Resposta urgent de Loteries sobre les acusacions de 'tongo' en el sorteig del 'Gordo'

Cau un objecte sense identificar d'un dels bombos de la rifa de Nadal

Imatge del sorteig de la Loteria de Nadal 2020
Cau un objecte sense identificar d'un dels bombos de la rifa de Nadal | Catalunya Diari

Les xarxes socials han fet ressò d'una polèmica que ha omplert les portades de molts mitjans de comunicació. Després de veure caure un objecte sense identificar d'un dels bombos de la rifa de Nadal, es diu que podria haver-hi 'tongo' en el Sorteig Extraordinari de la Loteria de Nadal.

Des de La Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat (SELAE), s'ha demanat als participants que mantinguin la calma, ja que es tracta d'un malentès fruit de la posició dels focus. De fet, des de l'organisme s'esmenta el moviment que fa l'objecte en caure a terra, que no té res a veure amb el moviment que faria una esfera, de manera que asseguren que s'assembla més a un paper.

El motiu de la polèmica

La imatge de la suposada bola a terra s'ha fet viral a les xarxes socials. Uns instants abans de començar, quan posaven les boles dins l'esfera gegant, una d'elles ha caigut a terra. Al principi no s'ha donat importància a la imatge, però, la reacció d'un dels treballadors ha causat l'incendi a les xarxes socials i als mitjans de comunicació. 

A les xarxes socials s'ha vist la desconfiança d'aquells que es mostren més susceptibles a l'hora de confiar en la veracitat d'aquest tipus de celebracions. D'altres s'han indignat pel que podria suposar un possible frau en un esdeveniment oficial d'aquestes magnituds. 

Ara bé, des d'un primer moment hi ha hagut gent que ha intentat calmar l'assumpte, afirmant que pot tractar-se d'un efecte visual, un reflex o el recipient que envolta a les esferes premiades. En aquest cas, des de SELAE s'ha volgut calmar a la població per pal·liar la situació.

Una sospita amb antecedents

Aquest no és el primer any que la rifa de Nadal protagonitza situacions polèmiques. L'any 2019, un dels integrants de l'organització va agafar una bola que va caure a terra i va retornar-la al bombo. Si bé en un primer moment es fa amb sentit comú, qualsevol indici de corrupció en un esdeveniment d'aquesta magnitud suposa un autèntic escàndol. De nou, l'organisme oficial es va veure obligat a respondre davant les crítiques d'un públic escèptic.

En el cas que una de les boles del bombo caigui a l'exterior, segons afirma el protocol, «l'operari responsable de la introducció de les boles al bombo, ha de procedir a la seva introducció manual dins el mateix bombo» sentenciava Loteries. En el comunicat, també s'esmentava que aquest procés no és una cosa sense precedents, sinó que havia passat amb anterioritat i s'havia realitzat de la mateixa manera.

La diferència és que en l'actualitat hi ha moltes càmeres i focus que envolten als responsables i, per tant, qualsevol detall és enregistrat. És per això que hi ha molts dubtes sobre la legitimitat del sorteig quan no es respecta el protocol oficial. 

El sorteig, que compta amb més de 200 anys d'història, l'any passat va ser portat als tribunals per un veí d'Albacete per possible cas de corrupció, però el cas va ser arxivat per falta de proves. En tot cas, cal recordar que la finalitat del sorteig és portar il·lusió i alegria a les llars espanyoles.


Comentaris

envia el comentari