Un centre de persones amb discapacitat veta «temporalment» l'ingrés d'un jove amb autisme. És la història d'Alexander Moreno, que tant la seva família, la fundació Pere Mitjans, que gestiona la residència on vivia el noi, i la Generalitat, coincideixen que es tracta «d'un cas únic a Espanya i que s'ha de protegir més que a ningú».
Tal com explica El Periódico, l'Alex va passar els mesos de confinament pel coronavirus a casa i un cop superada l'etapa més dura de la pandèmia la seva família va exigir el retorn del jove a la residència. Malgrat això, la fundació Pere Mitjans no hi està d'acord i ha decidit suspendre el contracte que l'obligava atendre el jove per evitar el seu reingrés. La Conselleria d'Afers Socials no hi està d'acord i els serveis jurídics de la Generalitat ja estan estudiant el cas.
La història de l'Alex
L'Alexander és un noi de 31 anys té autisme i una discapacitat del 78%. Va néixer amb una malformació congènita, que travessa les vies biliars cegues. El juny del 2012 va rebre un trasplantament de fetge i actualment és un dependent de nivell 3 i grau 2, immunodeprimit. És l'únic jove autista que ha sobreviscut a un trasplantament hepàtic.
Degut a la pandèmia del coronavirus, Alexander va haver d'abandonar la residència el passat 12 de març. Els seus pares no es poden fer càrrec de totes les necessitats que té el jove i després d'uns mesos parlant amb el Govern, la conselleria va acceptar el retorn al centre. Aquest estava programat per l'1 de setembre però la família va rebre un burofax que ho impedia. «Se'ls comunica que la suspensió del contracte assistencial, tant dels efectes com de les obligacions d'ambdues parts», deia el text.
L'advocada de l'entitat, Francesa García, explica que «l'Alex no pot tornar a la fundació Pere Mitjans, de moment, és una mesura temporal» i argumenta que «estem parlant d'un noi que té un elevat risc de mortalitat per la Covid, i nosaltres no estem preparats per poder-lo atendre correctament». «No és que no el vulguem atendre, és que no podem».
En aquest sentit, la lletrada defensa que «el lavabo és compartit, no es podria aïllar aquí, tampoc tenim atenció sanitària i a més els productes entre el CAP de referència i el centre no estan fets, és un despropòsit». Per una altra banda, lamenta les amenaces del Govern assegurant que «ens han arribat a amenaçar que ens retiraran les ajudes públiques del centre».
El secretari general d'Afers Socials del Govern, Francesc Iglesias, recorda que «el que no pot passar és que una entitat privada de la xarxa pública seleccioni quins casos pot atendre i quins no». Per tot plegat, aquest dijous hi ha prevista una reunió entre la família, l'entitat i la Generalitat per tractar de reconduir la situació.