«Rectora, la universitat ha de mullar-se?», li preguntàvem a la màxima representant de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras, en una entrevista a TarragonaDigital publicada en màniga curta el dia 5 de juliol, mesos abans d'un mes d'octubre de tensió altíssima on la mateixa pregunta no només ha tornat a sentir-se pels passadissos del Rectorat, sinó que ha fet trontollar els fonaments de l'edifici.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
La reacció a la sentència del procés i les habituals convocatòries de vagues i manifestacions, sempre amb el fantasma al fons d'unes intenses nits d'aldarulls al centre de la ciutat, han generat un clima de gran tensió de la qual la universitat no ha estat aliena. «Nosaltres som i serem un espai plural, democràtic, obert i on tothom s’ha de poder expressar amb llibertat», responia Figueras en la mateixa entrevista que citàvem abans. L'octubre, però, ha posat a prova les costures del vestit i la seva capacitat de resistència a un ritme de vertigen.
URV Plural: les veus universitàries que no se senten representades es vertebren en un nou col·lectiu
En mig de tota aquesta voràgine de vagues i manifestacions en suport als líders empresonats i en contra de la sentència del Tribunal Suprem, un grup de professors de la universitat s'ha articulat al voltant d'un nou col·lectiu, 'URV Plural', que reivindica «els principis de neutralitat, d'igualtat i de pluralitat» de la institució pública, els quals consideren «greument vulnerats» per «les pressions i les coaccions» d'alguns dels manifestants.
Consideren que a la universitat no li correspon entrar al drap i es reconeixen molestos perquè el dret a manifestació d'uns «condiciona de facto el dret a treballar o a assistir a classe» d'altres. Demanen a la Rovira i Virgili que no prengui partit perquè «entre el seu ampli ventall de competències, no es troba la de valorar sentències judicials». Ho fan en un to dur, però conciliador. La desvetlla d'aquest nou grup dins la universitat pública de Tarragona és una notícia sense precedents en els 25 anys de vida de la URV.
La rectora Figueras defensa mullar-se: «La URV sempre ha estat la font de tot tipus de debats, i no podem renunciar a aquest valor»
Si bé és cert que els estatuts de la URV no insten a la institució a entrar al drap, tampoc li tanquen la porta a fer-ho. Textualment, contemplen l'opció de «pronunciar-se respecte a les qüestions sotmeses a la seva consideració per la rectora o incloses en l'ordre del dia a petició d'almenys el 20% dels claustrals». És a dir, que la normativa interna del Claustre, com a màxim òrgan de presa de decisions dins la universitat, ni avala ni prohibeix el posicionament institucional d'opinions polítiques: delega les decisions en mans de la rectora o del 20% dels membres del claustre.
De fet, una petició del 20% dels claustrals ja va dur a votació, a finals de juny, una declaració en suport a «la llibertat immediata dels presos polítics i el retorn dels exiliats» que va aprovar-se per majoria simple. El manifest universitari concloïa que «sense autonomia i llibertat no podem complir la nostra funció social de generar, transferir i compartir coneixements útils». De fet, l'any 2017 i encara sota el mandat de l'exrector Ferré, el Claustre també va aprovar una altra declaració molt similar que demanava «l'alliberament dels presos polítics» tot just quan acabaven d'ingressar a presó.
Malgrat els recels que certament desperta dins la URV el fet de posicionar-se en una qüestió tan sensible com aquesta, la rectora no defuig cap votació claustral sempre i quan compleixi amb els requisits. És més, ho veu amb bons ulls. «El món universitari sempre ha estat la font de tot tipus de debats, i no podem renunciar a aquest valor», opinava María José Figueras en l'entrevista amb TarragonaDigital de l'estiu. URV Plural retreu que la votació del manifest no es va aprovar per majoria absoluta donat que, dels 201 membres del claustre, només van exercir dret a vot 81. D'ells, 53 ho van fer a favor.
«L'avaluació única és una eina necessària!»: el SEPC no afluixa
Una de les decisions que més ha tensat la corda va tenir lloc el passat 17 d'octubre, en plena onada de protestes, quan centenars de manifestants van forçar el tancament dels centres universitaris l'endemà, sota amenaça de fer nit al Rectorat, amb motiu d'una nova convocatòria de vaga. Tot i que inicialment havia decretat serveis mínims, el Rectorat va cedir a la pressió «per evitar possibles enfrontaments en un clima de tensió» i el 18 d'octubre no va obrir les portes de la universitat.
Des d'URV Plural critiquen amb duresa «el xantatge i les pressions d'aquells que el que volen és imposar», si bé agraeixen a la rectora Figueras l'esforç per intentar dialogar. Segons ha pogut confirmar TarragonaDigital.com, el col·lectiu i l'equip rector s'han reunit aquest dimarts en «una trobada distesa i positiva» on tots dos s'han instat a «vetllar per la pluralitat de la nostra universitat».
L'esperit dels manifestants el coordina i l'encapçala el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), qui una de les lluites que ha abanderat ha estat la de demanar un sistema d'avaluació únic —en substitució del continuat— que permeti als universitaris que es vulguin manifestar de forma continuada exercir el seu dret sense veure compromès el seu futur acadèmic ni perdre el curs. «L'avaluació única és una eina necessària per a què tothom tingui l'opció d'expressar-se als carrers amb llibertat», defensa el portaveu sindical, Jorge Porres.
La URV aprova, amb condicions, el sistema «excepcional» d'avaluació única per als manifestants
En el darrer episodi de com el 'postprocés' afecta a la URV, l'equip directiu ha convocat un Consell de Govern extraordinari on ha aprovat «degut a les circumstàncies excepcionals» d'aquest nou curs —que neix marcat per la sentència des del primer mes de classe— el sistema d'avaluació única en aquelles matèries que ho permetin. 167 dels més d'11.000 estudiants de grau de la Rovira i Virgili han sol·licitat adherir-se a aquesta opció, tal com va avançar TarragonaDigital aquest dimecres al vespre.
La síntesi d'aquest reportatge, construït amb voluntat de mera radiografia, és la constatació d'una realitat: la universitat pública de Tarragona no és aliena a la realitat que l'envolta i els fets d'octubre —la reacció a la sentència del procés— i les reaccions de la cúpula de la URV han dividit la comunitat universitària i han obert debats com el del tancament o no, el de l'avaluació, el de la neutralitat, el de la pluralitat o el de la implicació política fins a límits inèdits.
El repte confessat per tothom és conjugar, de manera definitiva, el dret a manifestació d'uns i el dret a no manifestar-se d'altres en un escenari d'absoluta «pluralitat, respecte i llibertat». «Tenim el compromís de recollir totes les opinions de la nostra comunitat en absoluta llibertat, i és una responsabilitat del qual no defugirem», valora la rectora. En un dels episodis més tensos que es recorden, la URV, radicalment heterogènia, ni és ni ha volgut en cap moment ser aliena a la societat en què es desenvolupa.