Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la Mulassa Feixuga del Vendrell

«La Mulassa arrasa, quan balla a la plaça»: 25 anys de la Mulassa Feixuga del Vendrell

La mulassa és un element folklòric típic del bestiari català, però al Vendrell llença foc i carretilles

Imatge de la Mulassa Feixuga del Vendrell
La Mulassa compta amb 19 punts de foc | MULASSA FEIXUGA
 

El món del foc i  El Vendrell són dos conceptes que no s'entenen per separat. La capital del Baix Penedès és la segona població amb més bèsties de foc per càpita, després de Barcelona, concretament 11, comptant amb el Ball de Diables  i de Diablons.


Amb tanta quantitat de monstres i dracs, no és estrany que s'acumulin aniversaris de les diferents colles. L'any passat es va celebrar el 40è aniversari del Ball de Diables del Vendrell  i el 35è aniversari del Caramot, el drac de foc més gran d'Europa.


Enguany és el torn de la Mulassa Feixuga del Vendrell, que arriba als 25 anys  de vida. Les mulasses són una figura folklòrica recurrent en els seguicis de Festa Major de diversos municipis; però en pocs casos com a element de pirotècnia. Al Vendrell, legitimant-se una vegada més com a  Capital del Foc, la Mulassa Feixuga compta amb 19 punts de foc.


TarragonaDigital ha parlat amb David Merchán, president de l'entitat, que ha explicat els motius de per què «la Mulassa 'arrasa', quan balla a la plaça».

Antecedents confusos

La història de la Mulassa Feixuga es remunta a l'any 1995, amb el Col·lectiu de Joves Els Feixucs, que organitzava diversos actes per la Festa Major, concerts i múltiples activitats durant l'any. Aquest col·lectiu de joves va decidir consolidar la seva entitat, creant una Mulassa de foc, que es va acabar dient, en honor al nom del grup, Mulassa Feixuga.

Imatge de la Mulassa Feixuga del Vendrell
La Mulassa pesa 110 quilos, excessiu per un drac d'aquesta mida | MULASSA FEIXUGA
 

Tot i això, la història del drac compta amb uns antecedents una mica insòlits. Antigament, al Vendrell, existia una mulassa, la Botafoc, que s'assemblava més a les que es poden trobar als seguicis de Festa Major  dels pobles d'arreu, tot i que també cremava coets. Aquesta mulassa va desaparèixer i no hi ha una versió oficial sobre què va passar, explica Merchán.


«El cos es va fer servir per construir l'actual Espanta-rucs de Sant Jaume dels Domenys, un altre drac, però el cap ningú sap on és», explica el president, que també detalla que molts antics membres d'aquesta mulassa vella, van acabar participant en la construcció de la Mulassa Feixuga.


La Mulassa actual està feta de fibra de vidre, com la majoria de bèsties de foc, però es va fer servir massilla per donar-li forma als detalls i sumat amb la pintura fa que tingui un pes excessiu, d'uns 110 quilos per a un drac relativament petit. «A més, el pes està descompensat, el cap pesa entre 80 o 90 quilos, i els restants es reparteixen en la resta del drac», ha exposat Merchán.

Una afició que ve de petit

El David, president de la Mulassa des de fa 16 anys, guarda una relació amb el foc des de petit. Explica que el primer contacte amb el foc i la pirotècnia el va tenir amb el Ball de Diables del Vendrell, des d'on va passar al Cabrot, un altre drac del Vendrell, i quan va tenir 18 anys, ell i el seu grup d'amics va incorporar-se a la Mulassa Feixuga.


«Un dia, el president d'aleshores, en Ramon Rossell, ens va dir: nens, això és vostre. Em va donar les claus i la carpeta, i vam agafar la responsabilitat del drac. I d'això ja en fa 16 anys», recorda el David, que ha confessat també que la intenció és fer el mateix, amb el grup de joves que s'han incorporat a la Mulassa recentment.


«El més important és comptar amb un grup de confiança per repartir-se les diferents tasques». El president és el David, però amb l'ajuda dels diferents membres de la junta, el drac tira endavant. Preparar les  comandes de pólvora, organitzar les enceses o coordinar el grup de  timbals no és feina fàcil i requereix un grup que tingui voluntat per fer-ho. «El meu germà, per exemple, s'encarrega de les  xarxes socials, que jo això no ho domino», confessa Merchán.

Imatge de la Mulassa Feixuga del Vendrell
El crit de guerra de la colla és 'La Mulassa arrasa, quan balla a la plaça!' | MULASSA FEIXUGA
 

Una data que comporta molta feina i dedicació, però també provoca molta il·lusió, és quan s'assoleix un aniversari  rodó, com poden ser els 25 anys. La Mulassa Feixuga els compleix enguany, però la pandèmia del coronavirus ha provocat que molts dels actes que estaven previstos s'hagin cancel·lat o s'hagin hagut d'ajornar per l'any que ve.

Un aniversari aigualit 

La Mulassa Feixuga del Vendrell tenia concretades vuit sortides per aquest any, amb intercanvis amb diversos dracs d'arreu de Catalunya i, a més, volia celebrar el seu 25è aniversari de la millor manera, organitzant una trobada amb 25 dracs  d'arreu del territori, que felicitarien els anys a la Mulassa amb enceses repartides arreu del Vendrell.


«Si la situació sanitària ho permet, ho volem celebrar durant el mes de  febrer o març del 2021», avança el David, que assegura que tant els col·laboradors com els dracs convidats tenen moltes ganes «d'olorar pólvora».


Malgrat que hagi estat un any dolent pel que fa al món de la cultura popular, i de la cultura en general, ja que molts actes, espectacles i Festes Majors de Catalunya s'han vist cancel·lats, la Mulassa Feixuga va poder ensumar el foc, durant una estona, en un dels actes que finalment es van celebrar, per la Festa Major de Santa Anna, en què la Mulassa va poder sortir al carrer i cremar com li agrada fer.

Segons ha indicat David Merchán, l'acte va ser un èxit, i tot i les limitacions de portar mascareta, l'aforament limitat a la plaça i haver de ballar la bèstia només entre dues persones, «la colla va gaudir molt i ens va permetre satisfer aquella addicció a l'olor de pólvora que ens torna bojos a tots», narra emocionat el president.


La Mulassa Feixuga compleix 25 anys, feliciteu-la si la veieu perquè, encara que enguany no ho hagi pogut fer gaire, la Mulassa «sempre arrasa  quan balla a la plaça!»