Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ermita del Roser de Vallmoll

L’Ermita del Roser de Vallmoll: una joia patrimonial que reivindica el llegat de l’arquitecte Jujol

L’any 1925, Josep M. Jujol va dur a terme una restauració del temple que el va deixar amb l’aparença actual

Tot just a l’entrada de Vallmoll, venint de Valls, roman imponent, al pas del temps, l’ermita dedicada a la Mare de Déu del Roser, patrona i protectora del municipi. Es tracta d’un edifici catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local i destaca per la seva senzillesa i, alhora, per la decoració ben artística que l’arquitecte Josep Maria Jujol  va aplicar a l’espai en homenatge a aquesta advocació mariana.

La façana té una distribució simètrica, amb dues finestres rectangulars que se situen a banda i banda de la porta d'accés rectangular, damunt la qual hi ha una ceràmica amb la imatge de Maria, sota de la rosassa lobulada. Un espadat corona la part frontal i el conjunt mostra una decoració  pintada i esculpida, inspirada en la flor que dona nom a l'ermita.

La restauració modernista, el 1925

L’origen de l’ermita del Roser se situa l’any 1562, amb la col·locació de la primera pedra de l’edifici. Va ser beneïda el 1566 i la construcció va anar a càrrec del mestre de cases Guillem de Godó de Riudoms. Es té constància que es van fer reformes importants el 1594 i el 1786, i l’any 1925 l'arquitecte Josep M. Jujol va dirigir una restauració cabdal per a la història de l’edifici, amb la col·laboració, quant a pintures, de R. Ferré, M. Aymerich i C. Pelegrí, que configura l’aparença actual del temple.

Plaça de Jujol a Vallmoll
Imatge d'una de les decoracions de la plaça | Àngel Ullate

Una plaça dedicada a l’arquitecte Jujol

El poble de Vallmoll, en reconeixement a la tasca duta a terme per aquest arquitecte emblemàtic, l’any 2016 va adequar l’entorn de l’ermita i, en la urbanització de l’espai, es va voler fer un homenatge a Jujol. En aquest sentit, la inauguració de la nova plaça va comptar amb la participació del fill de l’arquitecte i amb l’assistència de diverses autoritats.

En concret, l’espai es troba decorat amb elements jujolians realitzats pel pintor vallmollenc Ramon Ferré, de la nissaga de pintors que havien treballat amb l’artista al municipi, a principis del segle XX, i l’enjardinament i els motius ornamentals pretenen funcionar com una continuació de la intervenció estètica feta l’any 1925.

Els trentens ermitans

El lloc, a banda del reclam arquitectònic, també té una ànima característica que és encarnada pels ermitans. Els actuals, els trentens que ocupen la casa adjacent des de 2019, són un matrimoni que s’encarrega de les tasques de manteniment i de neteja de l’ermita i de l’entorn. Així, a canvi de l’allotjament, ells garanteixen el condicionament dels diversos espais i també la seguretat, ja que l’ermita es troba fora del nucli urbà de Vallmoll.

Font de l'ermita del Roser de Vallmoll
Entorn i font de l'ermita | Àngel Ullate