Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El Panteó Boule del Cementiri General de Reus

Restauren el Panteó Boule construït finals de segle XIX al cementiri de Reus

Els Serveis Funeraris Reus i Baix Camp i la URV s'han unit per renovar el panteó

Un dels monuments funeraris més representatius del Cementiri General de Reus serà restaurat els pròxims mesos. Dins la commemoració del 150 aniversari de la creació del cementiri reusenc, el Panteó Boule, construït l'any 1882 sota la influència de l'estil neoclàssic, renovarà la seva imatge. La iniciativa anirà a càrrec dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp qui ha signat un acord de col·laboració amb l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili, que se n'encarregarà de fer l'estudi global, la diagnosi de l'estat actual, la diagnosi del seu estat actual, la proposta d'intervenció i el seguiment tècnic.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Tres fases

La part tècnica de la qual s'encarregarà la URV es farà en tres fases. La primera destinada a analitzar  i avaluar la situació actual de la construcció i determinar-ne les patologies potencials. La segona  es dedicarà a l'estudi en profunditat dels materials  petris per tal d'establir les directrius de conservació i restauració. La tercera  i última es farà sobre la proposta d'intervenció i l'assessorament tècnic durant el desenvolupament de l'obra a realitzar. 

Montserrat Flores Joanpere, consellera responsable de Serveis Municipals Reus i Baix Camp, afirma que «aquest projecte significa un pas més en la valorització  patrimonial del Cementiri General de Reus, que SFRBC va encetar fa més d'una dècada i que ha portat el cementiri a rebre diversos premis. I celebro que el projecte signifiqui l'inici de la col·laboració amb la URV  en l'estudi i restauració del patrimoni material funerari».

Per la seva banda, la rectora de la URV, María José Figueras, ha destacat la participació de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSA) en el projecte de restauració del Panteó Boule del Cementiri General de Reus. «Una de les principals missions de la Universitat és aportar el seu coneixement al territori. Celebro i agraeixo que s’hagi comptat amb la URV a l’hora de recuperar un element patrimonial de tanta importància a Reus com és el panteó familiar d’una de les personalitats il·lustres de la ciutat com va ser l’empresari d’origen francès Josep Boule».

Una construcció neoclàssica del segle XIX

Francesc Blanc i Pons va construir a finals de segle XIX el Panteó Boule, encarregat l'empresari Josep Boule, nascut a França i arrelat a Reus. El panteó construït amb marbre blanc, compta amb una planta centralitzada quadrangular amb una simetria radial. Per accedir-hi, s’han de pujar tres esglaons que condueixen a una entrada amb una porta amb un arc de mig punt flamíger a sobre. Unes columnes adossades de capitells corintis amb decoració, completen l’arquitectura d’entrada al citat panteó.

Una rosassa  de sis puntes on hi ha la identificació de la propietat: 'Boule y familia'. A sobre la porta d'accés hi ha un àngel intercessor. L'interior del panteó està il·luminat per dos finestrals laterals amb vitralls que condueixen la llum del centre de la cripta.  Una cúpula de base octogonal cobreix el conjunt i, a sobre, hi descansa una creu que corona el monument. La cúpula està envoltada per les tres virtuts teologals: es tracta de tres figures femenines que representen la fe, l’esperança i la caritat.