Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una de les sales de l'Arxiu Històric on es preserven documents i llibres en perfecte estat de conservació.

Milions de documents de valor incalculable: els arxius de Tarragona s'obren a la ciutadania

Ho fan aquest divendres amb motiu del Dia Mundial dels Arxius | La demarcació de Tarragona en té un total de 48

Imatge d'una de les sales de l'Arxiu Històric on es preserven documents i llibres en perfecte estat de conservació.
Imatge d'una de les sales de l'Arxiu Històric de Tarragona on es preserven documents i llibres en perfecte estat de conservació | Àngel Ullate

Tanques la porta, baixes les escales i s'atura el temps. Un arxiu és un fons documental immens, un pont amb la història a base de pàgines i pàgines de dades. Un pou de saviesa, en molts casos. Tot allò de què hagi quedat constància escrita, ho trobareu en un arxiu. Arreu del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre n'hi ha gairebé 50, amb documents d'entre els segles IX i XX. Aquest divendres, Dia Mundial dels Arxius, la gran majoria d'ells obriran les seves portes per tal que la ciutadania pugui descobrir de primera mà els secrets que encara s'amaguen a ulls de milers de tarragonins.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

L'Àrea de Patrimoni de la Generalitat defineix els arxius del país com «els garants de la conservació i preservació dels documents», com  «un servei adreçat als ciutadans que preserva la història de la societat» des de la memòria, la identitat i la documentació. Metres i metres quadrats de llibres, de plànols, de cartes, de tota mena de document escrit imaginable. Durant dècades i dècades, durant segles. Un arxiu és un focus de preguntes i respostes, un paradís per a investigadors i curiosos. I la demarcació de Tarragona en té fins a 48. Les jornades de portes obertes són només una oportunitat per aproximar-se a la nostra història.

Mil anys d'història i 500.000 fotografies a l'Arxiu Històric de Tarragona

Ricard Ibarra Ollé és el director de l'Arxiu Històric de Tarragona des de l'any 2004.
Ricard Ibarra Ollé és el director de l'Arxiu Històric de Tarragona des de l'any 2004 | Àngel Ullate

Un dels grans arxius del territori és l'Històric de Tarragona, amb mil anys d'història i més de 200 fons documentals diferents. A l'antic convent de Sant Francesc, en plena Rambla Vella, s'acumulen passadissos i passadissos de documents fonamentals per a poder documentar —valgui la redundància— segles i segles de llegat a la ciutat. «La gent ha de venir a conèixer la història de la seva terra, de la seva família; en definitiva, la seva història», convidava el seu director, Ricard Ibarra, en una entrevista recent a TarragonaDigital.com.

Des d'un pergamí del 1056 fins a llistats de repressaliats franquistes que han servit a les famílies per poder demostrar ser víctimes de la dictadura. «Trobem a faltar una major presència d'estudiants de la URV, perquè la tenim a 10 minuts caminant i els fons de l'arxiu són un luxe pels estudiants d'Història i Història de l'Art», es lamenta Ibarra. Més de 500.000 fotografies antigues són també un dels grans avals sobre el valor de l'arxiu tarragoní. «Aquí tenim una joia del patrimoni cultural», reivindica.

Dos milions de documents únics: Poblet amaga el llegat del president Tarradellas

Pla general d'una de les cartes del president Josep Tarradellas conservades en l'arxiu del Monestir de Poblet. | TarragonaDigital.com

El Monestir de Poblet també és un dels grans valors majúsculs d'aquest llegat documental del país. Un dels més especials, de fet. Amaga l'Arxiu Montserrat Tarradellas, on es poden consultar més de dos milions de documents inèdits que representen la totalitat del llegat manustrit del president Josep Tarradellas  (1899-1988). «El fons del president Tarradellas és d'un valor immens per a la història del segle XX a Catalunya», reivindica la directora de l'Arxiu, Núria Gavarró. «Aquest fons és el que representa l'enllaç entre la legalitat republicana i la de la transició», recorda Gavarró, en referència al fet que Tarradellas va ser el president que va conservar la Generalitat a l'exili durant el franquisme.

«Conèixer un arxiu és entendre les èpoques de la història des de molts vessants diferents», expressa la directora. «És un arxiu obert a tothom des de l'any 2016, però sí que és cert que els nostres usuaris són massa sovint un públic especialitzat: les jornades de portes obertes són una gran oportunitat de divulgar el nostre patrimoni», afegeix. A més del fons documental de Tarradellas, el Monestir de Poblet també amaga el d'altres personalitats com el general Batet, l'historiador Paul Preston o Joan Antoni Samaranch.

El Municipal i el Comarcal del Baix Camp: els dos grans arxius que expliquen la història de Reus

Un home consulta un gran volum antic a l'Arxiu Històric de Tarragona, on l'entrada és oberta a tothom.
Un home consulta un gran volum antic a l'Arxiu Històric de Tarragona, on l'entrada és oberta a tothom | Àngel Ullate

A Reus, es troben junts l'Arxiu Municipal i l'Arxiu Comarcal del Baix Camp. Tot i que acumula centenars de documents, d'actes i d'escrits de diverses dècades,  també s'obre a escala cultural: com a un recurs a gan escala per descobrir la ciutat i la seva comarca. És un espai habitual per organitzar exposicions, conferències o presentacions de llibres.

Amb aquyesta voluntat oberta i de divulgació, l'Arxiu de Reus celebra el seu dia amb un taller a les 18.00 hores sobre organització i conservació de documents a càrrec de l'arxiver Aniol Maria. «El nostre arxiu digital, com l’organitzem i el conservem?», es pregunta. A més, fins al 17 de juny, també s'exposaran els dibuixos dels nens i nenes de les escoles que han visitat l’Arxiu durant el curs escolar.

L'arxiu de la Diputació de Tarragona: quatre quilòmetres de prestatgeries plenes

L'Arxiu General de la Diputació de Tarragona prepara una jornada de portes obertes
L'Arxiu General de la Diputació de Tarragona prepara una jornada de portes obertes | Cedida

«Els tarragonins i tarragonines no saben bé la importància del que tenim a tocar de casa», coincideixen els arxivers. Eugeni Perea és el director de l'Arxiu de la Diputació de Tarragona, un dels fons documentals més amples que el territori pot assumir.  «La quantitat de documents que tenim és incalculable, però sí et puc confirmar que són quatre quilòmetres de prestatgeries plenes en línia recta», avança Perea. Documents oficials com les primeres xarxes de camins a la demarcació, expedients del servei militar, inscripcions de nens abandonats, adoptats i acollits per la beneficiència...

«És important que tothom conegui què hi ha als nostres arxius i es pugui interessar per la seva pròpia història», valora l'Eugeni. Entre valors culturals com partitures musicals i documents de gestió per demostrar aspectes de memòria històrica, el valor que té l'arxiu és major en funció de les inquietuds dels investigadors que s'hi acosten. «Hem de ser conscients que tot el contingut del nostre arxiu és únic i històric», recorda. Ho dèiem al principi: un pou de llum, un pont amb la història.

També et pot interessar