Un dels monuments més icònics i altius de la capital de l'Alt Camp està de celebració. Enguany es compleixen els 50 anys de la construcció del monument als Xiquets de Valls. lnaugurat l'any 1969, es troba ubicat al principi del passeig dels Caputxins, és obra de l'escultor vallenc Josep Busquets i pretén retre un homenatge de la ciutat als Xiquets de Valls.
El monument és una piràmide de secció triangular amb representacions de tres castells: un 4 de 9 sense folre, un pilar de 6 i un 2 de 7, amb una amplada a la base de 2 metres, 1,5 metres i 1 metre, respectivament. El pes aproximat de la piràmide és d'unes 25 tones de pedra sorrenca i l'alçada és d'11,70 metres.
La base de la construcció, per la seva banda, té 4 cares amb els escuts de les províncies catalanes. Al costat del monument hi ha un alt relleu, també de pedra i en mida natural, que representa els grallers i els timbalers, companys inseparables dels castellers. Darrere hi ha l'escut de Valls. L'alçada d'aquesta base és de 2,40 metres que, sumats als de la piràmide donen una altura total de 14,6 metres.
Una festa ciutadana
La inauguració del monument, feta el 22 de juny del 1969, va esdevenir per a la ciutat una autèntica festa ciutadana. L'esdeveniment va comptar amb la participació de totes les colles aleshores existents: els Castellers de Barcelona, els Castellers de Vilafranca, la Colla Nova dels Xiquets de Tarragona, la Colla Vella dels Xiquets de Tarragona, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Minyons de l'Arboç i els Nens del Vendrell.
L’acte va ser beneït per l’arxiprest mossèn Josep Pasqual i Palau i es va descobrir la llegenda gravada al peu: «Valls, gènesi dels castells, als seus Xiquets», mentre cada colla hi va fer un pilar. La coral la Llàntia d’Igualada va interpretar l’obra de Josep Anselm Clavé «Los Xiquets de Valls» i les autoritats i l’escultor i autor de l’obra van pronunciar els seus discursos.
A cadascuna de les colles presents se’ls va fer un lliurament d’un pergamí i una medalla commemorativa, recollida pels respectius caps de colla. El cap de colla de la Colla Vella, Eusebi Domingo Forès “Sebiu de la gallineta”, va recollir el recordatori acompanyat del casteller més veterà de la Colla Vella, Josep Domènech i Trenchs “Xaconet”. Posteriorment es va fer un quatre de set de germanor i la Colla Vella va fer un quatre de set amb el pilar, en representació de l’única colla existent de Xiquets de Valls. Finalment l’acte es va segellar amb un dinar amb la presència de les autoritats i els caps de colla.
Josep Busquets, l'escultor
Josep Busquets i Òdena va néixer el 1914 a Fontscaldes. Va iniciar la seva formació a l'Escola del Treball de Valls als 18 anys i començà formant-se en matèries com el dibuix, la pintura i el modelatge. El segon pas de Busquets fou inscriure's al Taller-Escola de la Pintura i Escultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, on tingué com a mestres l'escultor Joan Rebull, el pintor Ignasi Mallol i Casanova i l'escriptor Josep Maria Capdevila i Balanzó, d'entre altres.
Com molts joves de la seva generació, Josep Busquets fou cridat a files per l'exèrcit republicà per participar en la guerra civil, al front d'Aragó. En tornar a Valls, va reprendre l'activitat d'escultor i s'inicià com a docent de l'antiga Escola del Treball de Valls el 1940. Més tard s'instal·là a Barcelona, on realitzà la seva primera exposició individual, a la Sala Campañá, el 1943.
La major part de la seva obra realitza per encàrrec. Entre la producció religiosa sobresurt la imatgeria per a diverses esglésies vallenques. En les seves obres es pot veure reflectida la seva formació en la qual la idea de l'«obra ben feta» estava incorporada fermament en l'aprenentatge de l'artista. Aquesta fou gairebé una norma educativa propiciada pels pensadors noucentistes que no s'aplicà solament en l'art, sinó també en els oficis artístics i de tota mena, i en qualsevol activitat quotidiana.
Catalunya té 12 monuments castellers
En l'actualitat, hi ha 12 monuments castellers al país, situats en 6 comarques de Catalunya i 8 poblacions diferents. Barcelona és l'únic municipi que té tres monuments d'aquestes característiques, Valls i Torredembarra en tenen dos i la resta de localitats, com Altafulla, Sitges, Tarragona, El Vendrell i Vilafranca del Penedès en tenen 1. D'aquests 12 monuments, n'hi ha 8 que representen la totalitat d'un castell i 4 més que simbolitzen altres aspectes de l'activitat de fer castells. D'entre aquests 8 primers, l'estructura més repetida és el pilar.