A tocar del CAP Llevant, el local de l'Associació de Veïns de la Vall de l’Arrabassada de Tarragona es troba potes amunt durant aquesta segona setmana del mes de setembre. Són dies molt intensos: el cap de setmana passat van celebrar les festes del barri; i aquest, són uns dels principals protagonistes de les primeres hores de Santa Tecla.
I és que des d'aquesta zona de la ciutat, a l'inici de l'àrea de Llevant, s'aporta al seguici popular la bèstia de foc més jove: el Griu, que es va sumar als elements festius de Santa Tecla el 2014 —enguany fa cinc anys. Josep Maria Bertran, president de l'Associació de Veïns de la Vall de l’Arrabassada i, en conseqüència, també del Griu de Tarragona, recorda que «un grup de gent tenia la idea de crear un element de cultura popular pel barri, amb la forma que fos».
La idea d'un Griu i la decisió de fer-lo de foc
«La idea d'incorporar-nos al seguici sorgeix més tard, perquè a l'inici volíem anar per lliure i actuar arreu com a associació de veïns», explica Bertran. Va ser un membre de l'associació que va tenir la idea de recuperar un element del seguici popular que, a més, era singular —ben pocs municipis compten amb amb aquesta bèstia, amb cap i potes davanteres d'au rapaç i potes de darrere i cua de lleó.
«El Griu podia ser d'aigua, de foc o sense cap d'aquests dos elements, però finalment vam parlar amb el gestor cultural Jordi Bertran, que ens va convèncer perquè fos de foc», explica el president de l'entitat, que reconeix que així els semblava més senzill gaudir de l'acceptació de la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular de Tarragona.
La creació del Griu, segons Josep Maria Bertran, responia a una intenció de «cohesionar el barri». La realitat, però, ha estat diferent. «Ara mateix tenim més integrants a la colla de gent de fora del barri que no pas d'aquí... fins i tot de gent de fora de la ciutat i de la província», se sincera Bertran.
Del Griu gran al Griu petit
D'aquesta forma, el Griu s'incorporava al Seguici Popular de Tarragona l'any 2014. «No ens esperàvem tanta acceptació en només cinc anys», reconeix Josep Maria Bertran. «Ja ens vam endur una gran sorpresa quan el vam inaugurar, i en aquests cinc anys hem notat l'èxit a través de les xarxes: el Griu té molta tirada», explica.
Després de l'arrencada del Griu, l'aposta de l'Associació de Veïns de la Vall de l’Arrabassada de Tarragona ha estat clara: crear la figura petita, per incoporar-la a la Santa Tecla infantil. «La idea la teníem des del primer moment», comenta Bertran, «com a mètode per poder captar més gent i garantir un futur per al Griu gran».
D'aquesta forma, mig any més tard de la creació del Griu, ja es van posar a treballar en com havia de ser la bèstia en format infantil. «Han estat moltes hores i molt d'esforç per trobar finançament, fins que l'any passat vam veure viable el projecte i vam tirar endavant», comenta Betran, que explica que del disseny del Griu petit —com del gran— se n'ha fet càrrec l'escultor tortosí Joan Iniesta. La bèstia ja està enllestida i aquesta setmana han ultimat els darrers assajos de cara al gran dia.
Aquest dissabte, la gran estrena
Així doncs, aquest dissabte, 14 de setembre, és la gran estrena del Griu petit. L'entitat ha convocat una tarda d'actes en què a banda de la posada en escena de la bèstia infantil, també se celebraran els cinc anys del Griu gran.
A les sis de la tarda arrencarà a la plaça de la Font, i fins a la plaça de la Pagesia, una cercavila que es convertirà en una Mostra de Bestiari Singular de Foc de Catalunya: a banda del Griu, hi han estat convidats la Ferafoc de Sant Quintí de Mediona, el Basilisc de Mataró, la Virgília de Torredembarra i el Griu d'Artesa de Lleida.
A les 20.00 hores, a la plaça de la Pagesia, s'estrenarà el Griu petit de manera que tothom que vulgui veure'l per primer cop, tindrà ocasió de fer-ho. La nit acabarà amb la segona edició del Griu's Music Festival, a les onze de la nit a la plaça de l'Antic Escorxador. Hi haurà música remember dels 70 a l'actualitat, amb els grups Los Aliados i Sardina's Golden Rule.