Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
sant-magí-brufaganya

L'au fènix de Sant Magí de la Brufaganya: de les cendres a la recuperació plena

L'any 2020 es commemora el 400 aniversari de l'aplec popular de setembre al santuari

sant-magí-brufaganya
El tercer diumenge de setembre té lloc l'aplec al santuari | Àngel Ullate

 

El 19 d'agost de 2008, unes 400 persones s'aplegaven a l'esplanada de davant del santuari de la Brufaganya per a celebrar la festa de Sant Magí. El temple, però, romania tancat i el rector no va fer acte de presència als oficis. Aquest fet suposava la constatació del declivi que patia l'indret a inicis del segon mil·lenni. L'incident també encendria una flama que revitalitzaria l'espai com a punt de trobada cultural i social a la Baixa Segarra. Tot just enguany fa 10 anys que naixien els Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn i, tal com els seus components afirmen, «Sant Magí té tant de potencial que només calia posar una mica d'oli a l'engranatge perquè tornés a funcionar». 

L'associació està formada per  un grup d'unes 130 persones que viuen a Cervera, Igualada, Santa Coloma de Queralt, Piera, Tarragona i altres indrets, que treballen desinteressadament amb la finalitat que Sant Magí i el seu entorn recuperi l’esplendor i la popularitat que tenia temps enrere. «Ens sentim hereus d’una tradició centenària que des de principis del segle XVII ha anat passant de generació en generació adaptant-se a les circumstàncies històriques de cada moment», afirmen.

Els voluntaris constaten que fa 10 anys es va saber reconduir la realitat del lloc gràcies al caliu de molta gent que encara recordava l'aplec i les trobades al santuari. Aquest fet intergeneracional encara viu va permetre iniciar una recuperació plena en tots els aspectes de la vida maginenca: «si haguessin passat 15 o 20 anys més ja no n'hagués quedat res», puntualitza un dels socis. Afegeix que «hi va haver un moment en què Sant Magí s'havia convertit en una muntanya de cendra, però després de remoure-la hem vist que encara hi quedava un foc ben viu».

sant-magí-brufaganya
Els brolladors miraculosos es troben al peu de la capella de les Fonts | Àngel Ullate

 

«Dues lliures de xocolata i una almoina per al santuari»

El tercer diumenge de setembre, des de fa 399 anys, és dia assenyalat a Sant Magí de la Brufaganya. La primera referència escrita de l'aplec és de 1620, quan se celebrava l’anomenada «Dinada dels pobres» en què la Confraria de Sant Magí Màrtir de Barcelona repartia el dinar gratuïtament per a tots els necessitats que acudien al santuari. De llavors ençà la festa s’ha anat celebrant ininterrompudament, tret dels temps de guerra o pesta.

Avui, a l'aplec hi assisteixen veïns de Santa Coloma de Queralt, La Llacuna i altres pobles i llogarrets propers: Pontils, Viladeperdius, Valldeperes, Santa Perpètua de Gaià, Bellprat o Santa Maria de Miralles. No hi falten tampoc persones provinents del Penedès, l'Alt Camp, l'Anoia i altres comarques veïnes. Entre la programació, destaca l'Ofici Solemne i el cant dels goigs, l'esmorzar popular a l’esplanada de les Fonts, les sardanes en sortir de missa i l'arrossada.

Durant l’Ofici, seguint una tradició centenària, la Confraria dels Maginets fa ofrena de dues lliures de xocolata i una almoina per al santuari. Per arrodonir la festa, després de dinar, hi ha balls populars i tradicionals a l’esplanada de les fonts. A més, des de l’any 2010, després d'un segle de no ballar-se, tampoc hi falta el recuperat Ball Pla que cada any s'escenifica dues vegades: després de l’ofici i durant el ball de tarda.

sant-magí-brufaganya
Imatge de l'aplec de 1929 i la ballada de sardanes | Robert Balcells Prats

 

L'aigua miraculosa

A recer de la serra de la Brufaganya s’alça el santuari, imponent, dedicat al miracler que, segons la tradició, va viure en una de les coves. L'indret ha estat centre de culte i peregrinació des de temps molt antics per la seva aigua miraculosa. A la banda esquerra del barranc de Sant Magí, i a poca distància del santuari, hi ha les fonts que el sant va fer brollar donant tres cops a terra amb el seu bastó.

També es diu que cada 19 d'agost cal banyar-se els peus a les fonts set vegades, i que cal endur-se una mica d'aigua a casa, ja que se li atribueixen propietats remeieres i curatives. Fruit d'això, durant segles, poblacions com Barcelona, Tarragona, Lleida, Cervera o Igualada han anat a buscar aigua de les fonts de Sant Magí de Brufaganya, per fer-la entrar després de manera solemne i festiva al seu municipi i repartir-la entre els veïns.

sant-magí-brufaganya
La trobada de TarragonaDigital i els Amics de Sant Magí va començar a la capella de les Fonts | Àngel Ullate

Una dècada de consolidació a la Baixa Segarra

En aquesta primera dècada de vida, els Amics de Sant Magí han iniciat una tasca important quant a la recuperació de l'entorn de la Brufaganya. En primer lloc, s'han desenrunat diversos espais del santuari que presentaven un estat de deixadesa preocupant i s'han dut a terme diferents obres de millora i consolidació de l'estructura del temple i de les construccions adjacents. Amb la col·laboració estreta de l'Ajuntament de Pontils i de l'Arquebisbat de Tarragona, també s'ha dotat l'indret d'uns serveis mínims amb uns lavabos, unes conduccions de clavegueram noves i s'ha recuperat l'antiga cisterna d'aigua amb una capacitat per a 160.000 litres. 

Els Amics de Sant Magí també han reactivat el santuari com a espai de trobada cultural i social que havia estat des de fa segles. Durant l'any, s'hi celebren diversos esdeveniments com l'aplec de les Roses, el segon diumenge de juny; la festivitat de Sant Magí, el 19 d’agost, amb la portada de l’aigua a Tarragona, Cervera, Igualada i Tàrrega, o l'aplec de setembre, el tercer diumenge del mes. El segon dissabte dels mesos de juny, juliol, agost i setembre es desenvolupa un cicle de concerts de música clàssica amb el nom de Nits Musicals a la Brufaganya, que des de 2012 es planteja com una activitat atractiva pels dissabtes a la tarda d’estiu, lluny de casa i en companyia de la família o de la colla d’amics, al bell mig de la natura.

En l'actualitat, el voluntariat encara el futur amb el projecte de construcció de la sala polivalent al costat de la nau del temple. De fet, ja hi ha concedida una subvenció de la Diputació per a dur a terme l'obra. Per altra banda, s'ha iniciat el projecte per acabar la casa de l'ermità en un altre edifici annex, amb una planta destinada a l'habitatge i una altra a exposicions. Pel que fa a l'interior del santuari, l'associació insisteix que s'ha de seguir amb les tasques de consolidació estructural de la nau. Un somni més llunyà podria ser habilitar els horts de darrere l'església com a zona d'acampada.

sant-magí-brufaganya
Estat actual de l'espai que ha d'acollir la futura sala polivalent del santuari | Albert Oliva

 

Objectiu Sant Magí 2020

Una de les aspiracions del futur més immediat de l'associació és «Sant Magí 2020». De cara a l'any vinent, la proposta aplega un conjunt d’activitats en les diverses possibilitats que ofereix el lloc,  amb la finalitat de posar en valor l’entorn de la Brufaganya: tradició, patrimoni cultural, devoció popular, natura... en la commemoració del 400 aniversari de l’Aplec de setembre.

És evident que, més dels motius religiosos i devocionals, l'espai també pot ser un referent important per a l’excursionisme i per als estudiosos de la botànica, la micologia i l'entomologia, destacant algunes espècies pròpies només d’aquest indret. En aquest sentit, els Amics de Sant Magí volen promoure i conduir visites d'escoles i de grups al santuari i el seu entorn, per tal de fer descobrir tot el potencial que amaga la muntanya. Un dels projectes que pot oferir el futur, en aquesta línia, és la sala d'exposicions i el centre d'interpretació de la flora i la fauna maginenques.

sant-magí-brufaganya
La imatge de Sant Magí presideix l'altar major del temple | Àngel Ullate

 

Després de visitar l'espai, qualsevol visitant també pot arribar a la conclusió que cadascú té la seva història particular vinculada amb Sant Magí,  ja que durant segles i, encara avui, és un punt de confluència i d'unió en molts aspectes vitals. Sigui fruit de la devoció popular, de l'entorn agradable o de les opcions polivalents que ofereix la Brufaganya, el paratge desprèn un encant enigmàtic que el situa com un punt de trobada i de referència cultural al país, tant per a les generacions més grans com per als joves.

De fet, els Amics de Sant Magí creuen que mai es perdrà l'estima que tants pobles i persones del territori tenen cap a aquest lloc, i la recuperació de l'espai encara serà més gran. Una persona molt valorada per l'associació, que té com a referent el sant prodigiós però que no va mai a missa, els repeteix:  «us en sortireu perquè Sant Magí tornarà a fer el miracle».