Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla detall d'un comerç tancat a Reus, durant la primera onada

Els estralls de la Covid-19 empenyen al tancament a un de cada tres petits comerços de Tarragona

La patronal PIMEC demana «sensibilitat i valentia» a les administracions | Les vendes per Internet difuminen la proximitat

Pla detall d'un comerç tancat a Reus, durant la primera onada
El tancament de comerços locals pot esdevenir en molts casos irreversible, afirmen | Laia Solanellas

El Florenci Nieto està emprenyat. I està trist, i també preocupat. «La maleïda pandèmia s'està emportant moltíssims comerços locals i de proximitat que ja no podran tornar a obrir», ens explica. Nieto és president de PIMEComerç Tarragona, la patronal local del comerç de petita i mitjana empresa, i és una figura pública més propensa a la hiperactivitat que a l'abatiment. «És insuportable», etziba. Abatut, absolutament.

Segons les dades i estimacions més recents de la patronal, un 34% dels petits comerços de les comarques de Tarragona ja han abaixat la persiana «i no contemplen tornar a obrir», explica Nieto. «I estem parlant d'uns números de finals d'estiu, potser ara és fins i tot un percentatge més elevat», apunta. Lamenta que «cada dia són més els locals amb els cartells de  traspàs» i detalla que no existeix un perfil únic de comerç que es vegi abocat al tancament. «Nous, antics, petits, mitjans i de sectors variats», repassa. La Covid-19 està discriminant poc entre les botigues més fràgils.

El comerç local demana «sensibilitat» per sobreviure a la pandèmia de la Covid-19 

«Com estem? Doncs molt preocupats», respon. El portaveu dels comerciants de Tarragona demana a les administracions públiques «sensibilitat, vista i valentia» per abordar la situació dels establiments de proximitat a mitjà termini, on el Florenci ja tem un escenari «de desertització  i sense vida» un cop la Covid-19 deixi pas a la repensada de model. «Sense un compromís  valent amb el comerç local, ni solucionarem el veritable problema ni recuperarem la vida comercial  dels nostres pobles i ciutats», lamenta.

Pla general dels restaurants tancats de la plaça de la Font en el primer dia de restriccions
Restaurants tancats de la plaça de la Font en el primer dia de restriccions. | acn

Nieto creu que «ningú està pensant en més endavant», quan «el dia a dia hagi fet desaparèixer  bona part del nostre comerç de proximitat» i «ens adonem de tot el que hem perdut des que molts van abaixar la persiana». Les noves restriccions no ajuden a veure un horitzó  menys negre, i més quan tot apunta que aquest cop anirà per llarg. «Seria terrible perdre el pulmó de la campanya de Nadal», s'avança, en veu dels establiments que fien el seu final d'any a salvar-hi els mobles. En temps d'incerteses, tot trontolla amb massa facilitat.

El Tarragonès, la comarca de Catalunya més oberta a comprar per Internet l'any 2019

Amb un aforament limitat al 30% en els comerços petits —a excepció de l'hostaleria i els centres d'estètica, ja tancats—, la principal via d'oxigen que s'obre per al braç comercial és la de les compres on line  a través d'Internet. Amb les dades de l'Idescat a la mà, vora el 65% de les famílies  de Tarragona amb algun membre menor de 74 anys a casa —és a dir, no es compten els habitatges de gent gran que viu sola o sense connexió— confessaven haver comprat alguna vegada  per Internet l'any 2019. És més que previsible que el percentatge s'hagi incrementat aquest 2020.

De fet, la comarca  de tot Catalunya amb un percentatge més elevat de compradors on line és el Tarragonès, amb prop d'un 70% de les famílies, uns punts per sobre de la immensa majoria de les comarques. Només les quatre comarques de l'Ebre queden per sota del 60% —les úniques del país que no hi arriben—, malgrat que el freguen. No obstant això, rara vegada aquest impuls  arriba al comerç local en lloc de concentrar-se en altres plataformes globals que monopolitzen el mercat de la xarxa. «Les perspectives són d'un context d'enorme dificultat  per tirar endavant», insisteix el president de PimeComerç Tarragona.

PIMEC proposa «canviar la imatge de capa caiguda» de Tarragona ciutat

L'allau d'establiments tancats, l'acumulació de locals buits i l'amenaça d'uns carrers desèrtics espanten a la patronal del comerç local. Florenci Nieto avança que «ja estem treballant una sèrie de propostes per canviar la imatge de capa caiguda» de la ciutat de Tarragona. «Que a ningú se li oblidi que som la segona capital de Catalunya», reivindica, «i no ens podem permetre donar una  imatge patètica de ciutat d'esquenes» amb excés de locals buits, comerços morts i persianes abaixades.

Ambient desèrtic a Reus durant la pandèmia de la Covid-19
Els comerciants demanen més sensibilitat de cara al futur a mitjà termini | Laia Solanellas

La voluntat de PIMEC, que està elaborant la bateria de propostes amb la Cambra de la Propietat Urbana de Tarragona, és fer arribar a l'Ajuntament les propostes de millora detectades «per dignificar la imatge de la nostra ciutat», un  procés de transformació «del qual tots en podem sortir guanyant». Les idees, però, encara es troben en una fase molt verda i poden anar per llarg.

«El que no volem és que quedin en un calaix mentre el nostre comerç local agonitza  i se'n va per l'aigüera», exposa Nieto, emprenyat i preocupat. La incertesa  de les pròximes setmanes marcarà el futur immediat de milers d'establiments que es tornen a mossegar les ungles arreu del territori. «Sensibilitat», insisteix el Florenci, «perquè aquest 34% de negocis tancats no sigui ni un número curt ni un balanç irreversible».