Un plat amb menjar sobre la taula d'un restaurant, amb una forquilla al costat

La Covid-19 abaixa la persiana del restaurant El Principal de l'Eixample de Barcelona

El sector de la restauració viu una sagnia de tancaments i demana al Govern ampliar els horaris d'obertura

La sagnia que viu el sector de la restauració durant la pandèmia de coronavirus no s'atura i l'allau de tancaments d'establiments emblemàtics a Barcelona continua. El darrer en caure ha estat el restaurant El Principal de l'Eixample, que ha comunicat a través de les xarxes socials el seu tancament definitiu. Els responsables del local, que feia 20 anys que oferia els seus serveis al centre de la capital catalana, han explicat que «la impossibilitat de donar viabilitat econòmica a la situació, i continuant amb un futur encara incert, amb molta tristesa lamentem comunicar que El Principal de l'Eixample tanca definitivament».

En el text, des de l'emblemàtic establiment han lamentat que «a causa de la situació derivada de la pandèmia, durant el 2020 no es va poder dur a terme la nostra activitat més important: esdeveniments familiars i d'empresa». El comunicat finalitza assegurant que «ens quedarà el record d'aquests 20 anys de bons moments amb clients, amics, treballadors, col·laboradors, proveïdors, etc., pels quals hem dedicat tot el nostre saber i il·lusió. Moltíssimes, moltíssimes, MOLTÍSSIMES GRÀCIES!».

El tancament del restaurant El Principal de l'Eixample se suma a la llarga llista d'establiments que han abaixat en les darreres setmanes com Senyor Parellada, Cal Pinxo, Ca Soteras o Agut, així com els restaurants que el xef Albert Adrià i els germans Iglesias gestionaven a través de la societat El Barri, que la passada setmana va anunciar la seva dissolució.

El Gremi de Restauració de Barcelona demana una ampliació d'horaris al Govern

Davant aquesta situació, el sector de la restauració urgeix al Govern ampliar els horaris dels bars i restaurants per evitar més tancaments davant una situació econòmica «inassolible». El director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, ha assegurat aquest dilluns que «les empreses no poden esperar que arribi la immunitat de grup per començar a ser viables». Fins ara, la pandèmia ha provocat el tancament d'un quart dels bars i restaurants de Barcelona, una xifra que podria augmentar fins a un terç en els pròxims mesos i que s'incrementarà fins al 50% «si la Generalitat no reacciona».

El sector de la restauració ha aprofitat la jornada 'La gestió del futur. Els nous camins de l'hostaleria', celebrada aquest dilluns a l'antiga fàbrica Estrella Damm, per fer una enèsima crida al Govern a ampliar els horaris d'obertura de bars i restaurants. «Urgeix estabilitzar el funcionament de la restauració, permetre als locals obrir durant tots els àpats i parar en sec el trist procés de destrucció empresarial», ha reclamat el director del Gremi de Restauració.

En aquest sentit, Pallarols ha assegurat que molts locals perden més del 50% de la facturació per no poder servir sopars, un «sacrifici inassolible» després de sis mesos de tancament en aquest horari.