Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una nena agafa una mascareta amb la mà

Resolen per fi el dubte que angoixava els pares sobre nens i mascaretes

L'ús de les mascaretes no impedeix que els nens captin les emocions de les expressions facials

Una nena agafa una mascareta amb la mà
Resolen per fi el dubte que angoixava els pares sobre nens i mascaretes | Catalunya Diari

Un dubte entre els pares durant el que portem de pandèmia era si les mascaretes impedien que els més petits comprenguessin bé les expressions facials. En les últimes hores, aquest dubte ha quedat resolt.

L'ús de mascaretes per frenar el contagi de la Covid no fa efecte en què els nens percebin les expressions facials, segons un estudi elaborat per psicòlegs de la Universitat de Wisconsin-Madison i publicat a la revista 'PLOS ONE'.

Com és obvi, és més fàcil captar les emocions de les persones en tenir amb un mateix totes les pistes que deixen les altres persones. Però també és cert, que quan les persones tapen algunes de les seves expressions facials, alguns d'aquests senyals es queden fora del nostre abast.

«Ara tenim aquesta situació en la qual els adults i els nens han d'interactuar tot el temps amb persones on les cares estan parcialment cobertes, i molts adults es pregunten si això serà un problema per al desenvolupament emocional dels nens», relata Ashley Ruba, postdoctoral investigador en 'Child Emotion Lab' de la UW-Madison.

Així van captar els nens les expressions facials tapats amb una mascareta

Els investigadors d'estudi van ensenyar a més de 80 nens, d'entre 7 i 13 anys, imatges de cares que reflectien tristesa, ira o por, tapats per una màscara o amb ulleres de sol. A més, se'ls va sol·licitar que s'assignaran una emoció a cada cara entre sis etiquetes.

Les cares van anar mostrant-se a poc a poc, amb píxels inicials i revelant a través de 14 passos per veure millor la forma en què les interaccions reals poden unir coses, per exemple. Els nens van endevinar fins al 66% de les ocasions, bastant per sobre de les probabilitats, al voltant d'un 17%, d'encertar una emoció de les sis opcions donades. Portant una màscara pel carrer van apreciar la tristesa al voltant del 28 per cent de les vegades, la ira en el 27 i la por al 18%.

Les ulleres de sol fan que sigui més difícil veure la ira i la por

«No és d'estranyar que fos més difícil amb parts de la cara cobertes. Però fins i tot amb una màscara que cobria el nas i la boca, els nens van poder identificar aquestes emocions a un ritme millor que l'atzar», afirma Ruba, coautor al costat de Seth Pollak, professor de psicologia de la UW-Madison.

Els canvis en els resultats aporten les diferències en la manera en què la cara ofereix la informació emocional. Les ulleres de sol fan que sigui més difícil de veure la ira i la por, ja que el que mostren els ulls i les celles són claus per a aquestes expressions facials.

Una altra sensació com la por, va ser molt difícil d'endevinar per als nens que estaven amb la mascareta posada. Un gest que no van poder copsar va ser el gest de la O amb la boca, molt habitual quan parlem de la sorpresa.

«Les emocions no es transmeten únicament a través del seu rostre»

De l'estudi, queda clar que si els nens poden endevinar les emocions, fins portant una màscara, és normal que ho facin encara millor en casos freqüents del dia a dia.

«Les emocions no es transmeten únicament a través del seu rostre. Les inflexions vocals, la forma en què algú posiciona el seu cos i el que passa al seu voltant, tota aquesta altra informació ens ajuda a fer millors prediccions sobre el que algú està sentint», apunta Ruba.

Tot això s'afegeix al fet que els petits augmentin les seves capacitats emocionals, fins al cas en què algunes de les seves interaccions amb la resta de persones es donen a l'hora de cobrir-se la cara. «Espero que això calmi alguna preocupació. Els nens són realment resistents. Són capaços d'adaptar-se a la informació que se'ls dona, i no sembla que l'ús de mascaretes alenteixi el seu desenvolupament en aquest cas», conclou Ruba.

[Predef]infrmate-ms-sobre-el-coronavirus-622[/ Predef]