Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
irta

L'IRTA, una palanca per a la recerca i la innovació agroalimentària al territori des dels anys 80

La institució encapçala la investigació en el sector agroalimentari | Els centres de Mas Bové (Constantí) i les Terres de l'Ebre, punta de llança

irta
L'IRTA és l'Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries de Catalunya | Cedida
 

El progrés sempre ha anat associat a un procés innegociable d'observació, investigació, tecnologia i aplicació.  En tants sectors com hi ha al món, i en tantes èpoques com hi ha hagut al llarg i ample de la història. En el cas actual de la demarcació de Tarragona, no hi ha excepció que valgui. Al capdavant d'aquesta màxima, i en constant evolució des dels anys vuitanta, s'estructura arreu del país l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), especialment al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

L'IRTA es dedica a la recerca i la investigació en el sector agroalimentari, un dels pilars fonamentals de l'economia tarragonina. Prova d'això és que, dels gairebé vint grans centres que té distribuïts per Catalunya, cinc es troben a la demarcació del sud.  «L'èxit de l'agricultura de la regió es basa precisament en la transformació, en la recerca», explica a TarragonaDigital.com el delegat institucional de l'IRTA a Tarragona, Joaquim Brufau.

L'IRTA s'ha consolidat com a un centre investigador de referència a escala internacional

irta
La recerca sobre les ametlles locals s'està traduint en una exportació notable a escala internacional des del Camp de Tarragona | Cedida

L'Institut va néixer com a empresa pública a mitjan anys vuitanta —en la primera onada expansiva de l'ens públic català postfranquista, de la mà d'altres creacions com TV3— amb la voluntat de fusionar les àrees de treball i recerca del món agrari i el veterinari de Catalunya. «El nostre gran repte sempre ha estat vincular la recerca i la investigació als punts forts del territori», especifica Brufau.

El centre de Mas Bové, a tocar de Constantí, està especialitzat en la investigació de productes com l'ametlla o l'oli d'oliva, que s'estan consolidant com una referència internacional. «Les varietats d'ametlla que hem aconseguit registrar des de Constantí es planten massivament a Califòrnia, o en molts altres punts d'Espanya», exposa Brufau. «I les nostres varietats d'olivera també les hem exportat ja arreu del món,  especialment on el clima li és més favorable», afegeix. Posa els exemples d'Argentina i Austràlia.

Els puntals de l'IRTA a les Terres de l'Ebre: arròs i aqüicultura

Si el centre de l'IRTA al Camp de Tarragona destaca pel lideratge en la investigació sobre noves varietats d'ametlla i d'oli d'oliva, els centres d'Amposta i de Sant Carles de la Ràpita no es queden enrere. En aquests instituts,  la investigació sobre noves varietats d'arròs que s'adaptin als canvis progressius del Delta, la recerca sobre el consum d'aigua i l'aqüicultura, entesa com a la preservació de l'entorn fluvial i marí, són les banderes de l'IRTA al sud de Catalunya.

IRTA
El centre de l'IRTA a Constantí s'ubica en un espai idoni per a posar en pràctica les investigacions | Cedida

«Entenem que el progrés de la demarcació de Tarragona ha d'anar en la línia d'esdevenir la Regió del Coneixement Catalunya Sud», opina Brufau. «El que fem des de l'IRTA és important no només a petita escala, sinó que transcendeix arreu del món», insisteix el responsable de l'institut a Tarragona. «Cal reivindicar que, tot i que sovint no es veu, el nostre territori també és punter i líder en recerca agroalimentària», exposa.

Joaquim Brufau: «Som una palanca per a la recerca i la innovació al territori»

Brufau defineix el rol de l'IRTA com a «palanca per a la recerca i la innovació al territori», com a eina, com a estímul, som a símptoma. Com a institut que vol ser la causa i el motor d'una aposta col·lectiva pel coneixement. Aquest 2019, l'IRTA ha clamat obertament que vol obrir-se a la ciutadania i a les institucions, a fi de multiplicar el ressò d'aquest potencial en investigació i innovació. Enguany, també, l'Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries estrena col·laboracions i convenis amb la Universitat Rovira i Virgili.

«Les noves varietats de productes que creem des de Tarragona tenen un segell de qualitat excepcional», es referma. L'IRTA ja no depèn econòmicament del govern català per finançar-se, com als anys vuitanta. «Ara, la majoria de  la nostra economiaes basa en la competència, en el mercat», reconeix Joaquim Brufau. Un segell de qualitat marca de la casa.

L'IRTA ha teixit aliances recents amb la Universitat Rovira i Virgili

irta
L'IRTA de Mas Bové està especialitzat en les ametlles i l'oli d'oliva | Cedida

Mas Bové és ara el Campus URV-IRTA de recerca agrària i alimentària.  «Quan s'uneixen la ciència i la recerca, el talent i el territori, tots sortim guanyant», resol el màxim responsable de l'IRTA a Tarragona. Actualment, l'institut públic agrupa una quarantena d'investigadors a la demarcació de Tarragona, i mou, en total, gairebé 200 persones.

La «palanca per a la recerca» no només recull fruits, sinó que cada cop en llaura més.  El pes de l'IRTA al territori va vinculat a l'eficiència de la seva recerca i als èxits dels seus investigadors, sempre de la mà dels productes i possibilitats que inclou el sector agroalimentari de casa nostra.  «El nostre valor és la presència mundial: la capacitat d'obrir-nos des de Tarragona al món amb un model d'èxit», celebra Brufau. El camí cap a la Regió del Coneixement de la Catalunya Sud també es construeix des de la recerca i la transformació del sector primari.

També et pot interessar