Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Repsol se suma a la iniciativa 'Circular Plastics Alliance' per fomentar el plàstic reciclat

El projecte està impulsat per la Comissió Europea des del passat 11 de desembre de 2018

Imatge de les instal·lacions de Repsol a Tarragona | Repsol

 

Repsol s'ha sumat a la iniciativa duta a terme per la Comissió Europea anomenada 'Circular Plastics Alliance'.  L'objectiu principal d'aquesta és  fomentar el reciclatge del plàstic, fent augmentar la quantitat d'aquest «nou» material de 3,8 milions de tones —xifra registrada el 2016—, fins a 10 milions de tones en l'any 2025. 

La idea principal del projecte és  reciclar els materials plàstics que hagin arribat a la part final del seu cicle de vida, obtenint i assegurant una determinada qualitat en ells. Actualment, aquesta és la principal mancança del reciclatge plàstic, i és per això que es converteix en un dels principals objectius de la iniciativa.

'Reciclex', l'aposta presentada per Repsol

El projecte, que ja forma part de la iniciativa 'Circular Plastics Alliance', consisteix a recuperar els polímers dels automòbils que es troben en desús complet i que, conseqüentment, estan al cicle final de la seva vida productiva. Aquests materials reciclats s'incorporaran en noves construccions, entre les quals es trobaran les del sector de l'automoció.

Així doncs, aquest model circular permetrà no només augmentar el reciclatge dels polímers, sinó també  proposar un model econòmic en el qual el reciclatge permeti abaratir costos de matèries primeres. Per a dur a terme el projecte 'Reciclex', Repsol col·labora amb el reciclador de plàstic ACTECO i el Centre Autoritzat de Tractament de Vehicles (CATV)  per poder investigar i, posteriorment, implementar les possibles metodologies per a dur-ho a terme. 

Actualment,  Repsol ja està desenvolupant una iniciativa que fomenta el plàstic reciclat en la creació dels seus sacs industrials multicapa de 25 kg.  Així doncs, tenint en compte les elevades xifres de producció que acumula, generarà un augment notable de la demanada d'aquests plàstics reciclats.

L'inici d'una transició cap a una economia circular

El concepte consisteix en un model econòmic basat a reutilitzar i reciclar materials que han arribat a la fi del seu cicle productiu. Així doncs, el que és un residu es converteix en un recurs, de manera que s'obtenen beneficis molt diversos d'aquesta acció. Entre aquests cal destacar la minimització de combustibles fòssils  per a produir el producte des dels seus inicis. 

El projecte 'Circular Plastics Alliance' és part d'aquest impuls cap a una economia circular, en la qual disminuirà el rebuig de plàstics i s'estimularà a la innovació del mercat gràcies al reciclatge d'aquest material.