Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una de les solucions a la contaminació és l'augment dels carrils bici

Els carrils bici: una eina per relligar la ciutat de Tarragona

Els partits polítics posen l'accent en la necessitat de transformar la T-11 «en una autèntica via urbana» | La gratuïtat dels autobusos, la gran aposta socialista, anul·lada

Una de les solucions a la contaminació és l'augment dels carrils bici
Imatge d'arxiu d'un carril bici. | Arxiu

 

La ciutat de Tarragona té dos temes pendents que van passant els anys, i els alcaldes, i ningú és capaç de posar el fill a l'agulla. Per una banda, la relació de Tarragona amb el mar, deixar de viure d'esquena a un dels majors patrimonis de la ciutat, i de l'altra cohesionar la ciutat, relligar els barris amb el centre.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Els carrils bici, la mobilitat sostenible, apareixen, en gairebé tots els partits amb representació a l'Ajuntament de Tarragona, com una solució per aconseguir una ciutat més cohesionada. Ara bé, si es mira un per un, hi ha altres punts en comú però també diferències notables.

Els socialistes, després de 12 anys al capdavant de l'Ajuntament de Tarragona, han impulsat dues mesures per «relligar la ciutat». La primera, el pontet situat sota el pont de Sant Tecla que ajuda a arribar caminant des dels barris de Ponent més pròxims al centre fins al cor de la ciutat de Tarragona. El pont va ser finançat pel Consell Comarcal del Tarragonès.

Imatge d'un autobús de l'EMT de Tarragona, circulant pel carrer Colom
La gratuïtat dels autobusos municipals, la gran proposta socialista per relligar la ciutat, no és una prioritat per l'actual equip de govern municipal tarragoní. | ACN

 

L'altra gran mesura proposada per Josep Fèlix Ballesteros, anterior batlle tarragoní, va ser la gratuïtat dels autobusos per a tots els empadronats a Tarragona. La idea de Ballesteros, i així la va expressar en reiterades ocasions, era posar elements de mobilitat gratuïta a la disposició, en primer lloc, dels veïns de Ponent. Finalment, aquesta proposta ha acabat amb una reducció del 25% del preu del bitllet en el pressupost municipal d'enguany i l'actual govern municipal, ERC i En Comú Podem, no ho té en la seva llista de prioritats.

Ara, però, els socialistes reivindiquen «revisar tots els carrils bici i de vianants fins a Bonavista»; «un pont de vianants, enganxat al de la via Roma, pel qual no és necessari gran inversió» i «continuar amb la senyalització d'itineraris a peu» apunta Begoña Floria del grup municipal del PSC tarragoní.

Per saber quines són les propostes polítiques per relligar la ciutat, TarragonaDigital s'ha posat en contacte amb tots els grups municipals del consistori tarragoní i el president de la Federació d'Associació de Veïns de Tarragona.  L'equip de govern ha recordat que «la cohesió de la ciutat és la seva principal aposta urbanística».

 

La T-11, «una autèntica via urbana»

El primer a posar la T-11 com una prioritat per millorar la cohesió de la ciutat és Alfonso López, president de l'Associació de Veïns Buenos Aires i de la Federació d'Associació de Veïns de Tarragona. López recull el malestar de La Floresta, l'Albada i Parc Riu Clar perquè «la T-11 està abandonada».

Ciutadans i PP, a través dels seus respectius portaveus, Rubén Viñuales i José Luís Martín, volen «que la T-11 passi a ser una autèntica via urbana». Viñuales afegeix l'N-340 com a artèria «que s'hauria de transformar en via urbana, com l'autovia de Tarragona a Reus, mitjançant la instal·lació de carrils bicis». Un dels objectius dels taronges és, també, «fer de l'Horta Gran el gran pulmó i nexe entre Ponent i Tarragona centre».

Transformar la T-11 en una «autèntica via urbana» és un objectiu de la majoria dels partits polítics tarragonins. | Arxiu

 

El govern municipal d'ERC-MÉS i En Comú Podem recorden el seu posicionament durant la campanya electoral. Asseguren que «d'ençà que vam arribar al govern hem insistit en el fet que el creixement urbanístic de la ciutat ha de ser mesurat, preservant els espais naturals de la depredació urbanística».  I per relligar la ciutat aposten perquè «el Francolí sigui el punt de trobada per a la ciutat» així com per «connectar el centre i tots els barris amb avingudes i carrils bici per a les persones».

 

«Modificar el POUM» una de les solucions de la CUP

Un dels socis preferents de la coalició del govern municipal tarragoní, la CUP, explica, a través de la seva portaveu, Laia Estrada, que volen «modificar el POUM per eliminar les grans zones urbanitzables previstes (La Budellera, l'antic Terres Cavades i el PPU-59), assumint-los com a part de l'Anella Verda». 

Així mateix, coincideixen amb els republicans en el fet de donar prioritat al paper del Francolí apuntant que «s'ha de preservar l'horta en la part nord del PPU-46» i que «cal rehabilitar com a gran parc urbà el marge que dóna als barris de Ponent del Francolí».  També aposten per la bicicleta proposant «l'adequació dels Ponts del Francolí per al trànsit segur i agradable de vianants, bicis i patinets».

José Luís Martín, del Partit Popular de Tarragona, recorda que ells tenen una proposta diferent. «Nosaltres portàvem al programa electoral  la proposta de la rambla del Mar, unint la Part Alta amb la Part Baixa fent més ample el carrer Unió, ampliant voreres i connectant la plaça de la Font amb la plaça dels Carros mitjançant un passeig a peu d'uns quinze minuts» rebla Martín. Així mateix, els conservadors també apostaven per la fórmula dels carrils bici però en el seu cas, en direcció als barris de Llevant.

En Didac Nadal, portaveu del grup municipal de Junts per Tarragona, pensa que  «relligar la ciutat no depèn d'una única actuació. S'ha d'assolir una cohesió física i, sobretot, social». Recupera el concepte de «les autèntiques avingudes urbanes on els vianants siguin els protagonistes» i reclama «una millora de les freqüències diürnes i nocturnes del transport públic». I per a la cohesió social la recepta de Nadal és la següent: «cultura i educació».