Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La Gran Festa de la Calçotada a Valls 2019

La IGP Calçot de Valls: una demanda dels pagesos per valorar la qualitat del producte

Enguany es commemora el 25è aniversari de la concessió del segell de qualitat per part de la Generalitat de Catalunya

Calçot de Valls
Manat de calçots amb l'etiqueta d'IGP | Àngel Ullate

El calçot està de moda. La ceba tendra, blanca i dolça, ha sabut anar molt més enllà de seva cocció amb redoltes en una masia i s'ha convertit en la base d'una autèntica festa que té com a eix conductor un producte gastronòmic de quilòmetre zero. De gener a abril, tot el Camp de Tarragona i, concretament la comarca de l'Alt Camp, viu el seu particular boom turístic amb l'oferiment que es fa al foraster d'aquest tipisme  en nombrosos restaurants de la zona.

Per aconseguir una autèntica calçotada cal, però, un producte de qualitat i que tingui totes les garanties.  Això ho ofereixen els calçots protegits amb la Indicació Geogràfica "Calçot de Valls",  procedents de la varietat de ceba blanca 'Gran Tardana de Lleida'. Aquesta varietat destaca especialment per la seva dolçor i pel nombre i la mida dels calçots obtinguts per ceba, habitualment de 4 a 7 unitats. En aquest sentit, els calçots amb aquesta IGP, juntament amb l'aigua, la terra i el clima de la zona geogràfica on es produeixen, atorga al producte unes característiques morfològiques i organolèptiques diferenciades de qualsevol altra verdura similar.

Què és una IGP?

La IGP és un distintiu de qualitat, establert per la Unió Europea, amb què distingeix certs productes el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya. Es diferencien pel seu mètode de producció i d'elaboració de les matèries primeres que procedeixen d'una zona geogràfica concreta. Així, el consumidor pot gaudir de productes conreats al camp amb unes condicions de clima i sòl que, juntament amb l'esforç que fan els pagesos, els donen unes característiques organolèptiques d'una qualitat excepcional, apte per al delit dels paladars més exigents.

Exposició IGP Calçot Valls
La IGP ha organitzat una exposició commemorativa pels seus 25 anys | Àngel Ullate

Pel que fa als calçots, tot just fa 25 anys, el 1995, la Generalitat de Catalunya va concedir la denominació de qualitat 'Calçot de Valls'  i el 1996 es va constituir el Consell Regulador. L'àmbit geogràfic d'aquesta denominació comprèn, alhora, les comarques de l'Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès. Ara bé, només poden acollir-se a la IGP aquells calçots que compleixin els requisits de la legislació vigent, com ser tendres, sencers, sans, frescos i han d'estar nets però sense ser rentats.

A més, l'autèntic calçot vallenc ha de tenir una cama blanca de 15 a 25 cm de llarg i un diàmetre mesurat a 5 cm de l'arrel entre 1,7 i 2,5 cm. També s'han de presentar amb feixos de 25 i 50 unitats, etiquetats i lligats amb la cinta característica de color blau amb la seva  marca i el logotip.

Una producció de 18 milions d'unitats

La IGP Calçot de Valls té, en l'actualitat, una cinquantena de productors distribuïts en les quatre comarques anomenades anteriorment. Les previsions per aquesta temporada són excel·lents, i es preveu una collita de 18 milions d'unitats. No obstant això, les xifres generals poden ser molt més elevades, ja que si es tenen en compte tots els altres productors que no estan inscrits sota el segell de qualitat,  es podria arribar a quantificar la producció en més de 80 milions de calçots anuals.

francesc amill
Francesc Amill, el president de la IGP, en una de les parades de calçots a finals de 2019 | Albert Oliva

Si es té en compte l'històric sobre l'evolució de la producció, l'any 1995 hi havia una quinzena de socis que van impulsar la IGP, amb una producció que no arribava a les 400.000 unitats. Quico Amill, el seu president, assegura que «el distintiu de qualitat va ser determinant en l'impuls del producte, i l'any 2017 es va arribar a la xifra rècord dels 15 milions». Amb tot, enguany, ja es superaran els 18.000.000.

XXXè Concurs de Cultivadors de Calçots de la IGP

Cada darrer diumenge de gener, Valls celebra la Gran Festa de la Calçotada, que serveix per donar el tret de sortida de la temporada de calçots. Es calcula que,  en un sol dia, els carrers de la capital de l'Alt Camp s'omplen amb més de 35.000 persones arribades de la resta del país, de l'estat espanyol i fins i tot de l'estranger.

Un dels actes més esperats de l'esdeveniment, i vinculat estretament amb la marca IGP Calçot de Valls, és el concurs de cultivadors, que enguany ha tingut lloc el diumenge 26 de gener i ha arribat a la 30a edició. Per segon any, el productor Jordi Rovira de Torredembara s´ha proclamat guanyador. El segon classificat ha estat Jaume Papió de Reus i el tercer per als germans Blanch d´Altafulla.

Concurs Cultivadors Calçots Valls
Imatge del Concurs de Cultivadors de Calçots d'enguany | Àngel Ullate