El preu del combustible ha esdevingut un dels factors principals de l'evolució de l'economia. El seu encariment ha liderat l'increment de la inflació, que ha obligat els bancs centrals a augmentar els tipus d'interès. Això ha fet que les hipoteques multipliquin el seu cost.
És només un exemple de com el preu de la benzina i del dièsel pot impactar positiva o negativament en l'economia de les famílies. Després d'un 2022 amb els carburants més cars que mai, aquest any els carburants mantenen una tendència a la baixa. La pregunta és si es mantindrà el descens.
La decisió dels països exportadors de reduir la producció de cru va fer témer una nova pujada de preus. Però, un altre fet no només pot evitar l'alça, sinó fins i tot afavorir una baixada. Aviat podríem veure preus més baixos a estacions de servei de Repsol, Cepsa, BP, Shell o Galp.
Més refineries: per què és una bona notícia?
Un dels factors de l'encariment de la benzina i del dièsel els últims anys ha estat l'augment del preu del petroli. Però, un altre factor molt important ha estat l'augment de la demanda. Les refineries no donaven l'abast al refinament del petroli per satisfer l'alta demanda.
La bona notícia per als consumidors és l'increment de la construcció de noves refineries a tot el món. Per adaptar-se a l'increment de la demanda, les petrolieres estan invertint a establir noves refineries. Això, segons els experts, afavorirà la caiguda dels preus.
El preu del barril de petroli Brent, referència per al mercat dels carburants a Europa, s'ha estabilitzat a 81 dòlars i la reducció dels marges de les refineries provocarà una moderació dels preus. Això es veurà reflectit en una caiguda dels preus a les benzineres, també a Espanya.
Caiguda històrica: a qui beneficia
Fins ara, la manca de refineries per fer front a l'alta demanda de consum de carburants ha impedit la moderació dels preus. Però, la multiplicació de refineries podria alleujar ara la inflació al mercat petrolífer. De moment, s'està veient una forta caiguda dels marges de refinació els últims mesos.
Segons l'Agència Internacional de l'Energia, dels 80 dòlars per barril de dièsel europeu han passat als 20-30 dòlars. En el cas de la benzina, el marge ha passat dels 60 dòlars als 25 actuals. Es tracta d'un canvi històric que segons els experts tindrà un impacte clar en el preu final.
La caiguda del preu de la gasolina i el dièsel no només afavorirà els consumidors. També alleujarà la tensió dels mercats i dels bancs centrals en plena lluita pel control de la inflació. Per exemple, podria frenar la pujada dels tipus d'interès i, per tant, de les hipoteques.
Caiguda de la demanda, una altra bona notícia
S'estima que la capacitat de refinació augmentarà en 1,5 milions de barrils per dia el 2023. Juntament amb l'increment de 2,4 milions de barrils diaris per a l'any que ve, és el major augment de la capacitat de refinació de les últimes dècades. Aquest impuls es deu en part a la recuperació després de la pandèmia.
Països com Kuwait, Nigèria, Mèxic i la Xina han reprès els projectes de refineria que havien quedat aturats durant la pandèmia. Això suposarà un canvi important per a la indústria petroliera. Les noves plantes de refinació estan reduint els marges, ajudant així a rebaixar la pressió dels preus.
A més, s'està observant una tendència a la baixa de la demanda que contribuirà a aquest procés d'abaratiment del cru. De fet, aquesta és la raó per la qual els països de l'OPEP van anunciar el fre de la producció. Són males notícies per a les petrolieres, però un alleujament per al consumidor pel que fa a la inflació.