Algunes residències de gent gran com La Mercè de Tarragona sortiran de la pandèmia profundament canviades. «Hem patit molt, hem treballat encara més i hem après molt», fa un balanç ràpid la Maite Frías, directora del centre del passeig de Sant Antoni. La Mercè, a més, ha aprofitat els darrers mesos per accelerar les esperades obres de rehabilitació que, per fi, han rebut l'impuls definitiu en el darrer semestre. «Les obres ja estan acabades», ha confirmat la directora a Tarragona Digital. «Ara estem en la fase d'equipar les noves plantes remodelades», matisa.
Els treballs urgents a la residència se centren, bàsicament, en remodelar íntegrament les quatre primeres plantes de l'edifici —actualment en desús— i també part de la cinquena planta. «La primera planta es destina als serveis, com els magatzems, la bugaderia interna i els vestuaris per als treballadors», explica la directora. «Estem parlant d'una modernització molt important de les instal·lacions», valora.
Els darrers serrells de la remodelació podrien endarrerir el desplegament de La Mercè fins a principis de 2022
Les plantes segona, terera i quarta són les que han patit «una remodelació completa» per acollir els nous espais i dormitoris per als residents, amb «la màxima il·luminació natural» i un nou gimnàs a disposició dels usuaris de la residència, on la mobilitat i l'activitat física és imprescindible per al seu benestar. La remodelació a la planta cinc és parcial, enfocada en «una nova terrassa de grans dimensions, accessible, i amb tendals d'ombra per als mesos d'estiu». Els treballs han estat adjudicats per prop de 500.000 a la constructora Garcia Riera.
«Les obres de remodelació ja estan acabades», ha assegurat Frías, «i actualment estem en la fase d'equipament de les plantes» per acollir els nous usos i serveis anunciats. Aquest junt ha començat també la fase d'urbanització dels voltants de la residència, que es convertiran en una zona enjardinada a disposició dels usuaris en un termini aproximat de sis mesos. La nova imatge de la residència de La Mercè, doncs, apunta a ser una realitat visible a finals de 2021 o principis de 2022.
Maite Frías, directora de la residència: «Hem patit molt, hem treballat encara més i hem après molt»
La gran novetat, però, per a la futura etapa de La Mercè serà l'increment de capacitat per atendre més persones dependents de les què ara pot assumir. «La remodelació suposarà facilitar 70 places més a les famílies que ho requereixin», assegura la Maite, una mica més de les 63 places que s'havien projectat en el disseny inicial. D'aquesta manera, la capacitat actual de 110 places s'elevarà a les 180 disponibles tan bon punt els treballs es donin per enllestits. «Hem de ser una residència moderna, adaptada a les necessitats dels residents, orientada a ells», defensa. «Ser una referència de residència pública a Catalunya», exposa, convençuda.
Malgrat l'optimisme general per la concreció d'una remodelació llargament esperada, a La Mercè regna encara la prudència en el context d'una pandèmia que remet, però que no s'oblida. «Hem patit molt, hem treballat encara més i hem après molt», confessava inicialment la directora. Hi afegeix que «ara, el que toca és refer-nos i adaptar-nos a aquest retorn a l'anomenada nova normalitat», on les mesures restrictives es van relaxant però es mantenen «tots els protocols i circuits per si tenim un nou cas» del virus. Físicament i anímicament, la residència de La Mercè comença de nou i estrena etapa. Els temps obliguen a aprendre del passat i seguir-la amb molta més cura i atenció.