Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Restauració de les façanes de la fàbrica del Pla

L’antiga fàbrica tèxtil del Pla de Santa Maria recuperarà el seu aspecte original exterior

Les obres tenen un termini d'execució de 7 mesos

L’antiga fàbrica tèxtil del Pla de Santa Maria recuperarà l’aparença original  en de les  façanes  exteriors. En aquest sentit, l’edifici es troba immers en el projecte de restauració de les parets malmeses de la banda del passeig del Pla, per tal de restituir el seu aspecte original i reparar les finestres, la porteria, la fusteria i diversos magatzems.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Pel que fa a la façana posterior, que toca a l’avinguda Gaudí, s’enderrocarà parcialment l’antic mur i es substituirà per una reixa com la que tanca la zona del parc i la gran bassa. Per altra banda, la façana del carrer Filadores ja va ser restaurada fa uns anys i l’exterior de les naus  destinades a ser una  residència de gent gran quedaran pendents per quan s’hi instal·li aquest equipament.

Actualment, el conjunt industrial, i especialment les seves façanes i paraments exteriors, estan patint la degradació pròpia del pas del temps i de les diferents intervencions succeïdes en diverses etapes, fet que ha provocat la necessitat de la restauració dels seus elements comuns per a  conservar la monumentalitat del conjunt i fomentar la implantació de programes de coneixement cultural, sensibilització i didàctic del visitant.

Futur Centre d’Interpretació del Tèxtil

Així, aquesta actuació té un termini d’execució de set mesos i forma part del projecte ‘Alt Camp. Història i patrimoni, les arrels d’una terra’, gestionat pel Consell Comarcal de l’Alt Camp i cofinançat pels fons FEDER i el Pla Territorial de Foment del Turisme de la Direcció General de Turisme. L’autora del projecte del Pla de Santa Maria és l’arquitecta Montserrat Oliva i Boada, i l’import d’adjudicació de les obres és de 218.361,29 euros.

Façana de la fàbrica del Pla de Santa Maria
Fàbrica del Pla de Santa Maria | Cedida

De fet, l’antiga fàbrica planenca esdevindrà un Centre d’Interpretació del Tèxtil i del Museu Agrícola, la museïtzació del qual es preveu que comencin l’any 2021, després de la licitació de les obres.

Un Bé Cultural d’Interès Local

La fàbrica de teixits Martí Llopart i Trenchs es troba catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local i té 41.650 m2 amb un conjunt de  16 naus. És d’un gran valor arquitectònic com a exponent de la història industrial de Catalunya i l’Alt Camp, ja que és un complex de grans dimensions, que engloba la fàbrica, la xemeneia, la casa de l’amo i el director, la bassa, les cases obreres i els terrenys adjacents.

La fàbrica tèxtil va ser fundada al Pla de Santa Maria l’any 1916 i inaugurada oficialment el 26 de març de 1917. En destaquen els elements modernistes i la bassa, de grans dimensions, així com la construcció en planta baixa amb les diferents naus. Al darrere de la factoria hi ha quaranta cases destinades a donar estada als obrers, conformant la colònia Vista Alegre. La casa colonial que ocupava el director, per la seva banda, és d’estil modernista i data de 1929.

La singularitat de l'espai fa que sigui un projecte únic al territori, capaç de generar les sinergies a diferents nivells, tant públic com privat, tot revalorant un patrimoni cultural, llegat històric de tots els qui van fer possible la  revolució industrial. Així, el complex, juntament amb la colònia de  Vista Alegre, esdevé un patrimoni etnològic d'elevada exclusivitat al Camp de Tarragona.

Element malmès de la fàbrica del Pla
Les obres estaran enllestides en menys de 7 mesos | Cedida