Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Marxa dels Castells del Baix Gaià: vuit anys d'una història d'èxit

Repassem els orígens d'aquesta marxa, que se celebra el proper diumenge 27 de gener, des d'Altafulla

Torna la Marxa dels Castells del Baix Gaià, que se celebrarà aquest diumenge, 27 de gener. | Ajuntament d'Altafulla

 

«—Podríeu fer una cursa que unís tots els castells del Baix Gaià. —Però si és impossible, són vuitanta quilòmetres!». Amb aquest diàleg fortuït, mentre corrien plegats, com tantes altres vegades, al Bosc de la Marquesa, Guillermo Alonso i un amic seu, que organitza curses de muntanya a Térmens —a la Noguera, a Lleida—, verbalitzaven la primera idea,  l'embrió, del que acabaria sent la Marxa dels Castells del Baix Gaià.

Alonso era regidor d'Esports i Activitat Física a l'Ajuntament d'Altafulla en el mandat 2011-2015, però també de Turisme. Feia setmanes que buscava alguna activitat que lligués els dos conceptes i la proposta esbojarrada del seu amic, tot corrent, li va fer encendre la bombeta. «La meva obsessió com a regidor d'Esports era buscar alguna cosa per fer accedir a l'activitat física a un públic que normalment no en fes», explica Alonso, «i la marxa era ideal», amb una adaptació de guió: que fos a peu, i no corrent.

Una marxa per alguns dels castells del Baix Gaià... amb calçotada inclosa

Tot i que la idea inicial de recórrer tots els castells de la comarca era inviable, Alonso va dissenyar un circuit que sí que recorria algunes de les antigues fortificacions, bàsicament les més properes a Altafulla i, alhora, les més accessibles pels camins rurals pels quals, avui, transcorre la Marxa. «Així vam lligar la pràctica esportiva, el patrimoni cultural i l'entorn natural», explica Alonso.

Però hi faltava un ingredient i va ser l'alcalde, Fèlix Alonso, qui el va 'inventar': «Jo no ho veia gens clar, però ell apostava per unir-ho també a la gastronomia local, ja que esperàvem, com així va ser, que vingués gent de fora del Camp de Tarragona, però vam apostar per fer una gran calçotada al final de la marxa», narra l'exregidor d'Esports altafullenc.

Una imatge d'arxiu d'una de les anteriors participacions a la marxa altafullenca. | Cedida

 

Bogeria per inscriure's a la Marxa dels Castells del Baix Gaià

«Esperàvem ser 150 persones el primer any», explica Guillermo Alonso. Però el cert és que en les set edicions que s'han celebrat, l'èxit ha estat rotund, amb mig miler de participants. «La nostra sorpresa va ser que el 2012, a la primera Marxa, les inscripcions es van esgotar una setmana abans del termini», explica. «L'any següent, es van esgotar dues setmanes abans i cada any s'ha anat reduint el temps fins arribar a les quinze hores d'enguany», diu sorprès.

Ara ja fa quatre anys que Alonso no és regidor, però continua sent el director tècnic de la marxa. S'ocupa personalment de tots els detalls: des de la revisió del traçat fins a encarregar la llonganissa de la calçotada. «El muntatge final és de l'empresa Athletic Events, que hi posa la infraestructura, però m'encarrego, en coordinació amb l'Ajuntament, de decidir-ho tot», explica Guillermo Alonso.

La Marxa no té cap secret: amb sortida i arribada al davant del castell d'Altafulla, la Marxa  transcorre també per Ferran, la Riera de Gaià, el Catllar i Tamarit. Els anys parells es fa en un sentit i els senars, en el sentit contrari. Les modificacions són molt mínimes, perquè molta part de l'organització es fa a base de voluntaris i anar canviant el traçat cada any ho faria tot molt més complicat.

Centenars de persones participen, any rere any, a la Marxa dels Castells del Baix Gaià que s'organitza des d'Altafulla. | Cedida

 

Atletes d'Altafulla, Penya Ciclista i altres voluntaris s'ocupen de tot

A la Marxa dels Castells del Baix Gaià se li podria aplicar l'adjectiu 'artesanal'. Poc abans de Nadal, amb la Penya Ciclista d'Altafulla, es visiona el recorregut per comprovar que tots els camins estiguin transitables. En punts més complicats, solen fer-hi accions de neteja, com ara apartar esbarzers per facilitar el pas de la Marxa. «Hi ha camins que sí que utilitza força gent, però n'hi ha d'altres on pràcticament, al llarg de l'any, només hi transcorren els participants de la Marxa», explica Alonso.

Dissabte, Alonso i un seguit de voluntaris es dediquen a marcar els camins amb cintes i calç i diumenge, un grup de la Penya Ciclista i els Atletes, a primeríssima hora del matí, fa una darrera passada per comprovar que no hi ha cintes arrencades i que tot es troba en perfecte estat. En aquell moment, tot està llest per començar la cursa.

La mateixa tarda, mentre els participants gaudeixen de la calçotada, un altre grup torna a fer el recorregut per retirar les cintes que s'han fet servir al matí. «La setmana següent, jo mateix torno a fer el recorregut per revisar que no hagi quedat cap cinta i esborro totes les marques de calç que puc», comenta Alonso.

Diumenge, doncs, Altafulla acollirà de nou la Marxa dels Castells del Baix Gaià en la seva vuitena edició. Les inscripcions van volar el dia en què es van posar en marxa, de manera que mig miler de persones faran la ruta aquest diumenge, 27 de gener. Un capítol més d'una història d'èxit i construïda, sobretot, amb voluntat i ganes.

També et pot interessar

S'esgoten en un matí les inscripcions a la Marxa dels Castells del Baix Gaià 2019

El Xalet de la Creu d'Altafulla es convertirà en restaurant