Aquest dissabte, 22 de febrer, a dos quarts de sis de la tarda arranca un dels moments culminants del Carnaval de Tarragonaciutat: la rua de l'Artesania. Milers de persones es reuneixen a l'avinguda Ramon i Cajal, davant el Parc Central, per veure la feina de tot un any de les diferents comparses tarragonines.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
És una desfilada de dues hores i mitja que durant un quilòmetre i mig, aproximadament, omple de color i música alguns dels principals carrers de Tarragona capital. És la posada en escena de la tasca de totes les comparses de Tarragona, des d'aquelles humils, que són associacions sense ànim de lucre, fins aquelles que compten amb el suport d'una gran empresa. L'endemà, diumenge 23 de febrer, les 15 comparses més ben valorades de la rua de l'Artesania de l'any anterior, acompanyades del Rei i la Reina del Carnaval, surten a la rua de Lluïment.
Un acte com la rua de l'Artesania obre un munt d'interrogants: quanta gent mobilitza? Quin és el seu impacte econòmic? Quants treballadors hi estan involucrats? TarragonaDigital intenta desvelar-ho en aquest reportatge.
29 comparses i 250 persones treballant
Les xifres que posa sobre la taula l'Ajuntament de Tarragona per a l'organització del Carnaval, «un dels millors del món» segons mitjans estatals, són contundents. Més enllà de l'aportació econòmica, «40.000 euros», que pot ser motiu de debat, com gairebé tot a la vida, el consistori lidera, i coordina, aquests dies de festa un dispositiu important.
«Al Carnaval hi treballen, directament, 250 persones» apunten des del consistori. «140 agents de seguretat, entre Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra; 50 agents de Protecció Civil; 10 assistents de la Creu Roja; 25 tècnics de l'Ajuntament, de diferents departaments, com ara Cultura, la Brigada, Relacions Ciutadanes; 40 voluntaris i, en l'àmbit material, 300 tanques, un escenari mòbil i 75 contenidors mòbils en els principals punts del recorregut» desgranen fonts consistorials.
I tot perquè les 29 comparses apuntades puguin desfilar i portar la disbauxa del Carnaval a Tarragona.
Tres recorreguts en poc més de 8 anys
La rua de l'Artesania comença a Ramon i Cajal, davant el Parc Central, i acaba a l'avinguda Catalunya. Però no sempre ha fet aquest recorregut i l'actual traçat tampoc és el que més agrada a les comparses. De fet, les comparses preferien la desfilada que començava davant el Parc Central i acabava a la Rambla Vella, davant l'hospital Santa Tecla.
Aquest trajecte es va canviar fa cosa de «set o vuit anys», segons explica a TarragonaDigital Òscar Urgel, cap visible de la comparsa Colours Fantasy. Quan es va haver d'abandonar el fi de festa davant Santa Tecla, hi havia queixes de «soroll per part de l'hospital», es va passar a un altre que acabava a la rambla Lluís Companys, davant El Corte Inglés. Ara bé, «el problema d'aquest recorregut era que no s'arribava al final de festa apoteòsic que volien les comparses».
L'ordre de sortida de les comparses és d'última a primera classificada l'any passat. Les 29 comparses mobilitzen 2.000 persones però si s'hi compten amics, coneguts i saludats, que fan des de tasques de seguretat fins a feina d'avituallament pels membres de les comparses, la xifra pot ascendir, sense comptar al públic assistent, a entre 2.500 i 3.000 persones vinculades directament amb la rua de l'Artesania.
Les comparses paguen «carrosses, vestits i música»
Una imatge habitual dels dies de rua és els establiments de menjar ràpid dels voltants de la desfilada, sobretot a la sortida, al voltant del Parc Central, plens a vessar. L'impacte econòmic del Carnaval, una de les festes més destacades del calendari tarragoní, és molt remarcable.
El Carnaval està deixant enrere el vessant més satíric i apostant per «la ploma». «La ploma» entesa com a metàfora de vestits cada cop més espectaculars. De fet, cada membre d'una comparsa ha de pagar 300 euros de mitjana pel seu vestit. Una xifra que, si es multiplica pel total de gent que surt al carrer durant la rua de l'Artesania, ascendeix fins als 600.000 euros, només en vestits. «Però és que a més a més», puntualitza Urgel, «hem de pagar les carrosses i l'equip de música. Que surtin 29 comparses no vol dir que es vegin 29 carrosses. Nosaltres som 149 persones, ocupem 350 metres de rua i necessitem tres vehicles perquè la música s'escolti bé».
«Hi ha comparses que compten amb el suport del departament de màrqueting d'alguna empresa i en canvi altres, com nosaltres, som associacions sense ànim de lucre que hem de treballar altres vies d'ingressos» afegeix Òscar Urgel, una autèntica enciclopèdia del Carnaval tarragoní. Colours Fantasy té, com una via de finançament, les actuacions i exhibicions que fan arreu de la província.
Urgel vol que «la ploma i la sàtira convisquin al Carnaval de Tarragona» i lamenta que «el Carnaval de Tarragona sigui l'aneguet lleig del calendari festiu de la ciutat. No hem tingut cap govern municipal que l'hagi promocionat com atractiu turístic. La difusió de la rua, arreu del territori, és molt millorable».