Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de recurs d'un restaurant

El cop dur que afronten els restaurants aquest Cap d'Any: «És un desastre»

El sector preveu unes pèrdues de 90 milions d'euros a causa de les restriccions i les cancel·lacions

Aquest divendres, restaurants i hotels de Catalunya ultimen els preparatius del Cap d'Any, que ha passat de grans sopars i balls fins a la matinada a una celebració amb el 50% d'aforament i amb toc de queda. En aquest sentit, un restaurador de Cabrils ha explicat a l'ACN que «és un desastre, ens han canviat les regles del joc a mitja partida».

La patronal FECASARM calcula que el sector de la restauració a Catalunya perdrà uns 90 milions d'euros aquest Cap d'Any a causa de les restriccions vigents des del passat 24 de desembre, a causa de la limitació en l'aforament i les cancel·lacions que hi ha hagut. En aquest sentit, l'entitat considera que el 50% de les places disponibles s'ompliran.

Els establiments hauran de tancar a la una de la matinada, tot i que en un primer moment l'hora de tancament fixada era les 00.30 hores. En aquest sentit, el sector va demanar a la Generalitat flexibilitzar aquest horari, per tal que els clients poguessin celebrar l'entra al 2022 i que no «hagin de marxar ràpidament just després de les campanades».

L'increment de contagis i les restriccions disparen les cancel·lacions

Fa poques setmanes, hotels i restaurants confiaven que el Cap d'Any d'enguany seria molt semblant a de l'any 2019, amb un ple als establiments. L'increment de contagis provocats per la sisena onada de la pandèmia de coronavirus i les restriccions decretades pel Govern han trencat aquestes previsions, disparant les cancel·lacions.

Les limitacions horàries i d'aforament s'han sumat a la por als contagis i a les quarantenes d'aquells que han donat positiu. Tot plegat, un cúmul de circumstàncies que ha deixat els restaurants amb la meitat de places. Així, FECASARM calcula que les pèrdues seran d'uns 90 milions d'euros, alhora que han titllat les ajudes de la Generalitat per compensar les restriccions de «molt miserables».

La patronal ha insistit una vegada més que les restriccions imposades a la restauració i el toc de queda són mesures «contraproduents». El secretari general de FECASARM, Joaquim Boadas, ha assegurat que l'obligació de presentar el certificat Covid a la restauració i a l'oci nocturn havia incentivat la vacunació. «Però amb l'oci nocturn tancat i el toc de queda, la gent ja no veu necessari vacunar-se», ha afegit.