Miquel Marcé es va autoproclamar la reencarnació de Salvador Dalí l’any 1989, just després de la mort del pintor empordanès. Així, en els últims 30 anys ha donat vida a un personatge controvertit, el Dalí de Valls, i durant aquest temps, l’home ha protagonitzat nombroses intervencions televisives, performances i espectacles mediàtics. Fruit d’això, sovint se’l titlla de vividor, però aquesta idea contrasta fortament amb la precarietat en què viu en l’actualitat.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
El Dalí de Valls també ha creat un gran fons artístic, que s’estima que és d’unes 1.000 obres. L'any 2018 va patir un ictus i va estar a punt de morir a casa. Avui, amb 77 anys, viu sol en un pis vell i molt precari al nucli històric de la capital de l’Alt Camp i causa del seu estat de salut fràgil, només surt al carrer els matins de dimecres i dissabte, els dies de mercat.
De Dalí a Miquel: del personatge a la persona
Donada la singularitat del personatge, l’any 2015 va començar a caminar el projecte del documental que ha de donar a conèixer Miquel Marcé més enllà de la faceta daliniana. Impulsada pel Pep Roig, el Jordi Sans i el Carles Cubos, la pel·lícula despulla el personatge per trobar-hi la persona, amb un seguit de records que es contraposen amb la crua realitat d'una persona que viu en extrema solitud i pobresa. La figura del Miquel també posa veu i cara a diferents problemàtiques de la societat actual, com l'acceptació comunitària, el culte a la imatge i la solitud en la vellesa, entre d'altres.
Els promotors expliquen que des de fa 5 anys han conviscut i viatjat per l'interior de la vida del Miquel. En aquest sentit, expliquen que «hem documentat a fons i en primera persona la història d'un personatge que, amb el pas del temps, possiblement es converteixi en un mite popular i hem rodat una pel·lícula d'autor que va més enllà del que seria un reportatge». També afegeixen que «a través del film hem abordat problemàtiques socials que viuen amagades darrere les parets de moltes cases».
Un rodatge fet amb recursos propis
La fase de rodatge de la pel·lícula ha culminat enguany i s’ha fet amb els recursos propis dels seus promotors. Ara, però, es necessita un impuls econòmic per iniciar la fase final del treball, que consta de la postproducció i el muntatge. Per aconseguir-ho, s’ha obert una campanya de mecenatge valorada en 4.940 euros, la qual ja compta amb 195 aportacions i 4.773 euros recollits.
Com a recompensa, els mecenes reben entrades per assistir a la preestrena que es farà al cinema, el dia 11 de febrer de 2021 a Valls. També ha una part de les recompenses destinada a les presentacions que es faran en espais culturals, centres socials o bars, i al visionament online de la pel·lícula.