Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un pantà català ple d'aigua

Aquestes són les insòlites reserves d’aigua que tenim a Catalunya després de les últimes pluges

La mitjana dels pantans catalans mostren uns percentatges molt favorables després dels darrers temporals

Imatge d'un pantà català ple d'aigua
Els pantans catalans es troben pràcticament plens | ACA

Les constants situacions de pluges que hem tingut darrerament, l’última just en el canvi de mes entre març i abril, han fet créixer encara més les reserves dels embassaments de les conques internes de Catalunya, amb una mitjana que se situa en un còmode 94% amb 654 hm³, segons informa l’Agència Catalana d’Aigua (ACA). Una dada molt elevada que garanteix les reserves d’aigua a casa nostra per cobrir totes les demandes més enllà d’un any. 

En aquest sentit, els pantans catalans comptem amb 10 punts més d’aigua que fa just un any, quan hi havia un 84% de reserves amb 581 hm³. Una altra bona notícia és que les reserves han estat força estables en els darrers tres mesos, concretament des del temporal Glòria, que va desbordar els pantans, fins ara, ubicant-se la mitjana sempre pel damunt del 90%. 

De fet, s’han hagut de dur a terme diversos desembassaments controlats per garantir la seguretat de les instal·lacions davant l’arribada de més aigua des de les capçaleres dels rius. Aquests són els registres de l’estat actual dels embassaments de les conques internes catalanes:

Taula de l'estat dels pantans de les conques internes de Catalunya a principis d'abril del 2020
 

La dessalinitzadora del Llobregat, al 20%

La dessalinitzadora del Llobregat, arran del volum actual de reserves, està produint al voltant de 0,5 m³/s (40 milions de litres d’aigua diaris), el que suposa un 20% de la seva capacitat. Cal tenir en compte que la planta produeix per damunt del que és habitual perquè  la dessalinitzadora de la Tordera està inactiva arran dels danys ocasionats pel temporal Glòria. L’aigua produïda a la dessalinitzadora del Llobregat serveix per garantir les demandes al nord del Maresme i el sud de la Selva, evitant la sobreexplotació de l’aqüífer de la Tordera.