consolidació començaran al llarg del primer semestre de 2020. La licitació de la primera fase del projecte ascendeix a 120.000 euros

El castell que corona el municipi dels Garidells és un monument protegit com a Bé Cultural d'Interès Nacional. A dia d’avui, es troba en una situació límit, ja que pateix un estat ruïnós.  Només es conserva part d'una torre quadrangular, amb espitlleres, d'origen medieval però molt modificada en època renaixentista. També es manté dempeus una arcada, amb la torre de defensa al seu costat, sense muralla ni fossar.

En l’últim segle, no s’ha fet cap intervenció de conservació ni de restauració a l’edifici. Al contrari, el castell ha patit un espoli important d’objectes, pedres i materials que l’han deixat en un estat precari.  A mitjans del segle XX, es trobava encara pràcticament sencer però poc després va començar a enrunar-se i molts dels seus elements van ser utilitzats per bastir noves construccions, entre elles el castell d'Altafulla.

El 2016 s’intervé d’urgència una de les torres

La torre que es troba situada a tocar de la plaça del Castell, l’any 2016 presentava un perill d’esfondrament imminent. Per aquest motiu, els propietaris de l’immoble i el mateix consistori municipal van conjurar esforços i van actuar-hi d’urgència. No obstant això, aquesta intervenció puntual no va ser suficient per assegurar l’estabilitat de l’edifici, i la Generalitat de Catalunya va advertir que calia fer-ne una de global a curt termini.

Segons exposa Marc Bigordà, l’alcalde dels Garidells, a TarragonaDigital, a dia d’avui on hi ha més perill de col·lapse és en una de les parets de la zona nord i «tant els propietaris del castell, com el consistori i tots els veïns vam estar d’acord que calia prendre totes les mesures per evitar cap desgràcia i poder recuperar l’espai. En aquest sentit, «tots els garidellencs ens identifiquem molt amb aquesta construcció, i no podem permetre que desaparegui l’únic monument d’aquestes característiques que té el poble», conclou el batlle.

La propietat és municipal des de l’any 2018

Davant la impossibilitat de donar resposta a les necessitats de l’immoble,  l’any 2018 els propietaris del castell van decidir cedir-lo al municipi.  A més, la família no només va fer donació del castell, sinó de tot el seu entorn, que són aproximadament uns 6.000 m2. En aquest sentit, l’alcalde afirma que «valorem molt el gest i estem molt agraïts». A més, «donem molta importància tant a les ruïnes del castell com al seu entorn, per això, la intenció de l’Ajuntament és arranjar el camí d’accés i l’era amb la finalitat que en un futur puguin esdevenir espais imprescindibles per a la vida cultural municipal».

Treballs de consolidació per valor de 120.000 euros

Durant el primer semestre de 2020 s’iniciaran les obres d’intervenció de l’espai. Per una banda, el projecte contempla la consolidació, estabilització i excavació arqueològica del castell. Per l’altra, la recuperació del camí d’accés i l’era per tal de donar al conjunt total de l’espai la importància que requereix un monument d’aquestes característiques.

Bigordà és prudent a l’hora d’aventurar-se a predir altres actuacions de reconstrucció i els usos futurs que pot tindre el castell. Assegura que mai es pot tancar cap porta a iniciatives que puguin arribar, però tampoc es pot prometre res en aquest estadi tan inicial del projecte. «Som molt conscients de les limitacions pressupostàries que tenim com a municipi petit i de la importància arqueològica del monument, ja que requereix d’actuacions molt complexes que a hores d’ara no podem assumir», sentencia l’alcalde.

Una construcció que data del segle XII

La carta de poblament dels Garidells data de 1174, quan el castell ja estava construït, i va ser donada per Guillem de Claramunt, senyor de Tamarit, als seus germans Arnau i Berenguer, anomenats des de llavors senyors de Garidells. Posteriorment va pertànyer als Montoliu i finalment l'any 1582 va passar a mans del monestir de Santes Creus, el qual en va mantenir la possessió fins a la fi de l'Antic Règim. A principis del segle XX, va quedar deshabitat i l’edifici patirà un espoli important durant més de 50 anys, que farà debilitar parts importants del castell fins a arribar a l’estat de degradació actual.

castell-garidells
El conjunt sencer del castell va arribar en bon estat de conservació fins a meitats del segle XX | Cedida