Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un guàrdia civil davant del cotxe patrulla

El suïcidi als cossos policials, un drama ocult

La taxa de suïcidis a la Guàrdia Civil és superior a la de la resta de població | El Sindicat Unificat de la Policia impulsa un pla per prevenir aquest tipus de conductes

Imatge d'un guàrdia civil davant del cotxe patrulla
La taxa de suïcidis a la Guàrdia Civil és superior a la de la resta de la població | Cedida

El 25 de juliol de l'any 2017,  un agent de la Guàrdia Civil, d'origen gallec, destinat a Tarragona es va llevar la vida d'un tret al seu pis  del barri tarragoní de Sant Pere i Sant Pau.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Els seus companys el van acomiadar en una cerimònia civil al Tanatori de Tarragona. Poc després, altres agents, encara commocionats per la pèrdua del seu company, explicaven que feia temps que el veien malament, que en les darreres setmanes només s'alimentava de begudes energètiques i que havia arribat a presentar-se als serveis atorgats «sense traslladar la imatge que li tocava com agent del cos».

Així mateix posaven l'accent en el fet que a Tarragona la comandància de la Guàrdia Civil no disposava d'una armeria on els agents poguessin guardar les armes un cop acabat el servei. El fet cert és que el difunt feia temps que mostrava símptomes de poca salut mental, una situació molt difícil de tractar en un ambient militaritzat com és la Benemèrita.

De fet aquesta és una de les queixes més destacades de l'Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC),  la dificultat que un agent rebi tractament psicològic per part d'un especialista que, habitualment, sol ser un superior. També remarquen que el protocol del cos per tractar aquest tipus de situacions és complicat.

Entre els anys 2012 i 2018, segons diferents informacions recollides, van suïcidar-se 80 agents arreu de l'Estat. La taxa de suïcidis,  a la població civil, és de 12,82 cada 100.000 habitants. A l'institut armat puja fins a 16,49 cada 100.000 habitants. Cada 26 dies, un guàrdia civil es lleva la vida. Aquesta situació ha portat al psicòleg Daniel López Vega a estudiar la matèria. Les seves conclusions es poden consultar en el llibre '¿Todo por la Patria?'

 

Més del 70% amb l'arma reglamentària

L'Institut armat és on més agents es lleven la vida, però no és l'únic cos que pateix aquest drama ocult.  De l'any 2008 a l'any 2018, 17 policies locals i Mossos d'Esquadra s'han llevat la vida. Més de la meitat d'ells, segons informacions publicades, estaven en actiu i el 70% ho van fer amb l'arma reglamentària. De fet, aquest dimecres, 12 de febrer, un agent de la policia catalana es va suïcidar a una comissaria de Barcelona. Aquest últim succés ha empès als sindicats dels Mossos d'Esquadra a demanar un protocol per fer front a aquestes situacions.

El percentatge d'aquells agents que han utilitzat l'arma reglamentària per llevar-se la vida puja si ens aturem en la Policia Nacional.  Des de l'any 2000 fins al 2015, segons dades facilitades a TarragonaDigital pel Sindicat Unificat de la Policia, es van matar 125 agents dels quals 107 van utilitzar una arma de foc per realitzar una decisió tan tràgica.

Per a poder aturar aquesta conducta, el sindicat s'ha involucrat en l'elaboració, i posterior aprovació, del pla de promoció de la salut mental i prevenció de la conducta suïcida.

Aquest document s'està treballant en l'àmbit de la direcció general de la Policia i té els següents objectius: sensibilitzar sobre la importància de la salut mental entre els treballadors públics; assolir un bon ambient laboral; donar a conèixer les conductes suïcides; crear un telèfon gratuït d'assistència confidencial, entre altres, i impulsar l'assistència psicològica sobretot en aquells policies destinats a operacions d'alt impacte emocional, com la violència de gènere o el maltractament infantil  entre altres.

Els agents somien que  enguany sigui el primer any sense suïcidis.