La Conxita Esteve sembla orgullosa. Des del seu despatx a l'empresa química BASF, confirma les sensacions inicials quan comencem a parlar del projecte que va idear l'any 2016, de la seva progressió en els darrers tres anys, i del qual n'és coordinadora. La Conxita parla de LaLiga Genuine com qui parla d'un fill. «El Genuine és el futbol en la seva essència, els valors, la generositat, la passió», intenta descriure. Un projecte que ja destaca a escala estatal, però que té a Tarragona no només el seu bressol, sinó també el principal motor.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
«Ens costa treure pit de les coses que fem bé des de Tarragona», reconeix la Conxita. El cas del Genuine és un dels més destacats per reforçar el potencial, sovint silenciós, del territori. «La iniciativa neix i creix a casa nostra, sí», recorda Esteve. Ella va ser la impulsora del Nàstic Genuine, un equip de futbol per a joves amb discapacitat intel·lectual, i que més tard va derivar en el macroprojecte de LaLiga Genuine, l'ampliació d'aquest equip a una lliga estatal que aculli diversos equips de diferents ciutats. El 2016 n'eren set. El 2017, divuit. I aquesta temporada ja en són trenta.
Diversos agents del territori s'han bolcat per enlairar el projecte de LaLiga Genuine des de Tarragona
Esteve formava part de l'àrea social i del Consell d'Administració del Nàstic de Tarragona quan va tenir la idea de crear l'equip del Nàstic Genuine. «Jo no sóc gaire futbolera», reconeix entre rialles. «Soc més de mirar la gent a les graderies, l'ambient que es genera», explica. I va ser allà quan va descobrir el Rubén i l'Álvaro. I ho va veure clar, molt clar.
Segur que, si sou habituals pels volts del Nou Estadi, els coneixeu. El Rubén i l'Àlvaro són dos grans aficionats al Nàstic, al seu Nàstic, i tenen Síndrome de Down. Faci sol, plogui o nevi, els veureu al camp sense pensar-s'ho dues vegades. Tenen el costum de, passi el que passi, deixar-se veure per la Tribuna quan acaba el partit per donar la mà —i els ànims o la felicitació, en funció del que s'escaigui— al president del club, Josep Maria Andreu. Ells són la llavor del projecte Genuine. «Els hi encanta el futbol, però no tenien cap equip on jugar de manera continuada», recorda la Conxita. Podríem dir que el Nàstic els va fer l'equip a mida.
El macroprojecte de LaLiga Genuine neix amb la voluntat d'encomanar a Espanya l'esperit del Nàstic Genuine
Les jornades de portes obertes van superar totes les previsions. Més de cinquanta joves del territori es van interessar per la iniciativa, i van configurar l'estructura definitiva de l'equip grana: el Genuine s'obre a altres discapacitats, més enllà de la Síndrome de Down. Un espai per a tots. «La idea d'un esport sense rivalitats, des dels ulls de la innocència i la puresa, és màgia», somriu, tendra, una mig emocionada Conxita Esteve. Això de 'mig' és un eufemisme.
Reforçats per la bona acollida local, Esteve i el director esportiu del Nàstic, Lluís Fàbregas, van trucar a la porta de LaLiga. Volien fer gran el projecte. «El Lluís em va demanar mil cops que no em fes il·lusions», recorda. Van arribar nerviosos a la reunió amb el president de LaLiga, Javier Tebas. «En vint segons, ja teníem el 'sí'», explica la Conxita, satisfeta. Compartir, per sobre de competir. Aportar, en lloc d'apartar. LaLiga Genuïne començava a prendre forma. Desenes d'equips professionals de Primera i Segona Divisió van seguir l'exemple del Nàstic i van crear els seus equips immediatament.
Una lliga sense targetes vermelles
LaLiga Genuine és una lliga on els rivals s'abracen més del que estem acostumats, on es premia el 'fair-play' per sobre de tot i on no existeixen les targetes vermelles. Bé, la Conxita diu que sí que existeixen. Però ja són tres anys de futbol i ningú n'ha vist cap. «Més que una competició, el que hem creat és una gran família», explica. Per a molts, ha suposat l'entrada a un nou món, la retrobada amb una vida social sana i activa que creien oblidada. «No només li hem canviat la vida als més de 500 jugadors i jugadores, sinó també a les seves famílies», assevera. «Contacte, expressivitat, autonomia...», repassa. Han guanyat partits molt més importants que el de la gespa.
«Veure néixer un projecte així t'omple, et reconcilia, t'enriqueix, et retorna els peus a terra...», reflexiona Conxita Esteve en veu alta. Diuen que la il·lusió s'encomana, i no m'atreviria a negar-ho. «El Genuine és la cara més social i autèntica de l'esport», conclou. «És pura sensibilitat, pura visibilitat, pura normalització», resumeix la coordinadora de la competició. LaLiga té intenció de consolidar el projecte, i donar-li continuïtat com una competició més: la lliga de futbol masculí, la lliga de futbol femení... i la lliga Genuine.
I què passa si el Nàstic baixa a Segona B?
LaLiga Genuine abraça trenta equips de Primera i Segona Divisió. La intenció és ampliar-la als quaranta-dos que n'hi ha en total, en la suma de les dues categories... però, i si el Nàstic deixa d'estar a Segona i baixa de categoria, el Genuine perd la possibilitat de competir? «Aquesta pregunta em fa patir», reconeix entre rialles la Conxita, que ja se l'ha fet en més d'una ocasió. No existeix cap resposta clara. Existeixen indicis i precedents, però és una qüestió que segueix a l'aire.
«Hi va haver un cas d'un club que va baixar a Segona B, i LaLiga va decidir mantenir el seu equip Genuine durant un any, com a deferència», explica. És el cas del Mallorca. La lògica diu que el Nàstic podria viure un cas similar, però seria estrany que el club impulsor del macroprojecte en quedi aïllat per motius que res tenen a veure amb el projecte d'inclusió. La lliga no perilla. Però, certament, el paper futur del Nàstic en ella és molt difús.
«BASF també va voler sumar-se i implicar-se»: una aposta de territori
Gran part de l'èxit del Genuine és el de la seva concepció com a una aposta de territori. Esteve treballa al departament de comunicació del gegant industrial BASF, una de les empreses de referència del sector químic al territori, i no amaga que «la passió i la implicació amb què parlo de la iniciativa» s'ha traduït en una onada de suports. «En saber-ho, BASF també va voler sumar-se i implicar-se al Genuine», explica.
Com a patrocinador oficial, i des del vessant del voluntariat: 70 treballadors de l'empresa són també voluntaris de la lliga més genuïna del futbol estatal. Altres patrocinadors de primera magnitud com el Banc Santander també s'han interessat pel present i futur de LaLiga Genuine. «Encara no ens creiem que un projecte tan nostre, tan tarragoní, estigui arribant tan lluny», explica, orgullosa. La temporada passada, més de 200 partits i gairebé 500 jugadors van avalar la salut del projecte.
Obrir portes: l'exitosa 'Campeones' des de la cultura, el Genuine des de l'esport
«La bona acollida del projecte per part de LaLiga està ajudant a visibilitzar i normalitzar les persones amb discapacitat intel·lectual, que és el nostre gran objectiu», explica, convençuda, la coordinadora. Posa l'exemple de l'èxit de la pel·lícula 'Campeones', guanyadora del Goya al millor film de l'any, amb la mateixa finalitat. Un dels actors de la pel·lícula, de fet, forma part de la lliga. «Sí, juga al Rayo Vallecano», confirma la Conxita.
A LaLiga Genuine, els agraïments dels jugadors són el pa de cada dia. A Esteve se li haurà enganxat alguna cosa. Insisteix que vol posar en valor la feina del Lluís Fàbregas, el compromís del president grana, Josep Maria Andreu, la implicació fins i tot personal de Javier Tebas... «és un èxit compartit», sentencia. Amb bressol a Tarragona, i empès pel motor de Tarragona. La Conxita somriu. De vegades, els tòpics agafen tot el sentit del món. Ja ho diuen els que en saben, d'això: quan l'esport fa la sana i la noble funció de l'esport, hi guanyem tots.