Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una actuació del Grup de Teatre BAT

Els Pastorets resisteixen dalt de l’escenari i reivindiquen les mateixes mesures que té el teatre professional

El 66% dels grups que conformen la Coordinadora de Pastorets de Catalunya tenen previst dur a terme representacions adaptades a la pandèmia

El 2020 ha estat l’any més atípic de la història moderna de la cultura popular catalana. En aquest terreny, els Pessebres Vivents i els típics Pastorets són uns dels clàssics indispensables de cada Nadal. Enguany, però, a causa de la pandèmia i de les restriccions sanitàries, moltes entitats i associacions que habitualment porten a escena aquestes mostres de  teatre popular  han optat per suspendre les representacions  davant de la incertesa i la inviabilitat de dur a terme els assajos i els preparatius de la manera habitual.

D’altres grups de teatre amateur, però, han optat per tirar endavant les seves propostes malgrat tots els inconvenients que ofereix el context actual. Així, segons la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, «anualment les representacions nadalenques mouen més de  6.000 persones arreu del territori, tot i que enguany el 60% dels grups han decidit pujar a l’escenari».

Els amants dels Pastorets  tenen a disposició, així, 134 representacions des d’aquesta setmana i fins a finals del mes de gener. Seran propostes adaptades i amb totes les mesures de seguretat i higiene i, en la majoria dels casos s’ha reduït la durada i el nombre de personatges de la representació, i s’han mantingut només aquells que són imprescindibles per explicar la història.

Assajos de 6 persones i també online

El president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya,  Lleonard del Río, explica que els grups de Pastorets catalans fa mesos que treballen per aixecar les representacions d'aquesta temporada, tot i que només es permeten  assajos amb grups estables de fins a  6 persones i també s'està assajant online. En aquest context, del Río s'ha mostrat esperançat i afirma que «podrem superar els entrebancs, ja que els grups estan fent un esforç ingent per adaptar-se a les circumstàncies amb imaginació».

Escenari del Teatre Principal de Valls
Imatge dels preparatius a l'escenari del Teatre Principal de Valls | Cedida

El president també demana a l’administració que, a nivell de normativa de represa, s'equiparin les representacions de Pastorets a les de teatre professional perquè «la distància entre ambdós no és tanta i s'ha d'analitzar el fenomen de manera global sense tenir en compte només si hi ha o no un salari».

Bon ritme en la venda d’entrades a Valls

Un dels exemples de la resiliència cultural, en aquest àmbit, es troba a Valls. El Grup del Teatre Principal  és l’entitat que cada any porta a escena els icònics Pastorets Principals i aquest 2020, amb la pandèmia, els assajos presencials  no es van poder començar fins a finals de novembre, i això ha fet que els actors i les actrius treballant més intensament per portar l'obra a l'escenari.  La direcció, per la seva banda, ha apostat per donar major importància en el repartiment als més  joves del grup i alhora, cuidar els més petits, que degut a les restriccions no podran trepitjar escenari, ni formar part del grup bombolla.

No obstant això, ells també han tingut un paper especial i la  imatge gràfica d’aquest any té com a protagonistes els nens i nenes del GTP. Així, no hi ha un sol cartell, sinó que n’hi ha de diferents amb les il·lustracions i dibuixos dels més petits, amb la informació de les representacions. A més, a dia d’avui els Pastorets Principals de Valls ja presenten un 72,34%  adquirit del total de l’aforament disponible, amb unes 612 entrades assignades. Una mostra més que tot esforç té la seva recompensa.

Assaig dels Pastorets de Valls
Els assajos dels Pastorets de Valls s'han fet en grups de 6 persones | Cedida