Camp al Delta de l'Ebre

6 restaurants del Delta de l'Ebre on gaudir de la gastronomia

Anar a dinar als restaurants de Delta de l'Ebre és una immersió en una tradició gastronòmica única en un entorn incomparable

Repassem els restaurants del Delta de l'Ebre, un dels últims paradisos naturals del nostre litoral, tot i l'equilibri delicat en què es troba. Tot un paisatge físic privilegiat però també una geografia humana peculiar, que es manifesta en tota la seva esplendor en la cuina típica del territori. Una gastronomia immune a les modes i que manté els trets característics del seu rebost. Els fruits del mar, les espècies dels aiguamolls i, sobretot, l'arròs.

Si espereu avantguarda gastronòmica en els restaurants del Delta de l'Ebre ho tindreu complicat. En les seves cuines hi té preponderància el producte de proximitat, l'experiència centenària en tractar anguiles, ànecs, mol·luscos i crustacis. El punt just de l'arròs i l'ortodòxia completa en executar el receptari tradicional i autòcton. Vist com van les coses avui en dia s'agraeix molt. Fem un tomb per alguns dels restaurants més clàssics del Delta de l'Ebre.

Casa Asmundo

Comencem a recórrer els millors restaurants del Delta de l'Ebre per la part més meridional, allà on la desembocadura del riu es comença a estendre. A l'històric port de Sant Carles de la Ràpita s'hi va obrir el Cafè Novedades el 1912.

Situat al centre del barri de pescadors, conegut popularment com a Xicago, aquest establiment mític ha sobreviscut al pas de les generacions amb el nom del seu fundador, el Tio Asmundo. El restaurant, una referència obligada al Montsià, ha mantingut l'aparença d'una taverna de principis de segle passat i la seva cuina manté tot el sabor de la tradició.

La seva carta està basada en el peix i marisc que Casa Asmundo obté directament de la contigua llotja de la Ràpita,  també se n'orgulleixen de cultivar el seu propi oli i el seu propi arròs bomba, de manera que s'asseguren l'excel·lència i la qualitat del producte bàsic amb què elaboren les seves especialitats. Especialitats que fluctuen segons la temporada i que són cantades pels cambrers per mantenir la fidelitat a l'estacionalitat dels aliments.

Plat de pop
La seva carta està basada en el peix i marisc que Casa Asmundo obté directament de la contigua llotja de la Ràpita | Getty Images

Així, hi podrem tastar el suquet de peix segons el peix de mercat, els arrossos o fideus a banda, l'arròs 'campanero' amb galera i sépia o el tradicional plat del caldo, el ranxo de pescadors típic amb patata i allioli.

Ca'l Faiges

Ens endinsem en la planúria de les maresmes i els arrossars, fins a Poble Nou del Delta, per trobar-hi un dels establiments més clàssics de la regió i un punt de referència en la gastronomia local. Amb el mateix repertori reduït que en tots els restaurants, però amb una cura obsessiva per la qualitat i proximitat del producte, Ca'l Faiges és gairebé sempre una aposta segura. En un local ampli i de parets emblanquinades que sempre està ple i és convenient assegurar-se la reserva hi tastarem la cuina de Joan Faiges, també de llarga nissaga de cuiners.

Interior de Ca'l Faiges
Aquest és un dels establiments més clàssics de la regió | Ca'l Faiges

Musclos de les muscleres locals, grúmols (o cloïsses) vius,  anguila en xapadillo, ortigues, arrossos de tota mena o fins i tot tonyina de l'Ametlla. Un lloc dels més coneguts del Delta d'on és complicat sortir-ne decebut. Si s'hagués de triar un plat, potser l'arròs de la ribera, amb ànec salvatge, anguila i caragols seria el compendi perfecte del sabor d'aquesta terra.

Mas de Prades

Al bell mig del Parc Natural, a Deltebre, hi ha el Mas Prades. Una antiga i tradicional masia que s'ha rehabilitat com a hotel i com un dels millors llocs per allotjar-se si volem passar al Delta de l'Ebre més d'un dia. Amb només cinc habitacions envoltades d'arrossars. La cuina del Mas Prades també es cuida especialment. Especialitzada en el peix i el marisc proveït per una empresa pròpia de la família, amb vivers exclusius de musclos i ostres.

Restaurant Mas Prades
Al bell mig del Parc Natural, a Deltebre, hi ha el Mas Prades | Mas Prades

A la carta hi podrem triar qualsevol dels peixos de temporada i els arrossos,  evidentment hi són protagonistes. Hi destacarem la terrina d'anguila fumada, el pop roquer a la brasa, els canyuts o l'espectacular paella de la reina amb verduretes i bacallà.

Casa Rius

Sense moure'ns de Deltebre, visitem Casa Rius, una pintoresca casa de color blau cel que trobem al costat del riu i que és un secret a veus entre els gurmets de l'arròs del país i els visitants. Hi ha bastanta unanimitat en considerar l'especialitat de l'establiment, l'arròs de carxofes i llagostins, com una de les millors paelles que es pot tastar als restaurants del Delta de l'Ebre.

Primer pla d'una paella de marisc
Aquí hi pots menjar una de les millors paelles que es pot tastar als restaurants del Delta de l'Ebre | Getty Images

S'hi afegeix un tracte amable i desestressat i una carta de vins apreciable.  I, a més a més de l'indefugible arròs, molta mà pel peix fregit, els calamarsets o les ortigues. Molta qualitat en un lloc encara no gaire conegut pel gran públic i un preu ajustat.

Marisqueria Devimar

Pugem fins a l'Ampolla, el punt de sortida del Delta de l'Ebre i ens asseiem a la terrassa de la marisqueria Nova Devimar, que a banda de vendre crustacis i mol·luscos de primera qualitat, des de fa poc es poden tastar al mateix establiment, amb un tracte del producte exquisit, amb les coccions justes, que farà les delícies dels amants del Marisc.

Plat d'angules
Ofereixen segurament les millors angules del Delta | Getty Images

Amb una vista espectacular abocada al mar podrem triar entre les seves fórmules de degustació (en tenen una de molt recomanable per 25€) o bé explorar la seva carta. Ofereixen segurament les millors angules del Delta, de pesca artesanal, que són tan difícils de menjar amb confiança. A banda, l'excel·lent musclo de la Badia dels Alfacs i el Fangar del Delta o l'ostra arrissada característica i pròpia de la regió, entre moltes altres espècies.

Censals

Acabem aquest itinerari pels restaurants del Delta de l'Ebre més clàssics amb aquesta casa de menjars del Perelló. Un lloc humil, de pas i tocant a la carretera de València que el fa un lloc tradicional de menús i de la cuina casolana més autèntica. Preus populars, sobretot en el menú del migdia i una carta amb els plats indispensables de la zona.

L'anguila amb suc, feta amb l'angula fumada o xapadillo és un dels més recomanables del Delta, així com l'espatlla de cabrit rostida amb all confitat o l'indispensable arròs de peix també són bones opcions per tornar del Delta amb bon gust de boca.

Ánguila amb suc
L'anguila amb suc, feta amb l'angula fumada o xapadillo és un dels més recomanables del Delta | Censals