Les residències catalanes denuncien que la vacunació va amb 15 dies de retard

El Departament de Salut només ha administrat el 10% de les 60.000 vacunes rebudes aquesta setmana

Josefa Pérez, de 89 anys, és la primera persona vacunada contra el coronavirus a Catalunya
Josefa Pérez, de 89 anys, va ser la primera persona vacunada contra el coronavirus a Catalunya. | Europa Press

La campanya de vacunació a les residències catalanes, que va iniciar-se el passat 27 de desembre al Prat de Llobregat en un acte amb la presència del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ja acumula dues setmanes respecte de la planificació inicial. Ho ha assegurat la presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pascual, en una entrevista al programa 'Via Lliure' de RAC 1, en què ha lamentat que «anem 15 dies endarrerits».

El Departament de Salut només ha administrat el 10% de les 60.000 dosis de vacuna contra la Covid-19 que ha rebut, un fet que atribueix al retard en l'arribada de les neveres que la farmacèutica Pfizer recomana per transportar els vaccins fins als centres, així com a lentitud en rebre les autoritzacions dels usuaris de les residències per ser vacunats.

Aquest retard, segons ha explicat Cinta Pascual, ha suposat una decepció per a residents i personal dels centres. En aquest sentit, ha explicat que «ara ja estem parlant d’una primera dosi donada a tothom el 15 de gener. Al final, són problemes logístics, però ens havíem il·lusionat tant...».

La vacuna és una eina necessària a les residències

La presidenta de l'ACRA ha assegurat que les vacunes són imprescindibles a les residències per lluitar contra el coronavirus. Pascual ha assenyalat que «el distanciament no va amb nosaltres. Necessitem cuidar, necessitem mans, necessitem tocar... Els professionals portem mascareta, però no les persones que cuidem».

Així mateix, ha recordat que «ara mateix obrir les finestres és molt difícil, fa fred. Ho tenim tot perquè no puguem fer cap altra lluita contra el coronavirus que no sigui la mateixa vacuna».

Pocs residents han optat per passar les festes de Nadal amb la família

Cinta Pascual ha afirmat que són comptats els residents —dues o tres persones per centre— que han anat a passar les festes nadalenques en família, havent-se de sotmetre després a set dies d'aïllament, tal com contempla el pla de Nadal. En la seva entrevista a RAC 1, la presidenta de l'ACRA ha destacat que les famílies han estat «molt prudents» i han preferit esperar «un mes o un mes i mig» perquè hi hagi «més immunitat dins dels centres» gràcies a les vacunes contra la Covid-19.

La presidenta de la patronal ha explicat que el que els «feia més por era la possibilitat que els residents sortissin només per anar a dinar i tornar», cosa que finalment es va prohibir a darrera hora per part del Govern.


Comentaris

envia el comentari