Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Oposicions

La històrica convocatòria d’oposicions dispara el nombre d’inscrits a les acadèmies

Els cursos més sol·licitats són els de forces de seguretat | Els estudis poden costar pels volts de 1.000 euros

Oposicions
Imatge d'arxiu d'una convocatòria d'oposicions que es va celebrar a la Universitat Pompeu Fabra. | CatalunyaDiari.cat

 

El govern central ha aprovat una oferta pública de feina de 8.102 places de funcionari, de les quals 4.757 són llocs de feina de lliure accés.  Pel que fa al govern català, la conselleria d’Interior llançava a finals de l’any passat 750 noves de places de mossos i 250 de bombers.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

  

La província de  Tarragona va tancar l’any passat, l’any 2018, amb 67.499 persones sense feina. 67.499 aturats que veuen en les oposicions una sortida laboral amb la seguretat que l’empresa privada no sempre pot oferir. A aquesta xifra cal afegir-hi, també, la d’aquells aspirants a funcionari que ja tenen un lloc de treball però cerquen una plaça per tota la vida.

Aprovar una oposició sol implicar, segons diferents opositors i opositores, com a mínim dos o tres intents. Són molt pocs aquells que han aprovat la primera. Els funcionaris que ja tenen plaça recomanen  «anar a una acadèmia a preparar-se. Una oposició és una marató i l’acadèmia és l’entrenament necessari».

L’estiu, època de vacances, de temps lliure, de descans, és una època de «molta feina per nosaltres», segons explica a TarragonaDigital, Mariona Ferrer, directora de formació de l’escola per adults, Aulacat, amb seu a Tarragona. Ferrer ens ha organitzat una trobada amb tres estudiants seus, Oriol, Lídia i Jordi, perquè coneguem de prop com és pasar l’estiu estudiant, preparant una oposició.

«Durant els mesos d’estiu tenim entre 60 i 80 alumnes per setmana de mitjana»

«Les oposicions que més ens demanen per preparar són les de forces de seguretat, (policia local, mossos d’esquadra, guàrdia civil i policia nacional); així com les d’administratius, auxiliars i tècnics, també superiors, de les corporacions locals, de l’Estat, de l’Institut Català de la Salut i de la Generalitat» apunta la responsable de formació de l’acadèmia ubicada a l’avinguda Catalunya.

Mariona Ferrer apunta que «la mitjana d’alumnes que assisteixen al centre durant els mesos d’estiu per preparar oposicions està entre els 60-80 alumnes per setmana. Els exàmens s’albiren pels mesos de setembre o octubre i nosaltres tenim molta feina perquè les oposicions segueixen el seu curs».

Els cursos més sol·licitats són per preparar les oposicions de mosso d'esquadra | CatalunyaDiari.cat

 

«Nosaltres ens adaptem a les necessitats dels alumnes i per això oferim preparacions individuals, grupals i per Internet» rebla Ferrer. Aquesta varietat d’opcions permet, en el cas dels tres estudiants amb els quals parlem,  combinar l’estudi amb una feina o la preparació de les oposicions amb tenir cura d’un infant.

«Vull un treball on poder compaginar l’horari laboral amb tenir cura de la meva filla»

Oriol (27 anys) i Jordi (38 anys) volen ser mossos d’esquadra. Ambdós s’han presentat dues vegades a les oposicions i enguany han arribat a la fase de l’entrevista, ho tenen a tocar, si fa no fa. Oriol és conscient que «no és barat preparar-se a través d’una acadèmia però aquí tens un valor afegit que és que els professors són professionals del sector. A més a més, venir a classe t’ajuda a tenir constància».

La preparació de les oposicions és una marató i no tothom acaba arribant a la meta: «vam començar 15 companys i ara mateix, a l’última fase dels exàmens per ser mossos, hem arribat vuit». Si ha de triar, Oriol té clar que «és millor estudiar que treballar a l’estiu, perquè si estudies, et pots organitzar per tenir temps per tot i no estàs lligat a un horari laboral».

Imatge de la trobada de tres estudiants d'oposicions amb TarragonaDigital.
Imatge de la trobada amb TarragonaDigital de tres estudiants d'oposicions a Tarragona. | Cedida

 

A en Jordi, per la seva feina, treballa en una piscina a la tarda, no li importa gaire el fet de passar l’estiu estudiant: «tinc un treball de mitja jornada i ho puc fer tot i a més a més treballo en una piscina així que…». Els punts suspensius els omple amb un gest que deixa clar que gaudir, gaudeix de l’estiu i gràcies, en part, a la seva feina. Pel que fa a les oposicions, també és la segona vegada que es presenta. L’anterior va quedar a la primera fase, «la dels coneixements teòrics», i enguany ha arribat a l’entrevista i si la passa li queda per davant «set mesos d’acadèmia de policia i un any de pràctiques».

Lídia (33 anys) es troba a l’atur des de l’estiu de l’any passat. Té una filla de 20 mesos. «He treballat com a funcionària temporal a l’Ajuntament de Tarragona i,  d’ençà que em vaig quedar a l’atur, m’he anat presentant a les borses de treball que surten tant de la Diputació com de l’Ajuntament» apunta la jove aspirant a funcionària. Lidia explica que «un dia vaig veure a la premsa que sortien 40 places i vaig decidir presentar-me. Encara no hi ha data d’examen però jo em preparo, vinc un dia a la setmana per fer tutoria, perquè vull una feina on poder compaginar la jornada laboral amb tenir cura de la meva filla».