Les festes de Nadal d'aquest any 2020 es presenten complicades. Tot i això, i encara que no serveixi de consol, enguany totes les celebracions i festes culturals del calendari han estat complicades, o senzillament no han estat; així que aquest Nadal potser simplement s'adequa a la realitat del 2020, l'any en què va esclatar la pandèmia del coronavirus i ho va capgirar tot.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
Hi ha diversos elements, sobretot al nostre país, que distingeixen i donen imatge al Nadal: l'arbre, el tió i el pessebre. A banda dels que cadascú pugui fer a casa seva, hi ha associacions que es dediquen a fer pessebres i exhibir-los a tota la ciutadania, convertint la tradició en una afició.
El Grup Pessebrista del Vendrell va inaugurar la seva exposició de pessebres la setmana passada, al contrari que altres grups de pessebres de Catalunya, que han decidit cancel·lar les seves exposicions davant la dificultat de mantenir les mesures de seguretat contra la Covid-19.
Al Vendrell, però, sembla que sí han aconseguit crear un format segur per muntar una exposició i fer un pessebre al nivell d'altres anys i, sobretot, que mantingui viu l'esperit nadalenc.
El president del Grup Pessebrista del Vendrell, Xavier Mercadé, ha explicat a TarragonaDigital què s'amaga darrera el procés d'elaboració dels pessebres i com han aconseguit reunir-se per preparar l'exposició d'enguany amb les totals garanties de seguretat.
Fent pessebres des de fa 31 anys
El Grup Pessebrista del Vendrell va ser format fa 31 anys per un grup de sis persones aficionades als pessebres, que van decidir unir coneixements i esforços per crear una exposició. Alguns d'ells ja feien diorames, el format bàsic que recrea una o diverses escenes del pessebre; i l'any 1989 es va crear la primera exposició, amb sis diorames, al Portal del Pardo.
Des de llavors, el grup ha anat canviant d'ubicació fins a arribar a La Fusteria, la sala d'exposicions on es mostren els pessebres, des de fa 12 anys. El nombre d'integrants també ha anat augmentant fins a arribar a 25 i, el que més enorgulleix a Xavier Mercadé, president del Grup Pessebrista i membre fundador; és la transversalitat generacional.
«El perfil d'edat va des dels 90 anys, fins als meus néts que en tenen entre 8 i 10. Estem contents perquè veiem que la tradició de fer pessebres no es perdrà», explica Mercadé.
Un procés que s'inicia a principis d'any
L'elaboració d'un diorama és una feina precisa i laboriosa que arrenca molt abans que qualsevol altre acte nadalenc. Cap allà al mes de març, explica Xavier Mercadé, el Grup Pessebrista es reuneix per començar a traçar les línies generals de l'exposició.
Es defineix quants diorames es faran i quina escena representarà cadascú. «Per entendre'ns, les escenes són les parts en què es divideix un pessebre, com pot ser el Naixement o l'Anunciació», explica Mercadé.
A partir d'aquí, s'elabora una primera composició amb cartró, tenint en compte la mida de les figures que es posaran, i després es comença a treballar amb els altres materials com el guix. Cada diorama es pot fer de manera individual, en parelles o grups. Tot i això, matisa Mercadé, «al final tots acabem fent de tot, que és quan pren més sentit la paraula 'grup'».
El president explica que en altres grups pessebristes es fan concursos per triar el millor diorama, però el grup vendrellenc ha defugit sempre d'aquesta modalitat. «Som un grup en què ens ajudem entre tots i fem els pessebres conjuntament. En un concurs tothom es tapa i hi ha secrets, perdent precisament el valor familiar i de reunió que ens defineix».
L'essència del pessebre
I és que, segons Xavi Mercadé, aquesta és l'essència que s'ha de veure reflectida en un pessebre. «Un diorama ha de ser capaç de representar el 'Misteri de Nadal' i l'esperit d'aquestes festes, transmetent una sensació de benestar i serenor. «Aquesta és l'essència d'un bon pessebre», remarca el pessebrista.
Així mateix, i igual que passa en una bona pel·lícula, el pessebre ha de ser capaç 'd'atrapar' a l'espectador i fer que passi a formar part del mateix diorama. «Tot això només s'aconsegueix treballant en grup des del principi, ajudant-nos entre tots i formant una família des del principi, ara fa 31 anys», declara Mercadé.
Valors nadalencs, malgrat la pandèmia
Tots aquests valors de caliu i familiaritat poden semblar difícils de transmetre en una situació actual de pandèmia, on la mascareta i la distància de seguretat són presents en tot moment. Malgrat tot, el Grup Pessebrista del Vendrell ha aconseguit muntar una exposició de pessebres que compleixi les mesures de seguretat.
L'exposició d'enguany consta d'un pessebre de gran format que ocupa tota la sala i que es pot veure des del llindar de la porta. «Cada any passen unes 8.000 persones a veure l'exposició», precisa Mercadé i afegeix que «no ens podíem permetre que aquest volum de persones es posés en risc.
D'aquesta manera, el pessebre d'enguany es pot observar sense entrar a la sala i des del carrer, fet que permet la ventilació, mantenir la distància i la seguretat. «Creiem que ha estat una proposta encertada, des de l'Ajuntament del Vendrell ens van donar el vistiplau des del primer moment».
Un pessebre de gran format ple de detalls on hi ha participat tots els membres del Grup Pessebrista, llevat dels infantils, que no han participat per evitar riscos; però que recull tots aquests valors que ha de transmetre un pessebre. «Treballar de manera conjunta ha resultat molt enriquidor, potser ho repetim algun altre any», confessa Xavi Mercadé.
I pel que fa al contingut, s'hi poden observar les escenes característiques, com el Naixement en primer pla; però també elements característics i emblemàtics del Vendrell, com l'església de Sant Salvador, les arcades de la plaça Nova o la premsa de lliura de Mas Borràs.
I també, si hom si fixa bé, es poden observar detalls que estan lligats amb el context social actual, com la presència d'un metge i una infermera, o les botigues representant als comerços locals. «És el nostre petit homenatge als herois i valents que han lluitat durant tota aquesta pandèmia», declara Mercadé.
Un petit homenatge, dins un gran pessebre, que transmet els valors nadalencs: la família, la cooperació i el caliu. Uns valors que, malgrat la pandèmia, no han pogut treure la il·lusió i les ganes de fer diorames al Grup Pessebrista del Vendrell.