Veuen la llum al final del túnel: les residències de Catalunya que ja no tenen casos Covid

La setmana passada només hi havia un cas aïllat a una d’elles

Les residències assistides i de la tercera edat de les regions sanitàries de Ponent i l'Alt Pirineu i Aran no tenen cap cas positiu de covid-19 per primera vegada des de l'inici de la pandèmia, fa més d'un any. Segons dades del Departament de Salut, l'actualització setmanal dels centres és verda en ambdues regions. La tendència a la baixa en el nombre de casos ja es ve donant des de l'inici de la vacunació a finals de l'any passat i de fet, la setmana passada només hi havia un cas aïllat amb coronavirus a la residència assistida de Torres de Segre, al Segrià. Les hospitalitzacions pel virus també acumulen dies en descens i als centres públics i privats de Ponent hi ha 157 persones ingressades, de les quals 28 a l'UCI.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

A l'Hospital Arnau de Vilanova hi ha 97 persones ingressades amb covid-19, de les quals 75 a planta i 22 a l'UCI; a l'Hospital Santa Maria hi ha 22 hospitalitzats, dels quals 17 a planta i 5 a l'UCI; i als centres privats hi ha 38 hospitalitzats, dels quals 37 a planta i 1 a l'UCI.

Les vacunes hauran evitat un 80% de morts per Covid a finals de maig

El BIOCOMSC preveu que la vacunació entre els majors de 60 anys es tradueixi en una baixada general de les defuncions per la covid-19. L'investigador de la UPC Daniel López Codina indica a l'ACN que preveuen que les morts siguin un 80,5% menys en tres setmanes, quan hauran fet efecte les vacunes distribuïdes fins al 2 de maig, en comparació a un context en què no s'hagués vacunat (no es compta l'efecte protector del vaccí, que fa baixar la incidència). López Codina diu que s'avança «en la bona direcció» però alerta que les incidències continuen sent molt altes i que, tot i la vacunació, es podrien descontrolar si les mesures es relaxen massa. El grup 10-19 anys és el que té la incidència més alta i ho relaciona amb la variant britànica.

L'impacte de la covid-19 ha caigut en picat a les residències des de mitjan gener i estan disminuint les morts i casos greus en les persones de més de 80 anys (no institucionalitzades). La cobertura vacunal en aquests dos grups prioritzats supera el 80%. Ara, els efectes de la vacuna es comencen a notar en les persones d'entre 60 i 80 anys, que són les que s'estan immunitzant des de fa unes setmanes.

Els investigadors del BIOCOMSC (Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos) observen que la incidència del coronavirus baixa de manera més ràpida en els grups que s'estan protegint i calculen que la vacuna reduirà un 80% les morts per covid d'aquí a tres setmanes i un 42% els ingressos a l'UCI, en comparació a un context sense vaccí.

«La mortalitat, els casos greus i els lleus en les persones de més de 80 anys han disminuït molt. Això mostra que les vacunes són efectives i funcionen bé. Per sota, ho estem començant a veure. ​Encara no veiem el resultat de la vacuna que es posa avui», assenyala López Codina en una entrevista a l'ACN.

«Les UCI també baixen, encara que molt lentament. Tot això és el resultat d'estar protegint la gent de més de 60 anys. I quan comencin a vacunar els més grans de 50 anys i avancin en els de més de 60, els efectes seran cada cop més grans. Cada setmana veurem una millora», preveu aquest biofísic. Salut ha anunciat que la vacunació de les persones d'entre 50 a 59 anys començarà de forma massiva la setmana que ve.


Comentaris

envia el comentari