Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una persona tecleja al mòbil, i al cercle, un mòbil rebent una trucada d'un desconegut

Si reps aquesta trucada del banc, compte: roben més de 1.000 euros

Els estafadors suplanten les entitats bancàries de forma molt professional per treure't tots els diners

Les estafes bancàries estan en augment, i cada cop són més sofisticades. Els ciberdelinqüents estan perfeccionant els seus mètodes per enganyar els usuaris i robar-los grans sumes de diners.

En aquest cas, una influencer ha alertat sobre com ella mateixa ha patit una estafa en què suplantaven el seu banc. A més, adverteix que es poden emportar fins i tot més de 1.000 euros.

Els delinqüents suplanten CaixaBank en aquesta nova estafa

El spoofing bancari és una de les tècniques que els delinqüents sempre repeteixen. Es basa a suplantar la identitat d'una entitat o companyia per robar informació i diners de les víctimes.

Un home gran amb expressió de preocupació es toca el cap davant una sucursal de CaixaBank.
En aquest cas, els estafadors han suplantat la identitat de CaixaBank | Google Maps, Billion Photos, catalunyadiari.com

Aquesta vegada, una usuària de TikTok ha compartit haver estat víctima d'aquesta estafa. Els delinqüents han suplantat CaixaBank i, després, li han robat amb una targeta de MediaMarkt que mai havia fet servir.

Ha estat Laura Yanes la que ha patit aquesta estafa, ja coneguda entre les autoritats. Com ella mateixa ha explicat, la van contactar per una targeta de MediaMarkt Club, gestionada des de CaixaBank. Encara que se la va fer fa anys, mai no l'havia fet servir.

Els estafadors aconsegueixen que les víctimes confiïn

La noia ha compartit que qui s'hi va posar en contacte li va dir que havien intentat fer diverses compres fraudulentes amb la targeta. Per això, l'objectiu de la trucada era comprovar si eren reals o no.

Al principi, la tiktoker va desconfiar. No obstant, la cosa va canviar quan va veure que li trucaven des d'un telèfon de l'entitat. És a dir, per perpetuar el seu engany, els delinqüents dupliquen el número del banc.

Després, l'estafador li va dir que li enviaria un codi per SMS i que l'havia de repetir per telèfon per cancel·lar les compres. Quan va acabar, el delinqüent va penjar. Li van començar a arribar càrrecs que van assolir els 1.200 euros.

Cura: els delinqüents truquen des del número del banc

Després de veure el que havia passat, Yanes va tornar a trucar al número que l'havia contactat. Aquesta vegada, va respondre una persona diferent identificant-se com a atenció al client però d'un altre departament.

Dona pensativa davant d'una sucursal de CaixaBank.
El banc no es fa responsable del que ha passat | Google Maps, Dean Drobot, catalunyadiari.com

En veure que havia estat una estafa, la tiktoker ho va denunciar a la policia. Tot i això, també explica que el banc no se'n fa responsable, ja que va ser ella qui li va donar informació personal a l'estafador.

El gran perill d'aquesta estafa és que dupliquen el telèfon d'atenció al client o d'altres del banc. Això fa que les víctimes confiïn, però cal saber que l'entitat mai no demanarà dades personals d'aquesta manera.