Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
sang

La donació de plasma, una necessitat a l'ombra per als hospitals tarragonins

El Banc de Sang alerta que Catalunya no és autosuficient i que calen uns 2.000 donants més

sang
La donació de plasma s'ha incrementat notablement a Catalunya | Banc de Sang
 

L'any passat, el 2018, va ser el rècord històric de donació de plasma a Catalunya amb gairebé 20.000 casos. Això suposa multiplicar per dos les dades amb què es va obrir el 2017, per exemple, i confirma la tendència a l'alça i la consciència en auge a l'hora de sotmetre's a un procediment molt menys habitual que el de la donació de sang. Durant el primer semestre d'aquest 2019 ja s'han superat les 8.000 donacions,  moltes d'elles gràcies al miler de nous donants que han entrat a la roda en els darrers mesos. A la demarcació de Tarragona, també és possible.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

No és el mateix donar plasma que donar sang, però sí que és cert que hi existeix relació. Què és el plasma? Un líquid transparent, lleugerament groguenc, que suposa la meitat del volum de la sang i concentra els glòbuls vermells, els blancs i les plaquetes. I per què donar plasma?  Per aturar hemorràgies a causa de grans cremades o greus accidents que permetin recuperar el volum de sang perdut. O perquè amb aquestes proteïnes extretes es poden elaborar uns medicaments per a les persones hemofíliques, és a dir, tots aquells qui no les poden produir i, per tant, no poden coagular la sang  i estan exposats a patir hemorràgies molt més grans de l'habitual.

Catalunya no és autosuficient: es calcula que calen 2.000 donants de plasma més

El plasma atura hemorràgies, però Catalunya no és un país autosuficient. Des del Banc de Sang i Teixits, que és qui s'encarrega del procés, calculen que  calen uns 10.000 donants de plasma actius per fer front a les necessitats totals, però actualment —i ja són xifres rècord— hi ha uns 8.000. Mentre no s'equilibri la balança, els hospitals catalans compren els fàrmacs a altres països com els Estats Units, tot i que l'aspiració és aconseguir ser autosuficients a mitjà termini, l'any 2020.

sang
Un donant de plasma encoratja a la ciutadania a seguir l'exemple | Banc de Sang

El Banc de Sang matisa que «a Catalunya, el plasma donat mai surt del sistema de salut pública» i recorda que «cada dia es necessiten aquestes donacions».  En el cas concret de la demarcació del sud català, tres hospitals permeten aquest procés de donació de plasma: el Sant Joan de Reus, l'Universitari Joan XXIII de Tarragona i l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

Quines diferències hi ha entre donar sang i donar plasma?

Totes aquelles persones que tinguin entre 18 i 70 anys, es trobin en bon estat de salut i pesin més de 50 quilos poden oferir-se per donar plasma en qualsevol dels tres hospitals assenyalats. El procés, això sí, té lleugeres diferències amb el de donació de sang. És més llarg, d'entre 45 minuts i una hora, perquè cal fer servir una màquina especial  encarregada de separar els diferents components de la sang, a diferència de l'antre tipus de donació.

També cal reservar hora prèvia, i s'estableixen uns barems de poder donar plasma cada 15 dies, i un màxim de 24 cops a l'any. «Això es deu al fet que la recuperació del plasma és molt ràpida», expliquen des del Banc de Sang. Tot i que cal no oblidar que la donació de sang és fonamental, des del Banc reivindiquen també la donació de plasma com una necessitat de primera magnitud per als hospitals catalans, també els tarragonins,  que sovint queda a l'ombra com a la gran desconeguda.